maanantai 31. elokuuta 2015

Jospa lopettaisinkin ehkäisypillereiden käytön

Tämän vuoden keväällä alkoi hurja sokerista vierottautuminen. Pänttäsin aiheesta tietoa monen opuksen verran, ja niinhän sitä sanotaan, että tieto lisää tuskaa. Pelkän valkoisen sokerin karttamisen lisäksi olen alkanut kiinnittää huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin paljon aiempaa enemmän. Olen miettinyt myös muovin vaaroja, lisäaineista johtuvia ongelmia ja niin edelleen. Hormonihommatkin ovat mielen päällä. Tämän postauksen aiheena onkin nyt sitten ehkäisypillerit. Oikeastaan niiden käytön lopettaminen.

Olin vain 14 vuotias kun aloitin hormonaalisen ehkäisyn käytön. Popsin desogestreeliä ja etinyyliestradiolia sisältäviä pikkuisia pillereitä vuosien ajan. Persoonani kasvoi ja kehittyi näiden vaikutuksen alaisena.

Päälle kaksikymppisenä lopetin e-pillereiden käytön. Olin sinkku, joten ehkäisyyn pillerit eivät olleet paras vaihtoehto, ja koin myös etten halua syödä hormoneja päivittäin. Silloin en pohtinut asiaa kuitenkaan sen syvällisemmin. Huomasin kaksi asiaa aikana, jolloin en käyttänyt ehkäisypillereitä. Kasvojeni iho muuttui huonoksi. Iholle nousi valtavasti kipeitä finnejä, jotka eivät rauhoittuneet kosmetologikäyntien, antibioottien tai muidenkaan hoitojen vaikutuksesta. Lisäksi halusin. Kyllä. Ihan rehellisesti, sitä itseään.


Noin vuoden päivät ehdin viettää pilleritöntä elämää - kasvot kipeinä, seksi mielessä. Sitten aloitin parisuhteen, ja pillereiden aloitus tuntui taas luontevalta ehkäisykeinolta. Lisäksi olin niin kyllästynyt finniongelmaani, että en enään kertakaikkiaan löytänyt muuta vaihtoehtoa.

Päivittäiset pillerit astuivat taas kuvaan, mutta ikävien sivuvaikutusten vuoksi merkkiä vaihdettiin. Olin kiukkuinen kuin ampiainen, ja mielialat vaihtelivat vuoristoradan lailla. En tiennyt aina itsekkään, mikä se fiilis lopulta oli. Ja kuten arvata saattaa, ei se seksikään mielessä pyörinyt.

Nyt viime vuodet olen napostellut estradiolivaleraattia ja dienogestiä sisältäviä yhdistelmäpillereitä. Olin aluksi niihin tyytyväinen. Kuukautiset jäivät melkein kokonaan pois, kipuja ei ollut lainkaan ja ihon kunto parani. Mielikään ei myllertänyt siinä määrin kuin ennen, mutta libido, noh, ei mainittavaa...

Viime kuukausien aikana olen pohtinut hormonien käyttöä, ja kokenut sen ikävämmäksi kuin ennen. Kirjoitin muovin haitoista tovi sitten, ja sivusin jutussa myös xenoestrogeenejä jotka imitoivat estrogeenejä, lisäten mm. syöpien riskiä. Lisäksi e-pillereiden on tutkittu kuormittavan ympäristöä, koska ne eivät hajoa täysin jätevedenpuhdistamolla. Lue esimerkiksi tämä(klik) juttu. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla on mielestäni tällä hetkellä niin ikäviä sivuvaikutuksia, että mietin muutama kuukausi  takaperin niiden käytön lopettamista.

Kivuliaat kuukautiset sekä akne kuitenkin pelottivat siinä määrin, etten uskaltanut tehdä päätöstä. Sitten alkoi ongelmat. Kuukautiset tulivat takaisin, ja oikein ryminällä. Milloin vain, runsaina ja kivuliaina, jopa kaksi kertaa kuussa. Ainoaksi ehkäisypillereitä puoltavaksi ominaisuudeksi jäi ihon kunto. Ja nyt kun ruokavalioni on pääpiirteittein siistitty, päätin ottaa riskin. Testataan nyt sitten minkälaista se pilleritön elämä olisi.

Tänään on ensimmäinen päivä. Tietenkään eroa ei huomaa fyyisesti millään tavalla, mutta täytyy sanoa että hiukan jännittää. Päätös tuntuu oikealta. Samalla tavalla kuin pitkien hiusten pätkäisy keväällä tuntui - enkä ole päivääkään katunut.

