sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Terveellisempää elämää

Nyt se on loppu. Söin eilen illalla viimeisen joulutorttuni(...ainakaan muutamaan päivään). Jotain täytyy tehdä. Herkuttelun määrä on ollut maksimissaan kun taas salilla käyminen on jäänyt. Ainakaan kolmeen viikkon en ole ottanut askeltakaan kuntosalin suuntaan. Lasagnea ja pitsaa on kyllä kulunut. Onnekseni häihin ei ole tarvetta laihduttaa, puku on nimittäin just eikä melkein sopiva. Mutta jos ajatellaan ihan vain vaikka ihon hyvinvointia, on asialle tehtävä jotain. Finniä pukkaa ja selluliitti lisääntyy. Jos tahdon olla häissäni kuulasihoinen ja Balilla sileäreisinen, on aika toimia. 


Pari vuotta sitten karppasin itseni ketoosiin asti, ja sain loistavia tuloksia. Nyt en kuitenkaan aio lähteä niin radikaalisti liikkeelle, en nimittäin halua hääpukuni pyörivän vartaloni ympäri. Tälläkertaa teen kaiken terveellisesti. Lisään ruokavaliooni kasviksia, hedelmiä, pehmeitä rasvoja proteiinia. Vastaavasti vähennän valkoisia jauhoja, sokeria sekä kovia rasvoja. Liikunnan määrääkin on taas syytä kasvattaa. Maanantaina sujatan jalkaani juoksukengät, ja ensiviikon jälkeen lataan taas salikorttiin aikaa. Kyllä se siitä taas lähtee. Onhan tässä jo laiskoteltukin!


On terveys muutakin kuin kuulaita kasvoja ja muhkurattomia reisiä. Terveys on surullisen monelle itsestäänselvyys. Poltetaan tupakkaa, eletään pikaruualla ja hengästytään kiivetessä toiseen kerrokseen. Sairauden yllättäessä ihmetellään syytä, eihän minun pitänyt sairastua. Osa on parannettavissa, mutta tiesitkö esimerkiksi sitä että kerran sairastuttuasi sepelvaltimotautiin, sairastat sitä aina? Ohitusleikkaus eikä pallolaajennus paranna. Ne antavat lisäaikaa. Nuorimmat tapaamani sydäninfarktipotilaat ovat olleet vain parikymppisiä.

