keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Jatkossa maksat antibioottisi itse, ja muita terveysuutisia

Lääkekorvauksia heikennetään ensi vuonna, luin viime viikonlopun Ilta-Sanomista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että satunnaiset antibioottikuurien napostelijat maksavat kuurinsa itse, sillä käyttöön otetaan 45 euron alkuomavastuu vuonna 2016.

Tässäpä oivallinen syy kiinnittää hyvinvointiinsa enemmän huomiota. Nimittäin mitä terveellisemmin elät, sitä vähemmän moisia kuureja tarvitset, ja sitä enemmän rahaakin säästyy. Nimimerkillä; Kokemusta on. Viimeisimmän antibioottikuurin nieleskelin vuosia sitten. Samoihin aikoihin kun yritin päästä eroon tupakasta, ajoittain siihen kuitenkin edelleen sortuen. Nikotiininhimoani laannutin suklaan avulla, eivätkä pastat, leipä ja muut hiilaripitoiset höttöruuat olleet harvinainen näky lautasellani. Sittemmin olen voinut äärimmäisen hyvin. Flunssat eivät ole vaivanneet, kiitos terveellisten elämäntapojen.

Jutussa kerrottiin myös, että jatkossa 45 euron omavastuun ylittäviltä perusmääräisesti korvattavien lääkkeiden osalta Kela maksaa 40, 65 tai 100 prosentin korvauksen, mutta hallitus esittää alkuomavastuun merkittävää korotusta. Toinen vaihtoehto olisi laskea korvausprosentteja. Ei kuulosta hyvältä, esimerkiksi sydänsairauksista kärsivien näkökulmasta.

Sydänsairauksista puheenollen, toinen uutinen samasta lehdestä, viereiseltä sivulta: Ilta-Sanomien haastattelema ylikääkäri ja professori Timo Strandberg suosittelee kolesterolilääkkeiden käyttöä aiempaa nuoremmille. Hän haluaisi laskea myös yleisesti haitallisena pidettävän LDL- kolesteroliarvon viitearvoa nykyisestä 2-2,5 alle 1,5 millimooliin litrassa.

On omituista, että lääkkeiden mutustelua suositellaan aiempaa suuremmalle joukolle. Ihmisryhmälle, joka voisi terveiden elämäntapojen avulla pitää huolta itsestään, eikä lääkkeitä näin ollen tarvittaisi. Tosin, jutussa terveelliset elämäntavat niputetaan tarkoittamaan tiukkaa kasvisruokavaliota ja runsasta liikuntaa. Heti perään kerrotaan, ettei se länsimaisessa yhteiskunnassa ole helppoa.


Länsimaisessa yhteiskunnassa ei ole helppoa elää terveellisesti, mutta se ei suinkaan johdu siitä, että meidän olisi syytä kituuttaa vain kasvisruokavaliolla ja liikkua kuin ammattiurheilijat. Meidän yhteiskunnassassamme on vaikea pitää terveydestään huolta niin kauan, kuin vallitsevat, vanhanaikaiset käsitykset ohjaavat ruokailutottumuksiamme, edellämainitun tiukan kasvisruokavalion tapaan.

Timo Strandberg kertoo jutussa, kuinka sadan vuoden aikaiset tutkimukset ovat osoittaneet kolesterolin ja etenkin LDL-kolesterolin olevan valtimokovettajataudin keskeinen tekijä, ja osoittaa kolesterolilääkityksen olevan avaintekijä sen laskemisessa. Olen lukenut viime aikoina runsaasti kirjallisuutta liittyen kolesteroliin sekä sydänsairauksiin (kokemusta asiaan löytyy myös ammattini sekä työni puolesta).

Kirjoittavat ovat käyneet läpi lukuisia tutkimuksia, mutta eivät ole löytäneet näyttöä siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttaisivat sydänsairauksia, ja että vain tiukka kasvisruokavalio pelastaisi niiltä. Lisäksi LDL-kolesterolihiukkasiakin on kahdenlaisia. Tästä ei yhteiskunnassamme puhuta, vaan koko LDL-kolesterolikeskustelu niputetaan tarkoittamaan vain pahaa kolesterolia.

Biokemian tohtori Ann Fernholm kirjoittaa kirjassaan Totuus hiilihydraateista, että tärkeintä on LDL-hiukkasten koko. Samasta asiasta kirjoitti myös lääkäri Andreas Eenfeldt Ruokavallankumous-opuksessaan. Haitallista on, jos verenkierrossa on paljon soluille kelpaamattomia, pieniä LDL-hiukkasia, jotka tarttuvat helpommin verisuonten seinämiin, ja muodostat kasvualustan kalkkeutumiselle. Suuret, "huokoiset" LDL-hiukkaset eivät ole vahingollisia, vaan niitä tarvitaan, selvittävät Fernholm sekä Eenfeldt kirjoissaan.

