maanantai 26. maaliskuuta 2012

Kengät tekevät naisen

Olen tunnustautunut kenkäfriikiksi. Kodistani tilaa valtaavat kymmenet ja taas kymmenet kengät. Haaveilen käveleväni hääpäivänäni alttarille upeissa Louboutineissa, ja jopa blogini nimi viittaa intohimooni. Muistan ajan jolloin hankin uudet kengät joka kuukausi. Biletin kuin viimeistä päivää, elin villiä sinkkuelämää. Asiaan kuului tietenkin maustaa bileasua uusilla kengillä. Silloin en tuntenut käsitettä vaihtokengät. Kenkien mukavuuskin oli sivuseikka. Mitä korkeammat korot, ja mageempi ulkonäkö sen parempi. Kävelin usein paljain jaloin kotiin.

 
Nykyäänkin kenkien ulkonäkö herättää automaattisesti huomioni. Yllätän itseäni usein tuijottamasta kenkiä Brandosin sivuilla tai kenkäliikkeen ulkopuolella, kuolanoro suupielestä valuen. Kun vihdoin saan itseni koottua, tutkin kenkien materiaalitietoja, ja kokeilen niitä jalkaani. Olen asettanut itselleni tavoitteen hankkia vain hyviä kenkiä. Jos kenkä puristaa jo kaupassa, kuinka ikävästi se hiertääkään baari-illan puolessavälissä. Puhumattakaan siitä, kun shoppaillessa ei vielä malttaisi istahtaa kahville, vaikka akillesjännettä kalvava kipu pakottaisikin. Aivan liian monta kertaa olen huomannut, että kenkiä koristanut kaunis yksityiskohta on irronnut tai korkolappu kadonnut.Tavoitteen toteutuminen vaatii välillä kovia ponnistuksia. Vain vähän aikaa sitten sovitin suloisia ballerinoja, joiden materiaali oli jonkinlaista muovia. Kengät olivat hävyttömän halvat, ja puristivat vähän oikean jalan isovarpaan kohdalta. Mutta ne olivat niin nätit! Ja halvat. Kannoin kenkiä mukanani jonkin aikaa. Kauniiden pastellinväristen huivien kohdalla tajusin tyhmyyteni, ja kiikutin kengät kiltisti paikalleen. Tällä kertaa selviydyin haasteesta voittajana. Muoviset tai tekstiiliset kengät eivät yleensä veny. Ne voivat menettää muotonsa, mutta puristavat tai hiertävät kengät eivät muuttune ajan kuluessa sopiviksi. On siis tärkeää, että synteettinen kenkä istuu jalkaan täydellisesti jo kaupassa. Aika pitkälti sama pätee myös nahkaisiin.

Useimmat kenkärakastajat ovat naisia. Ei, en yleistä. Varmasti on paljon miehiä, jotka nauttivat kauniista kengistä ja havittelevat uusia trendijalkineita. Käsitykseni mukaan kuitenkin enemmistö on, kauniimmaksikin sukupuoleksi kutsutun sukupuolen edustajia. Uskon, että miehet ostavat kenkänsä sen perusteella, miltä ne tuntuvat jalassa, ja vasta sitten tarkastelevat kengän ulkonäköä uudestaan. Useimmat miehen hankkivat kenkänsä vain tarpeeseen. Tämä kuulostaa järkevältä. Ja järki on avainsana. Itse vasta opettelen järkihankintoja, ja järkevän shoppailun perusteita. Samassa tilanteessa on varmasti lukuisia muitakin. Tiedättekö miksi? Koska useimmat naiset taitavat olla enemmän tunne- kuin järki-ihmisiä. Ja mitäpä muutakaan shoppailu on kuin tunneasia. Miksi muuten ihmiset shoppailevat, kun ovat masentuneita ja piristyksen tarpeessa. Tai kun työhaastattelu meni loistavasti, ja haluaa palkita itsensä. Puhumattakaan uusimmista muotituulahduksista. En voi myöntää tarvitsevani uusia keltaisia korkokenkiä. Minä tahtoisin ne, koska ne ovat muodikkaat ja ajankohtaiset. Niillä saisin mukavasti piristystä asuun kuin asuun. Mutta pystyn kyllä jatkamaan elämääni ilmankin.


