maanantai 12. tammikuuta 2015

Otatko vastuun tupakoinnistasi?

Olen pohtinut tupakoinnin vaaroista tiedottamisesta. Miksi tietoa pihistellään? Ajoittain aihe pompsahtaa esille. Sitten se koetaan holhouksena ja unohdetaan taas. Nikotiinivalmistemainokset ovat kevyitä ja mitäänsanomattomia, eikä ”tupakointi tappaa”-ilmoitus askin kyljessä saa meitä hätkähtämään.

Olen työni kautta joutunut monesti toteamaan, kuinka tupakoiva henkilö sydäninfarktin saatuaan on aidon ihmeissään asiasta. Hän saattaa todeta, ettei tiennyt tupakoinnin olevan niin vaarallista.

Yksi ajoittain puhututtanut aihe on parveketupakointi. Usein aiheesta luettuani huomaan näkökulman olevan lähinnä siinä, että naapurin tupakointi häiritsee, koska se haisee niin pahalta. Joskus joku saattaa todeta sen olevan myös haitallista naapurille, joka ei itse röökiä käryyttele. Sitä kutsutaan tällöin passiiviseksi tupakoinniksi, joka on  - kyllä vain - haitallista. Haitallisempaa jopa, kuin tupakan imeminen. 

Tietääkö monikaan sukunsa sydänsairauksista? Veikkaan, että loppujen lopuksi ei. Tietääkö monikaan sitä, että sepelvaltimotaudilla – tuolla sydäninfarktien aiheuttajalla – on tapana iskeä ihmisiin, jonka suvussa sairautta jo on? Jos sairastumisriskiään ehdoin tahdoin vielä nostaa tupakoinnilla, on melko erikoinen ajatus, että yllättyy kun rinnasta alkaa ottaa jo pienessäkin rasituksessa. Tai kesken yöunien.

Loppupeleissä en syytä tästä vain tupakoijia, vaikka tietenkin heillä on vastuu omasta terveydestään. Jokainen tekee omat valintansa. Minäkin olen tehnyt. Ensin puolesta, ja sitten vastaan koska olen asioista kiinnostuva ihminen. Tietoa on ympärillämme liian vähän. Mikäli aiheesta kiinnostuu, informaation löytää. Mutta he, jotka eivät sitä vaivaa viitsi nähdä, jäävät ilman tietoa. Minusta tässä nyky-yhteiskunnan tilassa ei ole varaa jättää tiedottamatta perusteellisesti, kun kyseessä on näin vakava asia.

Yläasteen ensimmäisellä luokalla voisi olla kurssi tupakoinnista. Kurssin sisältöön kuuluisi ottaa asioista selvää, ja kirjoittaa aiheesta essee. Opettaja varmistaisi lopuksi, että jokaikinen oppilas tietää asiasta tarpeeksi, niin ettei kukaan enään koskaan pääse sanomaan, että mä tosiaan en tajunnut sen olevan niin vaarallista. On kovin vaikea uskoa että yksikään 13-vuotias haluaisi vetää keuhkoihinsa samaa ainetta, jota ruumiiden säilytyksessä käytetään. Tai Auscwitchin kaasukammioissakin käytettyä tappavaa kaasua, sekä muita myrkkyjä, jotka aiheuttavat esimerkiksi siittiövaurioita, tumakaihia, sienitulehduksia ja keuhkoahtaumatautia, johon kuoleminen ei muuten ole kovinkaan kaunista katseltavaa. 


Aihetta voisi helposti jatkaa vielä yhteiskunnallisiin näkemyksiin, mm. verorahoihin, joita käytetään kun lukuisia tupakoitsijoita hoidetaan sairaaloissa, joiden resurssit ovat nykyisin muutenkin hirvittävän ahtaalla, tai kuinka suuret menetykset työnantajille vuosittain tulee tupakoijien flunssakierteistä, mutta sen sijaan päätän kirjoitukseni lyhyellä infopaketilla:  

Edellä mainittujen sairauksien lisäksi tupakointi aiheuttaa mm. muutoksia aivojen hermosoluissa, lisää riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, erilaisiin syöpiin (esim. haimasyöpä, keuhkosyöpä, virtsarakon syöpä...), luukatoon, masennukseen, suun kiinnityskudostulehdukseen, aivohalvauksiin, sydänsairauksiin jne... Lisäksi tupakointi lisää riskiä kuolla vatsahaavaan. Se lisää inhottavaa limanmuodostusta sekä akuuttien hengitystieinfektioiden määrää jne...

Lista on melkein loputon, mutta aiheeseen tosiaan kannattaa perehtyä, mikäli aikoo tupakkaa poltella. Voi sitten ottaa vastuun siitä, kun tekee kuolemaa sairaalan vuoteella omiin nesteisiinsä hukkuen, kun sydän ei jaksa enään pumpata kunnolla.


