tiistai 6. tammikuuta 2015

Unohtumaton Sansibar

Jambo! Tansanialainen tervehdys tulee varmasti tutuksi, mikäli mieli kaipaa turkoosin veden äärelle Sansibarin saarelle. Tutuksi tulevat myös lumenvalkea rantahiekka, jalkapalloa pelaavat pojat, herkulliset kala-ateriat sekä kiireetön, ajoittain laiskakin tunnelma.

Mikäli sinua kiinnostaa Sansibarin tarunhohtoinen saari, ota mukava asento ja lähde kanssani vierailulle Tansanian keitaaseen. Poiketaan ensin Freddie Mercuryn syntymäkaupungissa Stone Townissa, hengaillaan sitten upealla rannalla Kendwassa ja tehdään lopuksi pikainen visiitti Nungwiin ja Matemween.


Rukouskutsut kaikuvat kaduilla, kissat lepäilevät ahtailla kujilla ja valtavan kokoiset kuolleet torakat makaavat maassa ketarat ojossa. Arabialaisvaikutteinen Stone Town on listattu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kivikaupunki on toiminut ennenmuinoin myös orjakaupan keskuksena.

Stone Towniin saavuttuasi varaudu paikallisiin oppaisiin. He tarjoavat mielellään (lue: sitkeästi) palveluitaan maksua vastaan. Voit lähteä heidän matkaansa, tai karistaa heidät kannoiltasi ja tutustua kaupunkiin omin päin. Varoituksen sana lienee paikallaan: sokkeloisille kaduille voi eksyä helposti. Kadut ovat tulvillaan pikkuruisia myymälöitä, mutta myyntimiehet eivät ole niitä agressiivisimpia. Odotin kaupungilta enemmän jännittävää satumaisuutta, arabiahenkisiä upeita rakennuksia, mutta huomasin jännittäneeni enemmän sitä, että laukkuni pysyy mukana eikä päädy ohi ajavan moottoripyörän kyytiin.

Suosittelen etsimään tornin, jonka huipulta löydät ravintolan. Ei ole lainkaan pöllömpi kokemus herkutella mango- ja kananuudeleilla korkeuksissa, ihaillen samalla Stown Townia korkeuksista käsin. Ennen ruokailua pestään tietenkin kädet: tarjoilija kaataa lämmintä pesuvettä suoraan käsillesi messinkisestä kannusta.

Torielämä kivikaupungissa on yritteliästä ja kovin vilkasta. Sotkuistakin, muttei edelleenkään agressiivista. Tarjolla on monelaista, lastenvaatteista aina terveyskenkiin, sekä burkhista leipään ja taateleihin.


Paras ranta löytyy Kendwasta. Me päädyimme tälle rannalle taxilla suoraan lentokentältä - tingattuamme ensin matkan hinnan niin alas kuin mahdollista. Sitten saimme hikoilla koko ajomatkan kuin pienet possut. Nimittäin ilmastointi ei kuulunut tähän hintaan, tokaisi kuski tiedusteltuamme miksei auto viilene lainkaan. Noh, Afrikkaanhan tässä on tultu, mietimme. Kylmää riittäisi taas kotimaassa.

Valkoinen hiekka tuntuu jalan alla mukavalta, ja käy rannan myötäisesti vaikka kevyeen hölkkäilyynkin. Tosin ensimmäisen päivän jälkeen ei tarvittu hölkkälenkkiä: talsimme rinkat selässä koko Kendwan rannan mitan majoitusta etsiessämme. Rannalla meno ei ole käynyt vielä liian vilkkaaksi, jollei mukaan lasketa erästä Italialaispaikkaa. Se kerää asiakkaansa päivittäin yhteiselle jumppatuokiolle rantaan. Tällöin musiikki raikaa ja ohjaaja käskyttää mikrofonin välityksellä punakoita jumppaajiaan nostamaan jalkojaan vielä vähän rivakammin. Toisesta päästä rantaa löydät matkamuistoja myyviä kojuja, sekä putiikin joka kauppaa mm. vettä, limuja, teetä ja sipsejä.

Rannalla liikkuu retkimyyjiä. Keskustelut saattavat saada yllättäviäkin piirteitä. Me jouduimme ns. kahden tulen väliin, kahden myyjän halutessa meidät omalle retkelleen. Meno oli kuin kiinteistäkaupoista olisi ollut kyse: piirreltiin summia hiekalle, ja sitten salaisille lappusille. Sydämien särkymisiltä ei säästytty.

