perjantai 3. heinäkuuta 2015

Hyvinvointi-inspiraatio: Karita Tykkä

Hyvinvointi-inspiraatiosarjan tavoitteena on innostaa teitä lukijoita pitämään itsestänne huolta, inspiroivien tyyppien, ja heidän vinkkiensä avulla. Kaikki postaussarjassa vierailevat henkilöt ovat omalla tavallaan hyvinvoinnin lähettiläitä. Ihmisiä, jotka kiinnittävät paljon huomiota hyvinvointiinsa, mutta eivät epäröi avata omia näkemyksiään myös niistä kiinnostuneille. Tänä perjantaina hyvinvointifilosofiaansa meille raottaa ihana Karita Tykkä. Monitoiminainen, raakaruokakirjailija, sekä entinen sokeriaddikti.


Upea Karita vastasi 12:sta hyvinvointia käsittelevään kysymykseen:

1. Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa, ja miksi haluat pitää itsestäsi huolta?

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on minulle kaikki. Siihen kuuluu siis henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Ilman terveyttä ei ole mitään. Kehoni on temppelini, siitä haluan pitää hyvää huolta - lempeästi ja sitä herkällä korvalla kuunnellen.

2. Miten liikut, ja kuinka usein? 

Liikun vaihtelevasti. Entisestä himoliikkujasta on muuntautunut äitiydenkin myötä kehoa kuunteleva kehon liikuttelija. Eli en niinkään enään kauheasti suorita tai pakota itseäni mihinkään, vaan teen sitä minkä koen olevan keholleni tarpeellista juuri sillä hetkellä. Joskus se on rentoutuminen ja vain lepäily, ja joskus rankka 1,5 tuntinen joogatunti. Aloitin juuri treenaamaan fustraa, josta innostuin kokeiltuani sitä jokin aika sitten.

3. Minkälainen on suhteesi kehonhuoltoon? 

Käyn osteopaatilla noin kolmen viikon välein. Ajattelen, että myös jooga on minulle enemmän itsenäistä kehonhuoltoa kuin varsinaista treeniä. Rakastan hierontoja ja hoitoja mutten juuri ehdi niissä käymään. Foamrollerit ovat myös huikeita, ja niitä pitäisi muistaa käyttää useammin illalla tv:n ääressä.

4. Minkälainen on ruokavaliofilosofiasi?

Rakastan oikeaa ruokaa, enkä käytä valmisruokia tai ruoankaltaisia aineksia. Puhtaat, värikkäät ja ravintorikkaat ruoat ovat ravitsemukseni kulmakiviä. Syön myös paljon erilaisia rasvoja, esimerkiksi gheetä, kookosöljyä, ja esimerkiksi avokadosta saatavaa rasvaa. Tärkeintä on tehdä ruoka itse ja syödä laajasti erilaisia kasviksia, juureksia, lehtivihreitä, marjoja ja hedelmiä, jotka kaikki sisältävät omat ihanat ravinteensa. Proteiiniakaan ei sovi unohtaa, vaikkei sitä niin paljon tarvitakaan, kuin tämän hetkinen markkinahumu antaa ymmärtää. Sitä nautin kananmunista, erilaisista kaloista ja äyriäisistä, siemenistä jne... Syön jonkinverran myös erilaisia täysrasvaisia juustoja, kuten vuohen- ja lampaanmaitojuustoja sekä brietä.

Kehon nesteytys on myös tärkeää, joten erilaisia nesteitä, kuten itsepuristettuja mehuja, vettä, teetä ja smoothieita nautin joka päivä. Jokaiseen päivääni kuuluu paljon myös raakaruokaa, mutta en ole 100%:nen raakaruokailija. En usko ehdottomuuteen. Kaikki makeat herkkuni ovat raakoja. Esimerkiksi suklaat, kakut, mousset, fudget, jäätelöt, juomat jne... Enkä käytä prosessoituja sokereita tai valkoisia jauhoja. Kahvista ja viineistä nautin myös. Syön oikeastaan aikalailla mitä mieleni tekee, sillä uskon että keho kertoo mitä se milloinkin kaipaa. Nautinto kuuluu jokaiseen päivääni ja ruokaani. Ankaruus ja järjetön kuri ruoka-asioissa ei sovi minulle, vaan päinvastoin, sillä olisi vain negatiivisia vaikutuksia mielelleni ja keholleni. En kiellä itseltäni mitään, vaan nautin ruoasta. Suhtaudun ruokaan ja raaka-aineisiin kunnioituksella ja rakkaudella.