Sinkkuaikoinani olin jatkuvasti piristyksen tarpeessa. Olin yksinäinen. Väärässä mielentilassa tulee tehtyä vääränlaisia ostoksia. Nyt kun elämä on asettunut uomaansa, voin keskittyä suomaan itselleni parempaa ja laadukkaampaa. En hanki huonosti tehtyjä kenkiä, tai kenkiä jotka eivät sovi juuri minun jalkaani. On tehty tutkimuksia, kuinka vääränlaiset kengät ovat haitalliset ja edesauttavat jalkaongelmien syntyä. Jostain muistan lukeneeni että korkokenkiä tulisi käyttää kerrallaan, vain korkeintaan muutama tunti. Myös kengän taipuvuus on tärkeä seikka. Seuraavan kerran kun sovitan kenkiä, aion kokeilla taipuvuutta päkiän kohdalta. Tämän kohdan pitäisi antaa periksi.

Ekologisestikin ajateltuna on järkevää hankkia kestävät kengät, jotka voi kaivaa kaapista aina kun ne ovat ajankohtaiset. Muotihan tunnetusti kiertää kehää.

Lyhykäisyydessään, kun hankin seuraavat kenkäni:

1. Tartun vain kauniisiin yksilöihin, edelleen.
2. Kokeilen pohjan taipuvuuden päkiän kohdalta.
3. Sovitan. Hiertävätkö kengät, ja mahtuvatko myös isovarpaani kunnolla kenkään? Entä miltä kantapää tuntuu kun kävelen? Onko malli oikea jalalleni? Hölskyvätkö kengät kävellessä?
4. Mietin käyttötarkoitusta. Jos kengän tarvitsee olla jalassa vain muutamia tunteja, voin valita korkeamman koron, ja synteettisen materiaalin. Jos kengillä pitää jaksaa kokonainen työpäivä, on parempi hankkia maltillisempi korko. Hengittävä nahka on tällöin oikea materiaalivalinta.

Viimeisimpänä muistutus, jonka varmasti kaikki jo tietävätkin: Aamulla jalkasi on pienempi kuin myöhemmin päivällä, turvotuksesta johtuen. Ajoita kenkäshoppailu siis iltapäivään.

Minkälaisia kengänkäyttäjiä ja shoppailijoita te muut olette? Minun kaltaisiani tunneshoppailijoita, vai järkihankintoja tekeviä? Kauniiden kenkien perässäjuoksijoita, vai käytännöllisyyden puolesta puhujia?

 Iloista päivää! :)

Ansku

p.s: tsekkaa tämä arvonta, siinä on kivat palkinnot!

29 kommenttia:

 1. Viimeksi hankkimani kengät on mukavat matala saappaat talveksi, joille onkin kovasti käyttöä ollut. Seuraavaksi saa siirtyä hankkimaan ihania kesäkenkiä :P Jotain ihania balleriinoja olen ajatellut tälle kesälle itselleni haalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kesäkengät onkin ihn parhautta :D

   Poista
 2. Itse en tahdo löytää sopivia kenkiä millään. Oli kyse sitten korkkareista taikka lenkkareista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä välillä itsellekin aihauttanut harmaita hiuksia ;)

   Poista
 3. Ihania kenkiä! :) Haluaisin itse löytää jotkut kauniit avokkaat, mutta jalkani on niin pieni, että oikean kokoisia on todella hankalaa löytää. Tästä syystä turvaudun lähes aina nilkkureihin, nyörillisiin tai remmillisiin kenkiin. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, no se onkin tylsä ongelma. Attaikohan pohjalliset, ja ne sellaiset tarrat akillesjänteen kohdalla mitään...

   Poista
 4. Tää vois olla ihan vaikka mun kirjottama teksti, mä olen myös kenkähullu :D Ja oon aina ollut. Ihan samalla tavalla yritän nykyään vähän miettiä onko kenkä oikeasti hyvä ja laadukas ja itselle sopiva.