Runsashiilihydraattisen ruokavalion myötä pienien LDL-hiukkasten määrä verenkierrossa lisääntyy. Ja mikäpä onkaan Suomalaisten tärkein elintarvikeryhmä, kun katsoo vaikkapa ruokaympyrää? Hiilihydraateille on varattu suurimmat lohkot. Uskon että pastalla ja leivällä halutaan ruokkia yhteiskuntaamme, koska ne ovat halpaa ravintoa. Samalla pidetään huoli siitä, että kolesterolilääkkeille riittää kysyntää. Kolesterolilääkkeet toki laskevat tehokkaasti kolesterolia, mutta valitettavan kokonaisvaltaisesti. Tämä voi vaikuttaa mm. aivojen toimintaan haitallisesti.

Mietitäänpä järjellä: Mitä ihmiset söivät ennen teollistumista, silloin kun ruoka vielä etsittiin, kerättiin ja metsästettiin itse? Emme me ainakaan pastaa ja leipää pistelleet poskeemme. Ruokavaliomme koostui mm. munista, lihasta, vihanneksista ja juureksista, sienistä, kalasta, pähkinöistä ja niin edelleen. Entä mikä on vauvojen ravintoa? Jos tyydyttyneet rasvat olisivat ongelma, tarkoittaisi se sitä, että äidit myrkyttäisivät vauvojaan kovaa rasvaa sisältävällä rintamaidollaan.

Kehoittaisin teitä ottamaan asioista selvää. Tutkikaa, kyseenalaistakaa, älkääkä luottako suorilta käsin siihen, että yhteiskuntamme kyllä määrittelee terveellisen ruokavalion puolestamme.

Ansku

9 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, kiitokset! Länsimainen lääketiede tuntuu muutenkin kulkevan laput silmillä kovinkin kiihkotieteellistä reittiä, jonka suunnan lääketeollisuus (eli raha) määrittelee. Reseptejä määrätään vaivaan kun vaivaan, ja hoidetaan oireita sen sijaan, että keskityttäisiin ylläpitämään terveyttä. Keho ja mieli on kuitenkin kokonaisuus, jonka tasapainon horjuminen on oireiden syvin ja olennaisin syy. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja usein yksi lääkeaine säännöllisessä käytössä saattaa aiheuttaa epätasapainoa jossain muualla. Toki tietyille lääkeaineille on aikansa ja paikkansa, mutta kauhistuttaa jotenkin se, kuinka hövelisti niitä jaetaan ja oireisiin (verenpainelääkkeet hyvä esimerkki) jotka voisivat olla hoidettavissa muilla tavoin, vaikkapa ruokavaliolla ja elämäntapojen tsekkauksella. Ja just se, kuinka sokeasti lääkärin kirjoittamiin resepteihin luotetaan.

  Ja entäpä sitten terveydenhuollon tila Suomessa? Olen tässä viime aikoina sattuneesta syystä nähnyt ja kuullut niin kauhistuttavia esimerkkejä laitoshoidosta ja resurssivajeista etten taida jatkaa tämän pidemmälle. Liian omakohtainen ja kipeä aihe :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Raha ratkaisee, ja se on aika surullusta, kun kyseessä on kuitenkin yksilön terveys. Ja just vaikka nämä kolesterolilääkkeet. Ne vaikuttavat niin monella tavalla, eikä koko kolesteroliasia ole niin yksiselitteinen juttu kuin annetaan ymmärtää.

   Mulla on myös omakohtaista kokemusta mm. laitoshoidon vajeista, ja painavaa mielipidettä olisi siitäkin sanottavana. Ehkä joskus sanonkin. Sitten kun en ole enään varsinaisesti alalla :D

   Poista
 2. Hieno postaus! Mahtavaa että blogeissa on hiukan tälläistä erilaistakin juttua - vaikka toki ne vanhatkin aiheet kiinnostavat. Itse en muista milloin olisin viimeksi syönyt antibioottia, mutta siitepölykauden alkaessa joudun ottamaan allergialääkettä kerran päivässä + käyttämään nenäsuihketta pahimman ajan yli. Nämä ovatkin aika lailla ainoat pillerit joita napsin satunnaisten buranoiden lisäksi. Toki talvella D-vitamiini on mulle must, mutta se on aika lailla siinä.

