keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Rahapuu

En ole viherpeukalo, vaikka tahtoisinkin olla. Olen surmannut tahtomattani monet, monet kasvit, orvokeista orkideoihin. En oikein tiedä mistä se johtuu. Kaikki nämä Orkideatkin olen hoitanut eri tavoin, silti lopputulos on sama. Olen silti ollut kasveista aina jollaintasolla kiinnostunut. Kun olin lapsi, luin kasvienhoitokirjaa melkein kuin raamattua. Ainakin tietyn aikaa. Kyllästyin jo lapsena nopeasti. Kirjasta opin vinkkejä, kuten että loman ajaksi voi sitoa narun pienen kiven ympärille. Kivi laitetaan kukkaruukkuun, ja toinen pää narusta vesilasiin. Näin naru kuljettaa vettä kukalle. Lapsena kuljin joskus rätin kanssa, ja pyyhin isolehtisistä kasveista pölyjä, kirjan oppien mukaisesti. Kuitenkin, melkein ammattitasoisesta (krhöm) kasvienhoitotaustastani huolimatta, kukat eivät viihdy huolenpidossani.

Päätin nyt kuitenkin ottaa jälleen härkää sarvista, juosta tulta päin, ja mitä näitä sanontoja nyt onkaan. Vein muutama vuosi sitten siskolleni rahapuun(muistaakseni kiitoksena hyvästä siskoudesta). Jokin aika sitten ihailin tätä samaa puuta, joka oli venähtänyt jo aika suureksi. Se näytti kivalta. Halusin yhtä hienon itsellenikin. Ihailin Kodin Terrassa jo isoksi kasvaneita rahapuita, mutta hinta oli turhan korkea. Ostin siis pienen. Toivon että se kasvaisi huomassani yhtä hienoksi kuin siskoni puu, vaikka se vähän aikaa viekin.


Tutkiskelin vähän netistä, kuinka tätä uutta perheenjäsentä tulee hoitaa. Substralin sivuilla kehotetaan laittamaan rahapuu valoisaan paikkaan, ei kutenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Erityisen tärkeää tämä on varsinkin lepokaudella. Kesällä auringonpaistetta saa olla ennemän. Mullan tulee kuivahtaa kastelukertojen välillä. Yleisin virhe on mädättää kasvi liiallisella kastelulla. Lannoitusta suositellaan toukokuusta syyskuuhun, ja mullanvaihtoa tulee välttää siihen asti kun ruukku on käynyt liian pieneksi.

Katsotaan kuinka kauan kasvi säilyy hengissä. Vetoja? ;)

Ansku

26 kommenttia:

 1. Pysyy se - rahapuu on jopa minulla pysynyt hengissä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo, loistavaa! Nyt on odotukset korkealla :)

   Poista
 2. Hei olet vaihtanut fonttia! Toivottavasti ei haittaa jos sanon, että tämä on aika vaikealukuista mun silmille
  :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietenkään pahastu :) Mä olen pohtinut vähän samaa, joten kiitos palautteesta. Täytyy miettiä vaihtaisiko vielä :)

   Poista
 3. Joo mullakin rahapuu hengissä ollu n 10v vaikka kaukana viherpeukalosta :)

  http://katerinaalezandra.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ehkäpä minäkin saan omani säilymään. Let`s see.. :D

   Poista
 4. Mä oon tappanut ehkä kolme rahapuuta :) Ei vaan osaa ei.
  Mutta sä varmasti pystyt siihen! You can do it! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, saas nähdä! Kiitos tsempistä :)

   Poista
 5. Mä sain aikaisemmin kaikki kukat kukoistamaan, mutta viimeisen viis kuus vuotta olen tappanut järjestään kaikki kukat, myös rahapuun, vaikka olen pitänyt sitä kukkana, jota ei vaan saa tapettua. Viime keväänä ostin innoissani uuteen kotiimme paljon pihakukkia, mutta kaikki kuoli tosi nopeasti. Syytän, että syy on mun huusholleissa =D ei suinkaan mussa. Ihmettelen suuresti, että olen saanut orkideani pidettyä nyt lähes pari kk elossa eli taidan ostaa jatkossa vain orkideoja. Toivotaan, että sun rahapuu kasvaa isoksi ja kauniiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että kanssa, että syy on asunnossa. Oiskohan se meilläkin syypää? :)