  Teen mä vieläkin niitä vähän huonompiakin ostoksia mutta vähemmän...laadusta en juuri tingi mutta joskus huomaan vaan että jotain kenkiä ei juuri ole tullut käytettyä. Aika vähän kun käyn esim iltariennoissa niin pelkästään sellaiset kengät jää käyttämättä varsinkin kun ehtii ostamaan jo uudetkin kaappiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkähulluus on kuitenkin onneksi vain positiivinen juttu, eikä edes mikään ongelma ;)

   Poista
 5. Kiitti Ansku, paketti tuli perille <3 Nyt tää tuoksahtelee niiin suklaalle!

  Mä olen holtiton kenkien shoppailija. Kaappaan kivat kengät mukaan miettimättä ja siksi mulla onkin monet puristavat ja huonot yksilöt. Nimitän niitä istuskelukengiksi, koska ne jalassa voi vaan istua baarissa ; ) Etenkin kaikilta reissuilta raahaan just sellaisia turhia, halpoja muovikenkiä... mutta kun ne näyttää niin söpöiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii, ihanaa! Kiva kun tuli :)

   Samanlainen shoppailija minäkin olen ollut, ja ajoittain edelleenkin melkein ;)

   Poista
 6. Samaa mieltä,kannattaa aina panostaa kenkiin ja laatuun vaikka hieman enemmän maksaisi. Tietenkin myös suutarilla vaihtaa korkolappuja säännöllisesti.En kestä kun ihmiset kävelevät kengillä joisa korkolaput.lähtenyt jopa irti! Ja mitä miesten kenkäfriikkeuteen gulee niin ainakin Ilkka Kanerva tunnudtautui sellaiseksi kun tuli kehumaan korkokenkiäni :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sanos muuta! Kilkutus vaan käy :D Tosin itsekin kävelin kerran, kun en just huomannut että oli lähtenyt irti. makasin melkein kaupan käytävällä kun melkein liukastuin! Hui, pelästyin ainakin.

   Ai on Ilkka tullut kehumaan, ohhoh! :D

   Poista
 7. Tosi hyviä vinkkejä! Pitäis olla aina tommonen lista mukana kun lähtee kenkäshoppailemaan! Rakastan kenkiä, mutta olen kyllä niiden suhteen ehkä enemmän järkishoppaaja, sillä menen kenkäkaupoille yleensä silloin kun tiedän tarvitsevani jonkinlaiset kengät. Liian usein silloin on kyllä joku tietty malli mielessä ja sit sitä yhtä kenkää etsitään kissojen ja koirien kanssa monta kuukautta. Syksyllä etsin täydellisiä saappaita koko syksyn kunnes löysin sopivat juuri ennen kuin lumi tuli maahan. Nilkkureita etsin myös koko syksyn, mutta en löytänyt sopivia joten etsintä jatkuu taas kun niitä tulee enemmän kauppoihin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuttu ongelma. Viimeksi piti saada turkoosit, ja kun viimein löysin, laatu olikin aika kehno...

   Poista
 8. Minullakin oli joskus jonkin asteinen määrä korvaa laadun -mentaliteetti kenkien suhteen, ja tavoitteena oli saada vähintään 50 paria kenkiä kaappiin. Parhaimmallaan niitä olikin muistaakseni 43 tai 44 paria. Ensin kuvioihin tuli laadun ja istuvuuden tarkkailu sitä myötä, kun työskentelin kenkien parissa. Sitten aloin havahtua siihen, että kaapissani on kenkiä, jotka ovat epämukavia, väärän kokoisia, loppuunkulutettuja, joista en pidä, tai jotka ovat odottaneet korjausta jo pari vuotta turhaan. Viime syksyn siivouksen jälkeen kaappiin jäi enää muistaakseni 27 paria, sen jälkeen on tullut kolmet uudet, ja yhdet lentäneet roskiin, joten en ole tainnut päästä vieläkään 30 toiselle puolen. Parempi niin :) Minulla muuten tuo jalkojen turpoaminen on joskus niin voimakasta, että toisinaan istuvat kengät saattavat lonksua eri aikaan päivästä, eikä sekään kyllä ole hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, kuulostaa NIIN tutulta :D Onneksi ollaan nyt fiksumpia :)

