perjantai 2. elokuuta 2013

Enemmän kasviksia

"Lihansyönnin välttäminen vähentää välillisesti ilmastolle haitallisten kasvihuonekaasujen tuotantoa. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO on arvioinut, että lihantuotanto aiheuttaa viidenneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä". Lainaus Helsingin Sanomien sivuilta.

"Lihansyönnillä ja paksu- ja peräsuolen syövällä on vankka yhteys. Maailman syöpätutkimusjärjestö suosittelee, että punaisen lihan kulutus pysyisi maltillisena, alle puolessa kilossa viikossa. Tällä hetkellä suomalaiset ylittävät suositukset reippaasti. Suomalainen nainen syö lihaa keskimäärin 700 grammaa viikossa ja mies kilon. Tämä huolestuttaa Suomen Syöpäjärjestöjä". Lainaus Iltasanomien sivuilta.

Mm. näistä syistä välttelin lihan syöntiä viime viikon ajan, vähän niinkuin kokeeksi. Jätin ruokavaliostani pois kaiken varsinaisen lihan, vain kananmunan syöntiä jatkoin entiseen tapaan. Uskon että pienilläkin teoilla on merkitystä, kun pohdimme ilmastonmuutosta. Toisaalta, myös oma hyvinvointi kiinnostaa. On mukavampi voida kevyemmin, enkä halua vartalooni niin suuria määriä tyydyttyneitä, kovia rasvoja mitä punainen liha sisältää. Prosessoiduissa lihatuotteissa on näiden rasvojen lisäksi paljon muitakin ainesosia, joilla en halua rasittaa kroppaani. Pyrkimykseni ei ole jättää lihaa kokonaan ruokavaliostani. Jatkossa aion kiinnittää entistä tarkemmin huomiota sen laatuun, ja tietenkin määrää. Tiukkapipoksikaan en tahdo. Minusta tärkeintä on kokonaisuus. Jos pääosin syö järkevästi, ei silloin tällöin syötynä kebab tai grillimakkara tee hallaa, saati herkullinen poronkäristys.

Kuinka lihaton viikkoni sitten sujui? Hämmästyksekseni, oikein hyvin. Söin paljon grillattuja vihanneksia, kananmunaa, salaatteja, papuja, sieniä, leipää, puuroa, juustoja, marjoja...
En oikeastaan edes kaivannut lihaa -yhtä poikkeusta lukuunottamatta: Amarillossa suurinta herkkuani ovat tortillat lihatäytteellä. Söin vegeversion, ja olin kohtuullisen tyytyväinen.
Torstain ja perjantain välisenä yönä näin unen,  jossa söin jonkinlaista pataruokaa. Lautasellisen loppuvaiheessa tajusin kauhukseni, että padassa oli jauhelihaa. Mieleni ei missään nimessä himoinnut lihaa, päinvastoin! Olin harmissani, että unessa söin sitä epähuomiossa.


Tämän postauksen tarkoituksena oli muistuttaa muitakin lihansyönnin haitoista. Toki tiedän että lihalla on äärettömän paljon myös hyviä ominaisuuksia, enkä kannusta ketään jättämään sitä ruokavaliostaan kokonaan. Kannattaa kuitenkin tiedostaa tosiasiat, ja kiinnittää niihin huomiota. Jos vain hiukan vähennät lihan syöntiä, pienennät vaaraa sairastua suolistosyöpiin, ja teet samalla myös tärkeän ekologisen teon.

Mukavaa päivää! :)

Ansku

17 kommenttia:

 1. Lihan vähentäminen ruokavaliosta on suurin ekoteko, mitä ihminen voi ympäristön vuoksi tehdä. Arvostan! Hyvä sinä!

  terkuin lihaton jo 16 vuotta (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 16 vuotta onkin jo tosi hyvin, ja pitkä aika. Onko tullut mitään anemiaongelmia tms?

   Poista
  2. Ei todellakaan! Koskaan (: Syön kuitenki tosi monipuolisesti eri kasviksia. Ja nyt kun keväällä jätin maitotuotteetkin 99% pois (joskus syön jotain juustoa) ei ole enää ollut jatkuvia flunssia tai tukkoista oloa.

   Poista
  3. Mä olen kuullut joskus maitotuotteiden aiheuttavan tukkoista oloa. Itsellä sitä vaivaa ei kuitenkaan ole, ja toisaalta en halua lopettaa rahkan, maidon ja juuston käyttöä, joten näillä mennään. Jos flunssat alkavat vaivata, kokeilen ehdottomasti.

   Poista
  4. Itsellä on ollut alunperin pelkästään eettiset perusteet tälle jo yläasteella alkaneelle lihattomuudelle, mutta nyt vuosien varrella on tullut ilmi paljon muitakin syitä, kuten juuri terveydelliset taikka ilmaston lämpenemiseen, nälänhätään yms. liittyvät syyt.