Entä tiedättekö mikä on ehdottomasti yksi maailman huonoimmista keksinnöistä? Tupakka. Röökin vetämisen haittavaikutuksista voisin mainita jokusen. Ainakin "muutama" syöpä on tällä listalla: keuhkoahtaumatauti, keuhkosyöpä, suusyöpä, huulisyöpä, kurkkusyöpä, virtsarakkosyöpä, munuaissyöpä, mahasyöpä, maksasyöpä ja kohdunkaulan syöpä. Aivoinfarktin riski kasvaa. Iho rypistyy, hedelmällisyys laskee. Sydänsairaudet lisääntyvät, tupakointi nimittäin mm. kovettaa valtimoiden seinämiä, ja heikentää veren hapnkuljetuskykyä. Tupakointi nopeuttaa verenpainetaudin kehittymistä, joka johtaa taas uusiin terveyshaittoihin. Tästä postauksesta tulisi kilometrin mittainen jos luettelisin kaikki haittavaikutukset, ja niiden seuraukset. Mikä ällöttävintä, Wikipedian mukaan tupakkayhtiöiden kerrotaan käyttävän eläimiä tupakan vaikutusten testaamiseen. Eläimien kerrotaan joutuvan hengittämään tupakansavua maskeista ja ottamaan nikotiiniannoksia.
Luin viikkoja sitten Hämeen Sanomista hyvän mielipidekirjoituksen, liittyen ihmisen omaan vastuuseen omasta terveydestään. Kirjoittaja ehdotti lääkäpulaa ihmetteleville ihmisille elämäntapamuutosta. Monet sairaudet johtuvat kuitenkin ihmisistä itsestään. On totta, että terveelliset elämäntavat omaavillekin ihmisille tapahtuu ikäviä asioista, mutta miksi riskeerata? Olen ollut vähällä ottaa yhteyttä THL:ään, ehdottaakseni yhteistyötä ihan vaikka vaatimattomasti tv mainosten tekoa ajatellen. Muistatteko mainoksen jossa mies tippuu korkealta betonialtaaseen? Mainos muistutti turvavöiden käytöstä. Se oli aika pysäyttävä, eikö? Jos saisimme vastaavia mainoksia hassuttelevien nikotiinivalmistemainosten tilalle, saisimme välitettyä oikeasti tietoa ihmisille. Liian monen olen kuullut sanovan, ettei ihan oikeasti tiennyt tupakan olevan NÄIN vaarallista. Terveellisistä elämäntavoista olen olemassa tietoa. Vaan kukapa sitä etsii netin uumenista. Tietoon pitäisi välillä konkreettisesti törmätä. Niin ettei kukaan pääsisi sanomaan, ettei tiennyt. Aina puhutaan vastuusta. Että kyllä aikuisten ihmisten pitäisi osata tehdä oikeat päätökset. Mutta he eivät osaa. Ja se on mielestäni riittämätön syy sairastua aivoinfarktiin ja jäädä pysyvästi vammautuneeksi. Miksi tietoa piilotellaan? Miksi varotaan suututtamasti tiettyjä ihmisryhmiä? Miksi radiossa ei sanota suoraan? Miksi tehdään raivostuttavan mukahassuja nikotiinivamistemainoksia?Vaikka tämä tupakkajuttu sattuu olemaan eräänlainen sydämen asiani, ja aiheesta melskaaminen on minulle luontaista, ei unohdeta muita terveelliseen elämään liittyviä asioita. 
Tehkää palvelus, ja netissä surffaillessanne tutustukaa Nelly uusimpien kuteiden lisäksi myös terveellisiin elämäntapohin. Älkää tyytykö vain siihen, että verenpaineiden on oltava tiettyä luokkaa, vaan etsikää myös syy siihen. Näin ymmärrätte miksi asiat vaikuttavat. Sen verran on vielä sanottava tupakoimisesta, että kannattaa selvittää onko suvussa sydänsairauksia. Jos on, kannattaa ihan todenteolla taistella päästäkseen tupakasta eroon.


Täysin tekstiin epäsopivana kuvituksena erään päivän asu. Rakastan koruani!

Mukavaa sunnuntaita ja terveellistä ensiviikkoa! :)

Ansku

29 kommenttia:

 1. Ikävä kyllä äitini kohdalla röökin polttaminen näkyy, iholla nimittäin. Onneks pössyttely loppui lähes kokonaan kun häneltä löytyi (jotain 10 vuotta sitten?) suusta kasvain, joka ei onneksi ollut pahalaatuinen. Se säikäytti kyllä kaikki, eniten äidin jonka oma isä kuoli keuhkosyöpään :I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti säikäytti. Onneksi ei ollut pahalaatuinen, ja toivottavasti ei sairauksia enään puhkeaisikaan. Jännä ettei hän lopettanut jo silloin kun isä kuoli. Mutta toisaalta, ei se aina riitä motivaattoriksi että läheinen kuolee tai sairastuu. Joskus ihmiset tajuavat asian vakavuuden vasta kun sattuu omalle kohdalle.

   Poista
 2. Terveys on kyllä sellainen asia että sitä pitää kaikinkeinon yrittää itse edistää. Mä aina paasaan mun läheisille, lähinnä tolle miehelle kun se nyt tässä on eniten läsnä näistä varsinkin ravintoon ja liikuntaan liittyvistä asioista :D mutta kyllä mä uskon että se on ihan sallittua ja hyväksi vaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Joskus ihmiset oikeasti vaan tarvitsevat pikku saarnoja ja uhkailuja. Nykykäytäntö, eli hissuttelu ei oikein toimi.

   Poista
 3. Terveydestä ja varsinkaan tupakoinnista ei voi kyllä liikaa paasata. Monella tupaikointi loppuu vasta sitten kun todetaan syöpä mutta kaikilla sekään ei riitä :(

  Tuo koru on kyllä hieno. Mietinkin nyt että miksi en sitä itse ostanut, vaikka monet kerrat olen sitä hypistellyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi minustakaan. Niin järkyttävän iso ja vakava asia. Tietoa ei voi olla liikaa. Harva kuvittelee ettei omalle kohdalle voi sattua, mutta ihmeen monelle kuitenkin sattuukin. Ja sitten on myöhäistä, ja he harmittelevat sitä, etteivät tienneet tai ottaneet asioita vakavasti.