P.s: olen tietoinen siitä, että myös tupakoimattomat sairastuvat.

P.p.s: Kyllä, tiedän että myös moni muu asia tässä elämässä on vaarallista. 

22 kommenttia:

 1. todella upea postaus! aihe on hyvin tärkeä ja hienoa että joku puhuu siitä. Itse olen polttanut silloin tällöin, mutta 2015 vuoden alkaessa päätin lopettaa kokonaan tupakoinnin. 12 päivä ilman ja hyvin menee. Itse tein tämän päätöksen täysin terveyssyistä, mutta myös siksi että en oikeasti tarvitse sitä. Mulle ei ollut tärkeää joka aamu päästä ensimmäisenä tupakalle tai polttaa rööki ruuan päätteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heii, mahtavaa! Kiva kuulla että pidit :) Ja vielä upeampaa on se että päätit lopettaa. Tosi tosi tosi TOSI paljon tsemppiä!!!

   Poista
 2. Mahtava postaus :)

  Itse en ole koskaan maistanut, mutta ihan turhan paljon pyörinyt porukoissa, joissa on poltettu. En pystynyt teininä olemaan tupakan savussa, koska se alkoi yskittää enkä nykyään varsinkaan. Huomenna varmaan tulee spirometriassa viimeinen niitti "lievään alentumaan" ja tiesmitä se diagnoosi tuo tullessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari, onpa mukava kuulla tästä positiivista palautetta.

   Auts. Toivottavasti asiat selviää parhain päin <3

   Poista
 3. Loistava postausaihe. Mä entisenä tupakoitsijana nään asian niin, että ainakin itse olin hyvin tietoinen riskeistä ja vaikutuksista polttaessani, mutta ajattelin aina olevani sen yläpuolella. Siis jotenkin niin, että sellaiset ketjussa polttavat metsämökin ukot sairastuvat ja kuolevat, en minä. 17 vuoden tiuhatahtisen polttelun jälkeen alkoi sitten jotenkin valjeta, että kyllä vaan, ihan samanlailla minäkin sairastun ja kuolen. Maaliskuussa tulee täyteen 5 vuotta savutta ja en voisi onnellisempi olla että sen lopettamispäätöksen osasin tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, toi on tosi yleistä mun kokemuksen mukaan. Jostain syystä ajatellaan että ollaan kuolemattomia :D Mutta hei, ihan superhienoa että olet onnistunut lopettamaan. Ei se helppoa ole.

   Poista
 4. se kuka ei röökinpolton riskejä nykyään tiedä, on joko kuuro tai tyhmä. nehän pyöri pari vuotta sitte uutisissa ku sienet sateella. itellä ei ainakaan ole mitään ongelmaa niiden terveysjuttujen kanssa (hyväksyn että niitä voi tulla ja jos tulee oon ite aiheuttanu). ketuttaa vaan kun siitä röökinpoltosta tehään niin helkkarin vaikeeta samalla kun kaikenmaailman ylensyöjät ja ympäristönroskaajat saa olla melkeen rauhassa vaan sen takia koska rööki on se yleinen paha jota vastaan kaikki on päättäny taistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein sitä ummistaa vaan silmänsä ja korvansa, tai muuten ajatellaan, ettei se mun kohdalle satu. Mutta kiinnostaisi tietää, että onko se tosiaan sen arvoista? Siis se, että sen lisäksi että saattaa itseä kärsiä tuskallisesti, laittaa myös läheisensä kärsimään, katsomaan sivusta esimerkiksi COPD:hen tukehtumista tms?

   Poista
 5. Hassua mutta pohdin viime viikolla aikalailla samaa asiaa kun näin muutaman lapsosen polttavan. Teki mieli etsiä niille kunnon kuva mustista keuhkoista ja näyttää että tältä ne pian näyttävät. Miksi ihmiset ei vaan tajua. Veikkaan että ihmiset todellakin tietävät tupakoinnin ja kaiken muunkin vaaroista mutta ne vaan kielletään omassa mielessä. "Ei se mulle voi tulla" jne...
  Hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olen kans kiinnittänyt lapsiin huomiota. Se on ihan ihan järkyttävää! Varmasti periaatteessa tiedetään, että vaarallistahan se on, mutta uskon toisaalta myös siihen että kielletään tosiasiat. Mutta on sitä tietoakin minun mielestäni liian vähän. Tai sitten mä olen tässä se sokea :D

   Poista
 6. Itse en polta eikä lähipiirissäkään polta kovinkaan moni. Tiedän yhden, muut ovat lopettaneet :) Mutta röökaaminen on ruman näköistä ja pahan hajuista tuohua, ehkäpä teinitkin sen tajuavat, toivottavasti eivät liian myöhään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan onkin aika kivasti asiat! Voi, mä toivoisin että munkin lähipiiri lopettaisi... Haluaisin pitää heidät luonani pitkään, mielellään terveinä :)