   Poista
 9. Mä sorrun ihan liian usein ostamaan kenkiä joilla on tosi huono kävellä. Minulla kengät hölskyy usein kantapäästä. Pitäis vissiin ottaa jotkut kantapää silikonit ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja sitten on niitä tarroja joka liimataan kenkään, akillesjänteen kohdalle. Koita niitä :)

   Poista
 10. Kesäkenkien käyttöä minäkin odotan innolla :)

  VastaaPoista
 11. Miten ihania kenkiä :)

  http://cocoslovelylife.blogspot.com/

  VastaaPoista
 12. Olen lähiaikoina vasta ittekin alkanu kattomaan oikeasti että mitä ostan, nyt kun jalka ei tästä enää kasva niin miksei sitten panostaisi kerrankin laatuun ja sellaisene mikä kestää. Hyvät "toimintaohjeet" annoit kyllä, noiden mukaan on itselläkin helppo miettiä kannattaako tuote ostaa! :))

  - Hannavee
  http://likoorikahvi.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen välillä pelotellut iseäni ajatuksella, minkälaiset jalat ovat raskauden jälkeen. Mitä tapahtuu sitten kaikille ihanille kengille, jos ne ei mahdukkaan enään??? hui mitä kauhuajatuksia ;)

   Poista
 13. Täällä tunnustautuu toinen kenkähullu!:D Olen oppinut hieman hillitsemään ostovimmaani kenkien suhteen, ja yritän ostaa vain harkitummin ja tarpeeseen. Nyt kun biletystä on enää harvemmin, niin panostan enemmänkin arkikenkiin. Muutamat upeat korkkarit riittävät. Mutta toisaalta sitten taas iän myötä olen oppinut arvostamaan laatua, ja hankkimat popot ovat arvokkaammat, suosin tiettyjä merkkejä ja materiaalin pitää ehdottomasti olla nahkaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nahkakengistä tämäkin haaveilee.. voi kun olisi joku joka kustantaisi :D

   Poista
 14. Kyllähän noita kenkiä löytyy tuolta melkeinpä vino pino. :D Suurin osa niistä on ollut ihan järkeviä ostoksia, mutta löytyy sieltä muutamat kengät, joiden ostamisessa ei oo kyllä ollut mitään järkeä. Kiinnitän nykyään paljon huomiota kenkien laatuun, sillä haluaisin niiden kestävän enemmän kuin sitä muutamaa kävelykertaa. Nyt kun kauppoihin on ilmestynyt kevätuutuuksia, on kyllä välillä tullut pieniä itsehillintäongelmia, kun on niin tehnyt mieli kiikuttaa kasalle balleriinoja ja ihania korkkareita ja kiilakorkoja. :D Kevään hankintalistalla olis kyllä Vagabondin ihanat mustat kiilakorkonilkkurit Brandosilta ja jotkut söpöt baltsut, mutta katsotaan nyt että mistä nuo ihanat balleriinat löytyis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ehkä pahinta aikaa kenkäfriikin elämäsää ;) kaikkia ihania kaunokaisia! ja joskus kuulen kuinka ne kutsuu nimeltä!

   Poista
 15. Mä just laitoin varmaan 20 paria korkokenkiä, siis avokkaita kirppiskuormaan. Ehkä käyn ne vielä läpi, mutta muuten en sääli niitä. Niiden aika on ohi.

  Säästin varmaan vain puolet alle korkokengistäni ja tärkeimmät näistä kaappiin jääneistä korkkareista olivat mm. Parikat, D&G:t, Guessit, Tamarikset, Louboutinit ja Lanvin for H&M:t ja muutamat mustat nilkkurit. Tumman beiget Louboutinitkin tosin ovat (taas) myynnissä, koska ovat edelleen liian isot :( Niitä ehkä vähän harmittelen! :D

  Muuten bootseja yms. en myy. Mutta kaikki juhlakengät, joita en ole käyttänyt vuoteen... niille ei armoa! :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!