Katsotaan miten naisen käy. Raporttia aiheesta lienee luvassa. Onko siellä joku muu, joka on samankaltaisen vaiheen edessä? Olisi kiva kuulla kokemuksia tai ajatuksia aiheesta.

33 kommenttia:

 1. Ai vitsi, ihana päätös!! :) Ootko harrastanut säännöllistä liikuntaa sillon, kun oon kärsiny menkkakivuista pillerittömänä? Mulla liikunta on aina auttanut noihin juttuihin kaikella tavalla :)

  Mä hermostuin hormoneihin talvella ja lopetin niiden käytön. Se oli hyvä päätös :) En ole tottunut olemaan luonnottomassa tilassa hormonien kanssa, suurimman osan elämästäni olen ollut ilman :) Elämä on jotenkin letkeämpi näin :)

  Iske jollain sinkillä ja c-vitamiinilla ja vaikka millä vitskuilla takas niitä näppylöitä, jos ne vielä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä oon oikeestaan aina liikkunut, satunnaisia muutaman kuukausien jaksoja lukuunottamatta. Nyt liikun paljon, ja kivut on kyllä olleet sitä luokkaa että ilman kipulääkitystä ei töihinkään pääsisi.

   Hei joo, mä luulen että ton sinkkilisän otan kyllä käyttöön. Kiitos! :)

   Poista
 2. Löysin blogisi Facebookin bloggaajat ryhmän kautta, kun postauksesi pomppasi etusivulleni ja huomasin sen käsittelevän asiaa jonka kanssa itsekin olen paininut!

  Itse käytin e-pillereitä yhden vuoden verran (thank god tajusin lopettaa ne) salakavalasti pillerit pikku hiljaa kokoajan enemmän ja enemmän painoivat mielialaani maahan ja loppu tuloksena oli vakava masennus. Myös koko hormonitoimintani meni aivan sekaisin, eikä se vieläkään yli vuoden jälkeen ole palautunut...
  Onneksi äitini silloin ymmärsi ehdottaa, että mitä jos lopettaisin pillerit ja katsotaan auttaisiko se pahaan oloon ja muihin ikäviin sivuvaikutuksiin.

  Kolme päivää pillerien lopetuksen jälkeen olin kuin eri ihminen. Negatiiviset ajatukset, ihmeelliset kohtaukset ja lähes kaikki muut oireet olivat kadonneet ja elämänilo alkoi palata.

  Kannatan ehdottomasti päätöstäsi lopettaa pillerien käytön, kyllä se vain on parempi ilman ylimääräisiä hormooneja :) Vaikka toki on kummassakin kyllä puolensa.... Mutta minä en ainakaan kadu hetkeäkään pillereiden lopettamista!

  Tsemppiä sulle ja mukavaa syksyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on ollut masiskausia ja uskon että pillereillä on asian kanssa osansa. Harmi ettei asia tullut silloin mieleen. Mut hyvä että sun äiti hoksasi :) Kiva että jätit kommenttia, mukava lukea että positiivisuus on palannut :)