  Mun elintapoja ei voi sanoa kovin huonoiksi, muttei äärimmäisen hyviksikään. Herkuttelen tällä hetkellä ehkä hiukan liikaa, tai ainakin pari kuukautta sitten, mutta nyt etenkään sipsit ja suklaat eivät maistu ollenkaan. Nykyään vien töihin omat eväät, joten määrään päiväannoksieni koon ja laadun mikä on osoittautunut suht. mukavaksikin. Tykkään väsätä ja kokeilla erilaista keittiön puolella nykyään :)

  Toivon että pääsen elämässä pitkälle ilman minkäänlaista kolesteroli-, sydän- tai muita lääkkeitä. Jos tällä 45€ omavastuulla säästetään valtiolle hiukan tuohta, olen siihen valmis. Siihen en kuitenkaan järin hevillä suostu, että ym. lääkkeiden kanssa painivat joutuisivat alkaa huomattavasti suurempia summia käyttää kys. lääkkeisiin. Eikös siinä jossain määrin hyvinvointivaltion idea mene ja aletaan lähestyä USA:n tapaa...?

  Kuitenkin, samalla linjalla olen että jos käsitystä 'terveellisestä ruokavaliosta' muutettaisiin hiukan, vähenisi lääkkeiden käyttö ja ihmisten yleinen hyvinvointi aivan varmasti. Itse olen huomannut jo muutoksen vähentämällä kahvia, syömällä hiukan monipuolisemmin, jättämällä herkkuja vähemmälle ja aloittamalla työmatkapyöräilyn (n.5,5km suuntaansa). Nyt kun painon saa vielä alas (vaikka pt:n luomalla treenillä!) niin ai halleluja sitä fiilistä, sitä on ollut ikävä!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla että tällaisille jutuillekin olisi tilaista. Tämä varsinkin on aiheena sellainen, josta sanottavaa riittäisi :D

   Totta joo, että voi sitten kyseenalaistaa ollaanko enään hyvinvointivaltio, jos ihmisillä ei ole mahdollisuttaa syödä lääkkeitään. Kuitenkin ensisijaista minusta olisi muuttaa meidän ruokavaliosuositukset oikeiksi, jotta suurin osa välttäisi mm. tiettyjen sydänlääkkeiden syömisen. On ihan selvää, että paljon hiilaria syövät ja ylipainoiset ihmiset sairastavat eniten kakkostyypin diabetesta ja lisäksi he napostelevat kolesterolikääkeitä.

   Tsempit sulle, olen varma että hyvä siitä tullee :)

   Poista
 3. Hieno postaus ja aika herättelevä sellainen, lähdekriittisyys on asia mikä monilta unohtuu. :) Nyt kun tuli mieleen, niin olisi hauskaa nähdä millainen teidän peruskauppareissu on, eli mitä tuotteita te ostatte viikottain ruuan laittoon ja mitkä ovat ne "kulmakivet" tässä siun ruokavaliossa. En muista onko sinulla ollut jo sellaista postausta, mutta pakko oli kommentoida kun en äkkiseltään löytänyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun viimeisimmästä ruokakassipostauksesta onkin aikaa, tässä siihen linkki: http://www.peaceandstyle.fi/2015/03/ruokakassin-sisalto.html

   Jonkin verran on tullut lisää hienosäätöä, ja kassi olisi taas vähän erilainen. On ollut tarkoitus tehdä uusi postaus, mutta en ole ehtinyt :D Mutta teen sen jatkossa kyllä :)

   Poista
 4. Kolesterolilääkkeitä yhä nuoremmille? Aika hurjaa, kun noiden lääkkeiden hyödyistä on varsin ristiriitaista tietoa. Muutenkin tämä yhteiskunta suosii lääkehoitoa vähän kaikkeen - masennus- ja mielialalääkkeet tuntuvat olevan se resepti, jolla hoidetaan säryt niin kropassa kuin sydämessäkin!
  Se, mikä eniten ketuttaa noissa lääkekorvausten vähennyksissä ja poistoissa on, että aika moni vanhus tulee jättämään tablettinsa ottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ruokavaliolla pystyisi vaikuttamaan niin moneen asiaa, ettei sitä suurin osa ihmisistä edes ymmärrä.

   Ja olet tässä ihan oikeassa. Sitä tapahtuu kuitenkin jo nyt.

   Poista
 5. Tulipa vaan asiasta mieleen, miten kuulin Tampereen sairaalassa tapahtuneen tällaisen asian. Eräs asiakas ei saanut tarvittavaa sydänlääkettä(?) osastolla ollessaan, vaan omaisille oli ilmoitettu että heidän tulisi tuoda kyseinen lääke osastolle, sillä sopivaa rinnakkaisvalmistetta ei ollut ja käytettävä lääke liian kallis. Liian kallis? Miten voi olla liian kallista tarjota muutaman päivän lääkkeet sielläolo aikana? Jokatapauksessa jokainen meistä osastolla ollessaan joutuu maksamaan vuorokausimaksua yms. osastolla oltujen vuorokausien mukaan. Kohtuutonta minusta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!