perjantai 7. elokuuta 2015

Hyvinvointi-inspiraatio: Maria

Hyvinvointijutut ovat lisääntyneet viime aikoina blogissani, mutta yhteen osa-alueeseen en oikein osaa antaa kokemuspohjaisia vinkkejä. Oma ydinperheeni kun koostuu miehestäni ja kahdesta berninpaimenkoirasta, en oikein osaa sanoa juuta tai jaata perhe-elämän ja liikunnan sekä työn yhdistämisestä. Mutta Maria osaa. Hän on ruuhkavuosien keskellä elävä lifestylebloggaaja, joka tekee blogissaan arjesta luksusta.


Ihana Maria vastasi kahteentoista hyvinvointikysymykseen:

1 Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa, ja miksi haluat pitää itsestäsi huolta?

Hyvinvointi, niin henkinen kuin fyysinenkin, on koko elämän lähtökohta. Hyvinvointi on tila, jossa sekä kroppa että mieli voivat hyvin. Vuosien saatossa hyvinvoinnin käsite on omalla kohdallani muuttunut; nuorempana sitä tuli liikuttua ulkonäköpaineiden takia, kun taas nykypäivänä liikun, jotta on parempi olla. Myös henkisesti. Hyvinvointiini olen vain minä itse vastuussa; itse katson mitä suustani alas laitan ja itse päätän kuinka paljon sykettä nostavaa liikuntaa harrastan. Haluan pitää itsestäni huolta, jotta pysyisin terveenä.

2 Miten motivoit itseäsi liikkumaan ja syömään terveellisesti?

Nimenomaan tuo hyvinvointi :) Se, että tuntee olevansa hyvässä fyysisessä kunnossa auttaa myös välillä vähän stressaavaa yrittäjän arkea. Liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla stressin sietokyky on kasvanut hurjasti. Terveellisesti syöminen ja liikunta tukevat toisiaan; kun liikkuu, tulee syötyä terveellisesti ja kun syö terveellisesti jaksaa liikkua. Paras motivaattori on se euforinen tunne kunnon juoksulenkin jälkeen.

3 Miten liikut, ja kuinka usein?

Aloitin viitisen vuotta sitten juoksuharrastuksen, joka veikin mennessään. Parhaina viikkoina tuli juostua noin 50-60 kilometriä. Jossain vaiheessa huomasin, että kroppa ei enää kestänyt. Ei tullut pidettyä tarpeeksi lepopäiviä eikä venyteltyä. Tällä hetkellä liikun kehoa ja mieltä kuunnellen. Juoksulenkkejä tulee viikkoon pari kolme ja pitkiä kävelylenkkejä pari. Joinain viikkoina ei huvita juosta, joten silloin kävellään enemmän. En ota stressiä enkä aikatauluta liikuntakertojani. Kuntosalikortti pitäisi aktivoida jälleen kesälomien jälkeen, mutta täytyy katsoa onko kuntosalille aikaa arjen alettua. Kotona tykkään tehdä kahvakuulatreeniä ja keväällä hurahdin Kayla Itsinesin HIIT-treeniin. Myös kuntopyörä takkahuoneen nurkassa saa silloin tällöin kyytiä koiranilmalla. Vaikka olenkin sitä mieltä, että parasta syksyn pimeillä sateilla on uhmata pimeyttä ja lähteä ulos lenkille :)

4 Miten sovitat yhteen liikunnan ja perhe-elämän?

Loistavasti! Nyt kun lapset ovat kasvaneet, voin jättää heidät juoksulenkin ajaksi kotiin. Joskus he tulevat pyörillä mukaan lenkille. Kun lapset olivat pienempiä muistan tehneeni kotijumppaa lasten päiväunien aikana. Mies on aina liikkunut paljon, joten meille on alusta asti ollut itsestään selvyää, että toinen saa harrastaa. Tasapuolisesti käymme molemmat urheilemassa.

5 Mistä ruoka-aineesta tai ruuasta et haluaisi luopua? Miksi?

Marjoista ja vihanneksiksta. Voisin elää pelkällä salaatilla. Parsakaalin ja minun suhteeni alkoi pari vuotta sitten eikä loppua näy. Syön varmastikin parsakaalin päivässä. Aamu ei ala kunnolla ellen saa puuron tai jugurtin päälle mustikoita tai puolukoita. Vaikeaa olisi kyllä luopua cashewpähkinöistäkin. Niihin olen koukuttunut pahemman kerran.

6 Minkälainen on tavanomainen, päivän ruokavaliosi?

Aamu alkaa yleensä maustamattomalla jugurtilla, marjoilla, pähkinöillä ja lorauksella hunajaa. Ilman kahvia ei aamu lähde myöskään käyntiin. Työpäivinä välipalana on usein omena tai pähkinöitä. Lounas on kevyen kaavan mukaan salaattia tai keittoa. Iltaruoka on usein ihan perus kotiruokaa, jonka pyrimme syömään yhdessä. Onni onnettomuudessa, että muu perhe rakastaa myös keittoja, joten jauhelihasoppa tai sosekeitot maistuvat.

7 Vältteletkö jotain ruokavaliossasi? Miksi?

Välttelen tiettyjä ruoka-aineita, joille olen allerginen esim. hasselpähkinä. Aiemmin olin kovin allerginen myös raa’alle omenallekin, mutta tuo allergia hävisi onneksi raskauksien myötä. Eineksiin tulee turvauduttua erittäin harvoin.

8 Suositko superfoodeja tai ravintolisiä?

Parasta superfoodia ovat mustikat mökin pihasta poimittuna. Päivittäisessä käytössä on myös msm- ja maca-jauhe. Gojimarjoja tulee syötyä myös silloin tällöin.

9 Miten rentoudut?

Ruoanlaiton parissa sekä toki syömällä. Syöminen on ihan paras tapa rentoutua. Lasi punaista silloin tällöin hyvän ruoan kanssa hyvässä seurassa rentouttaa myös.

10 Mikä on paheesi?

Mustat salmiakkipääkallokarkit. Aina silloin tällöin iskee ihan hillitön himo ko.nameihin ja silloin pitää hurauttaa lähimpään kauppaan :)

11 Mitä aiheeseen liittyvää haluaisit sanoa teini-ikäiselle Marialle ?

Syö ja nauti. Kohtuudella kaikkea. Ananaskuuri tepsii vain vähän aikaa, etkä jaksa ellet saa tarpeeksi energiaa. Olet kaunis sellaisena kuin olet.

12 Vielä lopuksi hyvinvointiterveiset lukijoille?

Olkaa lempeitä itsellenne; kuunnelkaa kroppaanne ja muistakaa hymyillä itsellenne peilin ohi kulkiessanne <3


Marian blogista löydät inspiroivia sisustuskuvia, asiaa ruuanlaitosta ja lapsiperhearjesta. Lisäksi hän bloggaa ajoittain fiksuja ja lempeitä ajatuksia hyvinvoinnista. Blogiin pääset tästä linkistä.

Ihanaa viikonloppua! Voikaa hyvin.

Ansku


Lue myös Saran, Martinan, Tarun, Noran, Monan, Nannan, Karitan, Vilman, Tuijan, Petrin sekä Kaisan mietteitä aikaisemmista hyvinvointi-inspiraatiopostauksista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!