   Poista
 3. Koin itse kevättalvella melko rankan kolauksen, kun minulla diagnosoitiin aurallinen migreeni. Olin siis aloittanut Yaz-yhdistelmäpillerien syömisen n.kaksi ja puoli vuotta aikaisemmin, ja ne sopivat minulle täydellisesti: olin kärsinyt pahasta aknesta ja kivuliaista kuukautisista mitkä Yaz vei kokonaan pois ja en huomannut minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Tavallinen migreeni + e-pillerit ei muuten haittaisi, muttakun sattuu olemaan juuri aurallinen migreeni, yhdistelmäpillerit saattaisivat itseasiassa myöhemmin elämässä aiheuttaa minulle jopa veritulpan aivoihin eivätkä lääkärit sen takia saa määrätä niitä aurallista migreeniä poteville. Lääkärini siis käski vaihtaa minipillereihin, e-pillereitä en enää ikinä saisi. Otin asian erittäin raskaasti koska Yaz oli sopinut minulle täydellisesti ja pelkäsin aknen ja kivuliaiden kuukautisten taas palaavan. Aloitin siis Cerazette-minipillerit nyt kesäkuussa ja se pahin tuli tietysti takaisin - akne. On älyttömän masentavaa että ihoni on taas siinä kunnossa etten halua enää mennä ulos ilman meikkiä, Yazin aikana sain jopa sen kyvyn takaisin ja nyt se sitten taas lähti. Ymmärrän että aivoveritulppa on miljoona kertaa suurempi ongelma kuin akne mutta kyllä tämä on suoraan sanottuna ihan perseestä. Voisin myös mainita ettei minulla ole ollut kuukautisia eikä edes sitä pahamaineista tiputteluvuotoa sen jälkeen kun aloitin Cerazeten - olen tehnyt testin enkä ole sen mukaan raskaana, mutta vähän huolestuttaa kun mitään ei tapahdu. Olen siis nyt vähän siinä jamassa että mietin mitä ihmettä pitäisi tehdä, vaihtaisinko esim. ehkäisykapseliin kun en enää minkäänlaista yhdistelmäehkäisyä voi käyttää. Ja kaikkein eniten tietysti ketuttaa tämä akne, kyllä se vaan itsetuntoa syö ja pahasti kun oli saanut viimein hyvän ihon ja sitten se taas viedään pois, huoh. Anteeksi tämä vuodatus mutta oli pakko avautua johonkin. :/ En tiedä sitten auttaisiko tämä Roaccutan-kuuri tuhoamaan aknen lopullisesti - monilla se kyllä tulee takaisin senkin jälkeen.


  (blogini: http://ewelsworldofmetalandkittens.blogspot.fi/ )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se estrogeeni on se mikä parantaa ihoa ja sitä ei ole kapselissakaan. Se on se sama mikä ei sovi yhteen aurallisen migreenin kanssa. Kannattaa hoitaa ihoa muilla tavoilla: vitamiineilla ja naamioilla yms. Ruokavalio ja luonnon kosmetiikkavonb auttanut mua.

   Poista
  2. Se estrogeeni on se mikä parantaa ihoa ja sitä ei ole kapselissakaan. Se on se sama mikä ei sovi yhteen aurallisen migreenin kanssa. Kannattaa hoitaa ihoa muilla tavoilla: vitamiineilla ja naamioilla yms. Ruokavalio ja luonnon kosmetiikkavonb auttanut mua.

   Poista
  3. Voi eei :/ Mä niin ymmärrän. Naamataulu kuitenkin on se mikä meistä eniten on esillä, ja jos on ollut hyvä iho mikä yht äkkiä muuttuu akneksi, onhan se tosi hurja ero. Mä niin pelkään että mullekin käy taas noin, mutta yritän taistella sitä vastaan ruokavaliolla. Uskon että sokeri on pahin vihollinen. Hurjan paljon sulle tsemppiä! Toivottavasti ratkaisu löytyy.

   Poista
 4. Itse lopetin pillerit popsittuani niitä 13 (!!!!) vuotta putkeen. Iho rasvoittui aluksi ja hiuksia lähti paljon, sain myös yllättäen takaisin lapsuuden aikaiset luonnonkiharani :D Nestettä ja turvotusta hävisi kropasta ihan urakalla, ja olo on kevyt ja hyvä :) Mieliala heittelee vain siihen tiettyyn aikaan kuusta. Eli oli hyvä päätös omalla kohdallani. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tätä sinunkin prosessia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hiuksetkin voi lähteä... no huh. Kaikenlaista! Aikamoista hei tää naisen elämä. Mut kiva kuulla että loppujenlopuksi kaikki kääntyi hyväksi :)

   Poista
 5. Tiäks muru, mulla on tismalleen sama edessä kohta. Syön tämän laatan loppuun ja sitten pois. Mun ihon kunto romahti jo niin huolella pillereiden vaihdon takia, joten vaivasta jo puoltoista vuotta kärsineenä kera "vuodan ihan milloin vain, miten pitkään vain" ei mun mielestä ole minkään tän väärti. Pillerit eivät ole siis enää minään muuna kuin ehkäisynä, joten onko siinä mitään järkeä. Aiemmat pillerit sentäs piti aknen poissa ja vuodin oikeastaan minuutilleen samaan aikaan aina. Ajattelin kirjoittaa asiasta myös omaan blogiini, kun se hetki tulee. Pakko myöntää, jännittää silti.
  Tsemppiä sulle ihanuus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni! Kohtalontoveri :) Hurjasti tsemppiä siis meille! Vertaillaan sit fiiliksiä :) <3