   Poista
 7. Kirjoitin juuri 11.1. facebook-statuksen, että: Tänään tuli kuluneeksi 18-vuotta siitä kun lopetin tupakanpolton. Olen sanonut usein, että jos 15-vuotiaana olisi ollut 30-vuotiaan järki, en olisi koskaan aloittanutkaan. Onneksi pääsin tuosta paheesta eroon. Lopettaminen on vaikea asia ja siihen auttaa vain oma vahva päätös. Usein sitä ei vaan tajua nuorena, usein sen tajuaa vasta myöhemmällä iällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Ottaa tosi paljon päähän, että tuli pilattua muutama vuosi tupakalla. Siksi mä toivoisinkin että lapsien päähän taottaisiin nämä asiat, eikä puhuttaisi vain ylimalkaisesti terveyshaistoista ja sormien kellastumisesta. Upeeta että onnistuit lopettamisessa!

   Poista
 8. Tosi hyvä kirjoitus! Olen sitä mieltä että tupakointi on äärimmäisen itsekäs tapa jossa tupakoitsija aiheuttaa vahinkoa myös ympärillä oleville. Passiivinen tupakointi lisää keuhkosyövän ja sydäntautien riskiä jopa 30 prosenttia. Suomessa tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee 4000-6000 ihmistä vuodessa. Kyse on tietenkin riippuvuudesta ja riippuvuuden hoito vaatii kovia otteita. Tupakointi (mukaan lukien muut haitalliset tavat) ovat mielestäni elämän lahjan halveksuntaa ja tätä tapaa on myös sanottu hitaaksi itsemurhaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jenna! Kiva kuulla että pidit. Ja kyllä, olen ihan samaa mieltä! Ärsyttää se itsekkyys, juurikin tämän passiivisen tupakoinnin suhteen, mutta myös siksi että ihminen laittaa läheisensä katsomaan sivusta sairastamistaan, joka voi olla äärimmäisen tuskallista ja inhottavaa.

   Poista
 9. Hyvästä aiheesta avauduit. Tupakointihan on vaarallista. Opiskeluaikani tein pienimuotoisen työn juuri tupakoinnista nuorten keskuudesta ja miten siihen voi vaikuttaa. Uskomattominta on että tupakoivien vanhempien lapset tupakoivat useimmin kuin tupakoimattomien, ja syynä on juuri omien vanhempien malliesimerkki. Eli ne vanhemmatkin pitäis saada lopettamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Näinhän se on, että lapset (ja kaikki muutkin mitä luultavimmin)ajattelevat ettei se voi olla kovin vaarallista, polttaahan mutsikin... Surullista. Olisi hienoa että kaikki se energia joka käytetään siihen, että tupakoita piilotellaan kaupan tiskeillä, käytettäisiinkin tiedottamiseen. Yksityiskohtaiseen ja informatiiviseen.

   Poista
 10. Mahtava postaus Ansku, hienoa että otit tällaisen aiheen esille! Hyvä idea tuo esseen kirjoittaminen. Oppimistahan tapahtuu tehokkaammin kun joutuu myös itse etsimään tietoa, eikä pelkästään vastaanottamaan. Eipä ole tullut moista pahetta koskaan aloitettua, ja tupakan haju on kyllä niin oksettava että tekee muutoin miellyttävästä ihmisestäkin jollain tavalla luotaantyöntävän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! Kiva että pidit. Nimenomaan. Usein sitä itsekin oppii aisiat parhaiten tekemisen, eikä vain lukemisen kautta. Ihan totta, olen samaa mieltä, että tupakan haju on niin ällöttävä että pahaa tekee.

   Poista
 11. Hieno postaus! Minä luulen että varsinkaan ne kovin nuoret röökaajat eivät ole tietoisia ihan kaikista vakavista haittavaikutuksista, vanhemmat sitten joko ignooraavat tai kuvittelevat ettei vaikka se keuhkosyöpä omalle kohdalle osu.

  Itse poltin aika pitkään, aloitin yläasteella ja lopetin heti kun aloitin odottamaan Oliviaa eli vasta 31-veenä. Kyllä tuossa tuli ihan hurjan monta vuotta turmeltua terveyttään. Nykyisin saatan pari kertaa vuodessa viihteellä maistaa röökiä, mutta kyllä se ihan hurjan pahalle maistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mieltä mäkin olen. Kouluissakin puhutaan(ainakin minun aikanani) tosi ylimalkaisesti näistä. Terveydenhoitajan huoneessa oli juliste jossa mainittiin tupakoinnin olevan vaarallista, ja että se värjää kynnet ja on haitaksi ulkonäölle. Plus että henki haisee pahalle. Ei kovin raflaavaa minusta. Kovat aseet esiin vain! Hieno homma, että lopetit. Kannustan lopettamaan sen satunnaisenkin tupruttelun, niin luulisi terveyshaittojen pikkuhiljaa paranevan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!