Sansibarin rantoja pidetään hyvinä sukellus- ja snorklailupaikkoina, mutta meidän snorklailuretkemme ajoittui tuuliselle säälle. Pienellä veneellä isossa ristiaallokossa kiitäminen ei ole lainkaan mielekästä(pelotti pirusti), eikä koralliriuttojen päällä pysty snorklaamaan tuulisella säällä ilman vakavia ruhjeita. Upeimmat jutut jäivät siis näkemättä. Suosittelen varaamaan vastaavan retken säävarauksella.
Majoitusvaihtoehtoja on runsaasti. Me asuimme Sunsets Bungalowsissa, joka kustansi noin 60€ yöltä. Huoneet olivat siistit ja ilmastoidut. Ensivaikutelma oli hyvä, mutta valitettavasti ei luotettava. Bungaloweihin kantautui yöllä rannan äänet voimakkaasti. Korvatulpistakaan ei ollut apua. Rajulla ukkosella vesi satoi huoneeseen sisään kattolamppua, sekä seiniä pitkin. Vesijohtomme poksahti rikki kahdesti, naapurimökistä ainakin kerran. Ilmastointi toimi silloin tällöin. Hotellin ravintolan henkilökunta oli ajoittain töykeää, välillä palvelua ei saanut lainkaan. Edes pyytämällä sitä. Tilaukset menivät useammin väärin kuin oikein.

Jos nyt matkustaisin Sansibarille, haluaisin ehdottomasti varata majoituksen Kendwa Rocksista. Valitettavasti heillä oli tarjolla tuolloin vain vessaton bungalowi, joten jäimme nuolemaan näppejämme (siis kuvainnollisesti. En koskaan laittaisi sormia suuhuni ulkomailla).
Mikäli haluat vaihtaa hiukan maisemaa, tai lähteä kävelylle, Kendwasta voit talsia viereiseen Nungwin kylään rantaa pitkin laskuveden aikaan. Tällöin vesi karkaa kauas, kilometrinkin päähän. Takaisin on syytä tulla ajoissa, mikäli mielii kävellä rannalla. Taxilla maantietä pitkin matkanteko onnistuu toki myös.

Nungwin kylä on isompi kuin Kendwan, vaikkei iso ole tämäkään. Nungwista löydät myös kaupan, matkamuistomyymälöitä sekä ravintoloita, ja törmäsimme me kauneussalonkiinkin. Majoitusvaihtoehtoja on viiden tähden hotellista monen hengen "makuusaleihin," mutta me emme löytäneet tästä kylästä omia kriteereitämme täyttävää paikkaa (edullinen, rannalla, oma vessa, bungalow-tyyppinen). Ranta ei ole yhtä hyvä kuin Kendwassa. Kylän tiet ovat pääosin päällystämättömiä, ja köyhyys näkyy. Silti ihmiset hymyilevät paljon, ja lasten nauru kiirii pitkin ruohokenttiä.


Saaren toisella puolella sijaitsee rauhan tyyssija. Se on paikka nimeltä Matemwe. Rannan hiekka on uskomattoman valkoista, pehmeää ja puuterisempaa kuin Kendwalla. Rannat ovat todella rauhallisia ja upean leveitä, mutta uimareille ikävänä puolena näyttäytyy runsas leväkasvusto. Mikäli etsit hiljaisuutta ja luonnonkauneutta, majoitu Matemween. Kaikenlaisia hotelleja - edullisiakin, on riittämiin, sillä turisteja on vähän.


Monet ovat kysyneet, lähtisinkö Tansaniaan uudelleen. Myönnettävä on, että en lähtisi. Olen kiitollinen ja onnellinen että olen päässyt vierailemaan siellä, näkemään asiat joita näin, mutta maailmassa on niin paljon nähtävää, että paikka jossa juuri mikään ei toimi niinkuin pitäisi, ei vienyt sydäntäni. Mikäli sinä suunnittelet matkaa, varustaudu kärsivällisyydellä. Varaa kaikkeen aikaa ainakin tuplasti, niin et joudu ongelmiin.

Jos haluat lukea lisää Tansananian matkastamme, mm. jännittävästä safarista, valitse sivupalkista tunnisteiden alta kohta, Tansania. Tai klikkaa tästä. 

Ansku

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aikakin kullannut muistot niin hyvin että matkapäiväkirjaa lukiessa hirvitti :D

   Poista
 2. Ihan huippu postaus, kiitos! Olen ikuinen matkakuumeinen ja tällaiset realistiset kokemuspostaukset ovat just parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että jutulle oli tilausta :)

   Poista
 3. Mukava lukea välillä tällaisiäkin matkapostauksia, jossa ei vain hehkuteta kohdetta. Ihan huippua realismia! :)

  Ja ah noita kuvia! Täydellistä itsensä huijaamista tuijotella auringonpaahteisia kujia, rantaviivoja ja palmupuita kun ikkunan takana paukkuu -20 asteen pakkanen. Taidankin ottaa vielä uusintakatselukierroksen. ;D

  VastaaPoista
 4. Uskomaton matka, ei voi muuta sanoa! Minua ihan jännitti lukea kertomusta teidän safarikierroksesta, se oli niin poikkeuksellinen ja jopa pelottava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Se tosiaan oli pelottava, en ole koskaan pelännyt niin paljon. Saati palellut :D

   Poista
 5. Tämä oli ihan mahtava postaus ja nuo kuvat, voi että, kuin postikortteja kaikki!! <3

  VastaaPoista
 6. Voi apua miten kauniita kuvia! Kiitos nojatuolimatkasta taas kerran <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!