   Poista
 6. Mä olin syömättä pillereitä 2013 kesäkuusta 2015 maaliskuuhun. Mutta kuukautiset alkoivat olla niin kivuliaat viime talvena että muuta ratkaisua ei ollut kun aloittaa uudelleen pillerit. Samoin mun ihon kunto oli todella huono, mutta siihen vaikutti kyllä huono kilpirauhasen vajaatoiminta, vasta viime talvena löysin lääkärin joka osasi alkaa hoitamaan asiaa kunnolla ja lääketasapaino on siinä löytynyt. Iho saattaisi mulla olla kunnossa kyllä nyt pelkästään kilpparilääkityksen takia, koska vajaatoiminta aiheuttaa aknea. Lopetin pillerit alunperin siksi että olin saanut ristiriitaista tietoa kilpirauhasen lääkityksen ja pillereiden yhteisvaikutuksesta mutta ainakin tällä hetkellä lääkitys toimii pillereistä huolimatta. En minäkään oikeastaan enää haluaisi syödä niitä niiden ylimääräisten hormonien takia, mutta mun elämä on nyt aika paljon helpompaa. Mulle ei pillerit oikeastaan aiheuta edes mitään sivuvaikutuksia mielialoihin tai muuhun joten siten ei ole ongelmia.. Kunhan tässä saadaan yksi ja toinenkin asia nyt kuntoon niin jossain vaiheessa pitää miettiä uudelleen. Tällä hetkellä on tärkeintä että mun kilpirauhanen toimii kunnolla oikealla lääkityksellä, sekin taistelu on sitten taas jo ihan toinen tarina mutta oon päättänyt että yksi asia kerrallaan. Oho, tulipas paljon tekstiä ja vähän sekavaa asiaa mutta toivottavasti sait pointin :)

  Toivotaan, että sulla menee lopetuksen kanssa hyvin eikä ikäviä ongelmia tulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Puolensa ja puolensa. Mä havahduin kielteisiin puoltiin ensin lähinnä oman itseni vuoksi, mutta kun siihen lisätään nämä ympäristövaikutukset, oli päätös selvä. Aika järkkyä että kun e-pillereitä käyttävä nainen pissaa, ei puhdistuslaitos saa jäämiä poistettua ja se päätyy vesistöihin. Kaloista on alkanut tulla jo omituisia sen vuoksi. Pelottavaa.

   Tsempit sulle pohdintoihin, ja kiva kuulla että kilppariasiat on paremmassa jamassa :)

   Poista
 7. Mä pidän niin peukkuja, että kaikki sujuu hyvin.. Itse olen pohdiskellut pillereiden vaihtoa kierukkaan, koska en vain siedä kuukautisia, vaikka kuukuppiim vaihdettuani aina välillä unohdankin ne.. :)
  Pelkään, että yhdistelmäpillerit lopetettuani naama räjähtää taas käsiin.. Voimakkaimmat mahdolliset pillerit määrättiin aikoinaan juuri akneeni, enkä rehellisesti sanottuna ole valmis palaamaan siihen helvettiin, kun ihmiset haukkuivat ulkonäköäni ja ihoani päin naamaa.. Vaikka limakalvot kuivuu, silmätippoja ilman en pärjää ja mieli ailahtelee, en silti pidä valintaa helppona. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo... Ne on kyllä ihan vihoviimeiset, ja olinkin niin onnellinen kun ne jäivät pois. En tiedä mitä tapahtui, että alkoivat taas vaikka samoja pillereitä tässä on natusteltu...

   Ymmärrän kyllä tän ihopuolen. Oma kokemukseni oli niin jäätävä, en en soisi sitä kenellekkään :/

   Tsempit meille sitten vain :D

   Poista
 8. Tsemppiä!

  Mie lopetin kanssa pillerit aikanaan juurikin sen vuoksi, että ei vaan tehnyt enää mieli. Ei niin yhtään, eikä ikinä. Onhan se kiva kun on mahdollista harrastaa kumppaninsa kanssa seksiä ilman kumien kanssa sähläämistä, mutta kun ei vaan tehnyt mieli. Ällötti koko ajatuskin. Muutaman vuoden pillereitä napsin suuhuni ja sitten päätin lopettaa - osaksi haluttomuuden, osaksi mahdollisten terveyshaittojen ja osaksi luonnon takia.