   Oliskohan noita vielä? Mä tykkään, kannattaa hankkia jos löydät vielä :)

   Poista
  2. Löysin korun ja oli vieläpä puoleen hintaan :)

   Poista
  3. Mahtavaa että kävi hyvä tzägä :)

   Poista
 4. On muuten jännää, että tupakointi tiedettävästi lieventää erään suolistosairauden oireita, mutta on tietenkin itsessään vaarallista. Monet tupakoinnin lopettaneet henkilöt ovat nimittäin sairastuneet juuri tuohon sairauteen... Kun nyt mietin itseäni ja tätä sairautta, niin olisipa vaan taudin puhkeaminen pitkittynyt vaikka 10 tai 20 vuodella, on se sen verran typerää. Mutta tietysti tupakointi varmaan kehittäisi jonkin toisen sairauden jossain vaiheessa elämää. Toisaalta, sairaspa olen jo nyt. loppuelämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että lisäsairaudet pahentavat elämänlaatua kuitenkin merkittävästi enemmän, vaikka se kärsisikin jo nyt.

   Poista
 5. Löytyisipä mustakin tollanen voima joka raahais mut kuntoileen :)
  Mutta keväälläpä tulee kuluneeksi 3 vuotta siitä kun lopetin 17-vuotisen tupakoitsijan urani. Ja olen kyllä ihan hiton ylpeä itestäni vieläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hienoa! Onnittelut parhaimmasta päätöksestä jonka voi tehdä terveytensä eteen :)

   Poista
 6. Voisin itsekkin alkaa vähän miettimään omaa terveyttä.. On muuten ihania värejä asussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kannattaa. Itsekin lipsun, mutta onneksi työ muistuttaa päivittäin.

   Kiitos, kiva kuulla! :)

   Poista
 7. Sattumalta törmäsin blogiisi ja kyllä, olen kaikesta terveysvouhkaamisesta samaa mieltä! Minusta on aivan täydellisen absurdia miten kukaan täysjärkinen aikuinen ihminen voi tehdä sen valinnan että vetää tupakansavua keuhkoihinsa. Tuskinpa moni suostuisi ottamaan samaa myrkkymäärää esimerkiksi pistoksena lihakseen, miksi sitten tyytyväisenä käryttelee keuhkojensa limakalvoille ja sieltä koko elimistöön?

  Kaikista hirvein skenaario itselleni olisi tuo keuhkoahtaumatauti. Sairastan itse vaikeaa astmaa ja monesti olen ihan oikeasti pelännyt tukehtuvani. Astmaatikko voi saada esimerkiksi kortisonilääkkeillä keuhkonsa parempaan kuntoon ja välillä voi olla pitkiäkin terveitä jaksoja. Keuhkoahtaumatauti puolestaan ei koskaan parane ja tauti on etenevää sorttia. En haluaisi todellakaan kuolla tukehtumalla... Miksi niin moni tupakan valitseva sitten haluaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit poikkeamaan täälä :)

   Mä olen miettinyt ihan samaa, mitä kuvailit. Pöllöintä on se, että olen itsekin tupakoinut. Harmittaa tajuttoman paljon, ettei joku sanonut silloin mitä se oikeasti tekee. Toki äiti esimerkiksi sanoi että se on vaarallista, ja tappavaa. Mutta koska en tiennyt mitä se konkreettisesti tekee, en osannut suhtautua asiaan sitä vaativalla vakavuudella. Harmittaa. Jos kaikki tieto olisi ollut nenäni edessä, olisin saattanut ymmärtää. Nyt olen joutunnut etsimään kaiken itse. En usko että kovinkaan moni sitä tekee.