   Poista
 6. Mäkin olen maailman surkein kasvien kanssa, ne vaan kuolee :( Orkideat on ainoat mitkä täällä menestyy kun ne kestää sen että ne unohdetaan. Tsemppiä rahapuulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ähh, mun kaikki neljä orikideaa kuoli. Mrrr. Nt on menossa viides, toivottavasti se menestyy... Kiitos! :)

   Poista
 7. Mun rahapuu kuoli myös hyvin nopeasti, kuten myös kaikki muut kasvit joita mulla on ollut. En saanut edes persiljaa pidettyä hengissä vaikka sen ilmeisesti pitäis olla yksi helpoimmista yrteistä (??). Vaihdoin siis kaikki kasvit muovisiin. ;) toivottavasti sulla sujuu paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, muovisiin minäkin siirryn jos tää kuolee :D

   Poista
 8. Minä saan tapettua muovikukatkin, sellainen hortonomi olen :D

  VastaaPoista
 9. Meidän rahapuu on voinut hyvin jo neljä vuotta! :) Siitäkin huolimatta että unohdan sitä kastella.
  :)

  VastaaPoista
 10. Kasvit on kyllä vaikeita - niitä täytyy vähän seurailla, minkälainen hoito on niille parasta. Itse useimmiten teen sen virheen, että kastelen liikaa. Nyt olen yhden kukkasen saanut jo reilun kuukauden pidettyä hengissä, mikä on minulle jo aika suuri saavutus. :) Tsemppiä vaan rahapuun hoitoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taidan harrastaa samaa. Täytyykin nyt vähän tsempata, eli unohtaa kukkien olemassaolo ;)

   Kiitos, sitä tarvitaan! :D

   Poista
 11. Ainoa kasvi, joka meillä on säilynyt hengissä on kaktus. :D Muutossa yritin suojella kasviparkaa ja niinhän siinä lopulta kävi, että mokoma katkesi keskeltä, vaikka se matkusti auton etupenkillä minun sylissäni. :D Monta vuotta yhteistä eloa takana ja sitten kävi näin! Isä tosin oli juurruttanut kaktuksemme uudestaan, joten toivotaan, että se siitä elpyy. :D

  Toivotan onnea rahapuun kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, osanottoni! Toivottavasti lähtee hyvin alkuun ja saat kaktuksen takaisin :D

   Poista
 12. Kippaat sille kerran kuussa vähän vettä, niin hyvin pysyy hengissä. Mun rahapuu ei tunnu välittävän tippaakaan, jos en kastele sitä moneen kuukauteen, tai jos annan sille vaan jonkun mukillisen vettä, eikä sitä myöskään haittaa, jos joskus annan koko kannullisen. Altakasteluruukut on parhaita, sillä herkempiäkään kasveja ei yleensä tarvii kastella kuin muutaman viikon välein, jos on altakasteluruukku. Mä oon onnistunut tappamaan kymmenen kaktustakin, mutta olen silti kasvattanut siemenestä puoltoistametrisen appelsiinipuun, joka alkuaikoina vaati lähes päivittäistä kastelua. Olkoonkin että tämä on toinen versio, ensimmäinen ei selvinnyt kahden viikon ulkomaanmatkasta, koska äitini unohti kastella sen. Tulilatva on kans varsin sitkeä kasvi. Mulla on kaksi puolimetristä tulilatvaa, jotka ei vaan suostu kuolemaan, vaikka joulukukka-asetelmista kaikki muut kasvit on kuolleet. Toinen noista oli varmaan kolme kuukautta ilman vettä, ja vasta kun olin heittämässä koko asetelmaa pois, huomasin sen olevan yhä elossa, joten jatkoin kastelemista. Kun poistin muut tieltä, se lähti kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä on monet sanoneet. Täytyy ehdottomasti nyt välttää vesikannun kanssa kuljeskelua tämän kasvin ohi, muuten lorahtaa vahingossa :D

   Poista
 13. Onnea rahapuun kasvattamiseen ja varsinkin elossa pitämiseen! :D Se on vaikeampaa ku vois kuvitella.. Itse taidan olla sellainen liikaa kastelija, koska noi rahapuut aina tavalla tai toisella kuupahtaa :) Vai oisko sil syvempi merkitys sitten hmm, jos ei muutenkaan rahassa kylve ni ei toi kasvikaan tykkää asustella meillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tarvitaan :D
   Jos rahapuuni kuolee, lähden tolle sun jälkimmäiselle ajatuslinjalle ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!