  Muuten lopettaminen sujui helposti ja halutkin palasivat (:D), mutta ai kamala sitä finnien määrää. Sain tapella koko seuraavan vuoden, ja vähän ylikin, kaikkien mahdollisten aineiden kanssa, että sain ne taltutettua - sinkki lopulta auttoi. Tottakai pillerit helpottivat elämää huomattavasti kun tiesi minuutilleen milloin kuukautiset alkavat, mutta en kyllä enää niitä aio hankkia - yllättävistä alkamisajoista huolimatta ja hyvästä ehkäisystä huolimatta. En vaan halua tunkea kroppaani enää mitään ylimääräistä tietentahtoen. Aivan hyvin pärjää ilmankin ja keho sekä mieli kiittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo tota sinkkiä hankin kyllä pikimmiten! Kiva kuulla että auttoi sua. Toivon kovasti ettei ikäviä sivuvaikutuksia tulisi, vaan että kaikki menisi tällä kertaa hyvin. Neljä päivää nyt takana :)

   Poista
 9. Mä oon syönyt pillereitä pian 20 vuotta putkeen (ai kamala miten pitkä aika!!) ja nyt olen jonkin aikaa miettinyt kokeilla lopettamista. Kiinnostaisi tietää miten se vaikuttaa migreeniini, mutta tällä hetkellä enemmän pelottaa se, miten endometrioosi ryöstäytyy käsistä. Vaikeita valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista ei olekkaan kokemusta, mutta suosittelen lukemaan kuinka ravitsemuksella voisi vaikuttaa. Se kun on kaiken perusta :)

   Poista
 10. Mä kirjoitinkin paluu postauksessani (http://millamainen.blogspot.fi/2015/08/im-back.html), miksi itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn kokonaan. Olen nyt ollut noin kolmisen kuukautta ilman. Menkat tuli heti ajallaan ja ovat siitä lähtien tulleet about 25-28 päivän kierrossa, mutta kestävät vain yhden päivän punaista vuotoa. Yhden päivän! Viisi päivää vuotoa ja superkovia kipuja vaihtui yhteen päivään "ei niin pahoilla" -kivuilla. Kelpaa! Iho oireilee; finnejä on otsassa, mutta myös leuassa. Uskon kuitenkin, että pääsen niistäkin eroon, koska pari vuotta sitten kun lopetin, iho oireili noin puolen vuoden ajan. (Aloitin uudestaan viime kesänä sen jälkeen, kun muu ehkäisy oli pettänyt kolme kertaa parin viikon sisään, jolloin jokaisella kerralla otin jälkiehkäisyn. Ei kiva.)

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, piti vielä sanoa, että en enää palaa hormoneihin, vaikka kuinka ehkäisy pettäisi. Never again!

   Poista
  2. Oi vitsi... puol vuotta ei oo paha... mulla kesti kyl pidempään, ja tosiaan vaati sen et aloitin pillerit uudestaan. Mutta ehkä nyt on toisin. Kiva kuulla että koet tehneesi oikean ratkaisun! :)

   Poista
 11. Söin ehkäisypillereitä 16-vuotiaasta melkein kaksikymppiseksi. En koskaan varsinaisesti huomannut itsessäni mitään eroa - en mielestäni ollut yhtään sen kiukkuisempi kuin muutenkaan eikä ihon kunnonkaan kanssa ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Lopetin kuitenkin pillerit ihan sattumalta (resepti loppui ja ulkomailla asuessa en vain saanut aikaiseksi uusia sitä), ja nyt sitä vasta ymmärtää kuinka paljon ne hormonit vaikuttivat, vaikka sitä ei silloin tajunnutkaan.

  Vaikka e-pillereiden käytöstä ei ole ilmeisesti löydetty mitään suuria haittoja, en vain suostu uskomaan, että ylimääräisten hormonien pumppaaminen elimistöön (ja ympäristöön) voisi mitenkään olla hyvä juttu. Luin Kaisa Jaakkolan kaksi kirjaa hormonitasapainosta ja aukesi kyllä silmät monille asioille. Jos kroppa saa päivittäin "keinotekoista" hormonia, sillä täytyy olla jotain vaikutuksia. E-pilleritkin ovat kuitenkin suhteellisen uusi keksintö eikä kaikki haittavaikutuksia varmasti vielä tiedetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tää Kaisan kirja on kyllä todella hyvä ja avaa silmät uudella tavalla. Ja just kun me saadaan samoin käyttäytyviä xenoestrogeenejäkin niin paljon, että ollaan ihan täynnä ylimääräistä hormonia.