   Maidon muistakin "terveysvaikutuksista" kannattaa lukaista. Pistää vähintäänkin ajattelemaan!

   Tässä esimerkiksi mielenkiintoinen teksti. http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/

   Poista
 2. Punainen liha ei ole mulla kuulunut ruokavalioon vuoden 98 jälkeen kuin satunnaisesti. Terveydellisistä syistä jouduin lihansyönnin lopettamaan silloin, kanaa ja kalkkunaa syön kuitenkin. Kesäisin kun grillataan ja esim juhlissa saatan pieniä poikkeuksia kuitenkin tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, täälähän on paljon muitakin "lihattomia" :D

   Poista
 3. Itse en ole täysin lihaton, mutta kasvispainotteisesti ja välillä kanaa/kalaa. Silloin tällöin maistan punaista lihaa, ja sen kyllä huomaa kropassaan. Ihan ähky ja vetämätön olo ja vatsa menee sekaisin. Välillä tulee kuitenkin ihan hirveä himo kunnon pihviin punaviinin kera, ja sitten sen jälkeen kärvistellään huonoa oloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mäkin aion nauttia ihanasta pihvistä ajoittain. Joskus se on huonon olon väärtti. Vähän niinkuin karkkipussi ;)

   Poista
 4. Itse olen koettanut tehdä niin, että edes lounaat olisivat kasvisvoittoisia, illalla sitten lihaa joskin kohtuudella. Edistysaskel kun ennen söin joka ruuala lihaa :)

  VastaaPoista
 5. Mä oon jo pitkään pyrkinyt kasvisruokapäiviin viikottain ihan noista terveydellisistä syistä sekä ihan tän maapallon kannalta. Punaista lihaa on tullut syötyä aika vähän jo jokunen vuosi, suosin kanaa ja noita mereneläviä ja musta ne on parempiakin ja moninaisempia valmistaa. Lisäksi punaisen lihan hiilijalanjälki on niin suuri että ihan hirvittää jos sitä ajattelee. Niin ja tietysti kana ja kala on kevyempääkin. Lihaa tulee myös monesti käytettyä lähinnä lisukkeena esim kasviskeittoihin vaikka muutama rapsakka viipale ilmakuivattuakinkkua. Makua tulee kivasti mutta lihan määrä jää kuitenkin hyvin vähäiseksi.

  Tossa viime talvena kun käytiin Madridissa syömässä yhdessä huippuravintolassa olis siellä menussa lähdetty myös sille linjalle että kasvis on pääraaka-aine ja liha lisuke mikä oli hauskaa sekä siinä huomasi hyvin ettei sen lihan tarvitse pääosaa aina esittää.

  Hyvä postaus tämä, mua kiinnostaa aina kaikki ruokaan ja terveyteen liittyvä. Voiskin haastaa bloggareita pitämään kasvisruokapäivää kerrran viikossa. Pienistä teoista se lähtee tosiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin hyvä kun olet niin taitava ruuanlaittaja, ja luovakin. Itsellä tuottaa ongelmia, kun ei oikein mielikuvitus ja taidot riitä :D

   Poista
 6. Minulta tuskin koskaan ylittyy edes 400g viikossa, varsinkaan kun en yleensä syö kovin suuria annoksia. En mitenkään tietoisesti välttele punaista lihaa, mutta ei sitä joka päivä kaipaa, sillä kana ja kalakin ovat oikein hyviä. Joskus olen havainnut jopa syöneeni huomaamatta viikon lähes jokaisena päivänä kalaa. Kasvissyönnin kokeilu minulta tosin vaatisi melkoista siedätyshoitoa, sillä olen todella huono syömään kypsennettyjä kasviksia, vaikka vähän kerrallaan yritänkin totutella niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on asiat aiika kivasti. Minäkin pidän kalasta, mutta joskus kuitenkin huomaan etten ole syönyt sitä pitkään aikaan. Johtunee siitä etten osaa sitä itse valmistaa, joten joudun ostamaan valmiina, mikä tietenkin on kalliimpaa. Pitäisi opetella, ehdottomasti.

   Minä yllätyin siitä kuinka helposti sain syötyä kypsennettyjä kasviksia, en ole oikeastaan edes pitänyt niistä, kukka- ja parsakaalia lukuunottamatta. Kaikkeen kuitenkin tottuu, onneksi :)

   Poista
 7. Hyvä aihe,tässä talossa kanssa aika harvoin punasta lihaa...no ihan jo siksikin jotta maksaa paljon ja niinkus tiijät...mun vatsan toiminta =))menee keho tukkoon totaalisesti :).
  Vielä kun ihmiset hoksaisivat mitä moskaa syöttää lapsillensa jauhelihan muodossa,yöks. Inhoan jo hajuakin..sika nauta nautasika =].

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottatosiaan, sikanautajauheliha on aikamoista kuraa. Yöh :/ Siitähän tulee vain sairaaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!