   Mä olen joskus ollut myös keuhko-osastolla töissä, ja sielä törmännyt tällaisiin potilaisiin. On se kauheaa. Kuolla tukehtumalla. Hrrr. kylmät väreet kiipeävät selässä.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Erinomainen postaus Ansku! Minua henkilökohtaisesti ärsyttää ihmiset, jotka valittavat kolotusta ja selkeitä elintasosairauksiaan, ovat valmiita juoksemaan lääkäreillä ja nappaamaan pillereitä, mutta eivät ole valmiita tekemään itse minkäänlaisia muutoksia elämässään, jotta asiat olisivat paremmin. Nykyään keskeytän itseasiassa aika tylysti valittelut ja kysyn mikseivät he tee tilalleen mitään. Usein kuulee kaikenlaisia typeriä sitkumutkuja ja tekosyitä. Loppupeleissä on kyse pienistä valinnoista joka päivä, jotka antavat suuria tuloksia.

  Oman jännittävän lisänsä tuo kyllä ylitsetursuava ravintokeskustelu, eikä varmasti kukaan tiedä mikä aidosti on parasta ravintoa kokonaisvaltaisesti ihmiskeholle, vaikka erilaisia "uskontokuntia" onkin. Se on ainakin varmaa etteivät kasvisten lisääminen ruokavalioon ja sokerin ja valkoisen viljan vähentäminen ole ketään vienyt hautaan.

  | mustikkasmoothie.blogspot.com |

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa todella loistava kuulla että pidit tästä :)
   Kieltämättä, vähän sama juttu mulla. Tapaan paljon ihmisiä jotka pitävät itsestään surkeasti huolta, mutta vaativat kuitenkin muilta kaikenlaista eivätkä ajattelekkaan että voisivat tehdä itse jotain toisin. Ravitsemusasiat aiheuttavat tosiaan harmaita hiuksia. Mutta, sehän on jo nähty kun ihmiset karppaavat syömällä vain kovia rasvoja. Aika monta lööppiä sydänsairauksista Iltalehdessä. Vasta sitten tajuttiin kirjoittaa asiasta laajemmin.

   Poista
 10. Pitäis kyllä itsekin tsempata herkkujen suhteen, mutta kun tämä joulukuu on niin otollista herkkuaikaa! :D

  VastaaPoista
 11. Ihana asu! Hattu kruunaa kaiken :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Laura! Hattu oli ihan unohtunut, onneksi törmäsin siihen taas :D

   Poista
 12. Upea koru ja kengät! ja hyvästä aiheesta kirjoitit, aivan jos ihmiset käsittäisivät miten paljon esim. tupakka ja viina voi lyhentää elinikää niin monet ymmärtäisivät ettei se ole yhtään tavoiteltavan arvoista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Toivoisin että mahdollisimman moni saisi tarpeeksi tietoa, ajoissa :)

   Poista
 13. Pakko kysyä mistä noi kengät on? Muistuttavat kovasti yksiä omiani, vaan erivärisinä...
  Itse aiheesta: olisihan se välillä hyvä törmätä tietoiskuihin. Vaikka en tupakoi tai juurikaan käytä alkoholia, en liiku tarpeeksi, ja vihanneksiakin voisi varmasti syödä enemmän, rasvaa ja sokeria vähemmän. Aina olisi parannettavaa, mutta tuntuu vaan sitä, että ei jaksa/ehdi tai ole varaa... Nuorempana kävin kovaa taistelua sen kanssa, että en koskisi tupakkaan. Iso osa kavereistani poltti, joten se olisi ollut niin helppoa aloittaa itsekin. Tein kuitenkin päätöksen, että en aio edes maistaa. Monet sanovat, että miten voit tietää jos et itse ole koskaan kokeillut, mutta tulin siihen tulokseen, että siinä on paljon enemmän ylpeilemisen aihetta, jos ei ole ikinä edes kokeillut tupakkaa, kuin siinä, että on kokeillut ja jättänyt aloittamatta. Jostain syystä silti kyllä yleensä tuntuu siltä, ettei asiasta kannata puhua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että vasta vastaan. Jäi jotenkin huomioimatta aiemmin :/

   Kengät ovat Ellokselta, viime vuonna hankitut.

   Loistava päätös, harmi kun en itse ollut yhtä fiksu. Toivon että mahd.omat lapset olisivat. Olet oikeassa siinä että tuntuu usein ettei aiheesta kannata puhua. Tupakoivat kieltävät tupakan vaarat, mutta tajuavat sen vasta sitten kun on liian myöhäistä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!