5. Suositko superfoodeja tai ravintolisiä?

Käytän superfoodeja ja ravintolisiä, koska koen että ne täydentävät ravitsemustani ja terveyttäni. Oman tuotelinjamme tuotteista pidän laadun ja puhtauden vuoksi. Esimerkiksi huikeat tinktuurat ovat kaikki 100%:sesti kotimaisia ja huippuvahvoja. Raakasuklaa on superfoodi ja rakastan sitä. Teen sitä viikottain, ja syön melkeinpä päivittäin.

6. Mistä ruoka-aineesta tai ruuasta et haluaisi luopua? Miksi?

Kasviksista, hedelmistä, lehtivihreästä, rasvoista... Ylipäänsä tuoreesta ja oikeasta ruuasta. Raaka-aineista, jotka tukevat terveyttäni ja hyvää oloani. Haluan voida hyvin, olla energinen ja terve - nyt ja tulevaisuudessa.

7. Vältteletkö jotain ruokavaliossasi?

Pitkälle prosessoituja raaka-aineita, sillä en usko niiden tukevan terveyttä. Myös erilaiset myrkylliset rasvat, lisäaineet, väriaineet ja sidosaineet jätän mielelläni väliin.

8. Miten tsemppaisit karkkipussilta itsensä usein löytävää sohvaperunaa, joka haaveilee energisemmästä elämästä?

Ensin hänen täytyy tietysti löytää oma motivaationsa, ja nähdä miksi muutos on hyväksi. Kukaan muu ei voi muuttaa toista, vaan muutos lähtee aina itsestä. Suosittelisin kuitenkin lisäämään ruokavalioon ravintorikkaita raaka-aineita, jotta keho saa tarpeeksi ravinteita. Himot saattavat johtua kehon erilaisista mikro- ja makroravinteiden puutostiloista.

9. Miten rentoudut?

Mieheni ja poikani, vanhempieni ja ystävieni kanssa touhuilemalla milloin mitäkin. Katsomalla elokuvia, rentoutusharjoitteilla, piikkimatolla makoillen, hoidoilla, romanttisilla illallisilla mieheni kanssa, parilla lasillisella hyvää viiniä, metsässä ja luonnossa liikkuen, sekä nukkuen.

10. Mikä on paheesi? 

Ei minulla ole oikeastaan niin sanottuja paheita, sillä en kiellä itseltäni mitään. En siis laske mitään paheeksi, vaan jos haluan jotain, nautin sen hyvällä mielellä. Ehkä paheeksi voisi sitten sanoa toistuvat raakaherkkuöverit ;)

11. Mitä aiheeseen liittyvää haluaisit sanoa teini-ikäiselle Karitalle?

Rakasta itseäsi, älä stressaa elämästä. Elämä kantaa, kun uskallat luottaa siihen. Kaikki järjestyy kyllä.

12. Vielä lopuksi hyvinvointiterveiset lukijoille?

Olette kaikki upeita ja ainutlaatuisia ihanuuksia juuri sellaisina kuin olette - nautitaan elämästä! Toivotan kaikille iloa, rakkautta ja valoa kesään. Voikaa hyvin!


Kaksi raakaruokakirjaa kirjoittanut malli ja juontaja pyörittää myös perheyritystään SuperLemonia -verkkokauppaa joka keskittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sivustolta löydät superlaadukkaita superfoodeja, urheiluravinteita, keittiötarvikkeita sekä urheiluvaatteita. Raakaruokaa rakastava Karita jakaa maukkaimmat reseptinsä blogissaan. Tästä linkistä pääset sivustolle. Lue myös Rakkaudella, Karita-blogia.

Ihanaa viikonloppua!


Lue myös Saran, Martinan, Tarun, Noran, Monan sekä Nannan mietteitä hyvinvoinnista aikaisemmista Hyvinvointi-inspiraatiopostauksista! 

8 kommenttia:

 1. Ihana Karita <3 Oli kyllä huikean puhuttelevaa, inspiroivaa ja ajatuksia herättävää kuulla Karitan ajatuksia blogisynttäreillä. Vielä kun tämän kaiken päässä pyörivän saisi vietyä toteutuksen asteelle... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain ollutkin! Huikea nainen, kertakaikkiaan :)

   Poista
 2. Nää on ollut tosi kivoja lukea, kiitos! Pikku hiljaa, pikku hiljaa, koko ajan parempaan suuntaan mennään. :)

  VastaaPoista
 3. Ihana Karita ja hänen maanläheinen ruokafilosofiansa, johon on helppo samaistua! Ansku, tämä on todella mielenkiintoinen juttusarja, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos siis SULLE palautteesta <3

   Poista
 4. Kiitos kaikki te ihanat!
  Parasta kesää!
  <3 Karita

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!