   Poista
 12. Aloin syömään pillereitä 5,5 vuotta sitten. Merkki on vaihtunut muistaakseni kolme kertaa ja välissä oon pitäny kaksi taukoa, eka kesti 2 kk ja toinen 6 kk. Eka tauko oli niin lyhyt, ettei mitään ulkoisia muutoksia kerenny tulla, mutta henkisesti olo oli kyllä paljon parempi, ihan ku jonkinlainen sumu olis hälvenny. Pillerit oli kuitenkin niin kätevä ehkäisykeino parisuhteessa ollessa, että päätin jatkaa niiden syömistä, mutta vaihtaa merkkiä.

  Tokan tauon kohdalla pillerimerkki oli ollu mulle sopiva, että tällä kertaa pillerit jätettyäni en kokenu oloani henkisesti paremmaksi, minkäänlainen sumu ei hälvenny. Mutta ulkoisesti eron huomasi, kun teini-iästä tuttu akne tuli kylään... Sen takia aloinkin sitten syömään niitä pillereitä uudestaan, kun halusin päästä siitä mahdollisimman nopeasti eroon.

  Ja edelleen niitä syön. Kauheasti tuntuu kuulevan kauhutarinoita veritulpista ja mistä lie vaaroista, mitä pillereiden syönti voi aiheuttaa, mutta en halua lopettaakaan, koska helposti sitä ajattelee, että "no ei mulle nyt mitään tollasia tule" ja olen aivan varma, että se akne tulisi kuitenkin takaisin... Ja parisuhteessa ollessa e-pillerit vain on loistava ehkäisykeino. Eli todennäköisesti popsin näitä siihen asti, kunnes jos joku päivä haluan lapsia ja sen takia ehkäisy jätetään kokonaan pois. Siihen on vielä paljon aikaa, murehdin sitä aknea sitten silloin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jätit kommenttia :) Totta on, että e-pillerit on iisi ehkäisykeino, ja onhan niitä hyviäkin puolia.

   Poista
  2. Kiitos kun jätit kommenttia :) Totta on, että e-pillerit on iisi ehkäisykeino, ja onhan niitä hyviäkin puolia.

   Poista
 13. Mä en missään nimessä halua palata hormonaaliseen ehkäisyyn nyt oltuani 5 vuotta ilman. Toivottavasti selviät vähillä oireilla! Mulla räjähti naama niin hirveään kuntoon n.1kk lopettamisesta, että kosmetologikin sanoi "ei sua voi auttaa, hae antibioottikuuri" ja hiukset jouduin myös kynimään lyhyemmäksi kuin ikinä. Mutta 3kk lopettamisen jälkeen (ilman mitään antibiootteja) iho oli taas normaali ja olo niin paljon tasaisempi, etten kyllä halua mitään hormoneja enää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsti, vaan kolme kuukautta?? No ei paha :) Kunpa mun tukka edes pysyisi päässä. Se olis kyllä järkytys jos se harvenis ja sit tulis viel se akne. Jaiks! Mut ihana kuulla et lopulta kaikki meni hyvin :)

   Poista
  2. Ei vitsti, vaan kolme kuukautta?? No ei paha :) Kunpa mun tukka edes pysyisi päässä. Se olis kyllä järkytys jos se harvenis ja sit tulis viel se akne. Jaiks! Mut ihana kuulla et lopulta kaikki meni hyvin :)

   Poista
 14. Hurjaa aina lukea ihmisten kokemuksia pillereistä, kun itsellä ei onneksi ole ollut niiden kanssa ollut mitään ongelmia. Olen käyttänyt alusta asti samaa merkkiä, ja pariin otteeseen ollut kuukauden tai pari ilman, mutta en ole huomannut olossa mitään eroa. Päin vastoin, pahat migreenikohtaukset ovat hävinneet lähes kokonaan ja kuukautiset tulevat aina samana päivänä. Alkuun lyhyt kierto otti päähän, kun luonnolinen kiertoni on n. 5 viikkoa, mutta ongelma on rarkennut sillä, että olen jo vuosia syönyt aina kaksi liuskaa putkeen. Silti kyllä välillä mietityttää, mitkä mahtavat olla vaikutukset pitemmällä tähtäimellä, ja olen kyllä itsekin lukenut noita artikkeleita estrogeenin päätymisestä vesistöön. Näillä kuitenkin mennään toistaiseksi, koska miksi vaihtaa pois toimivasta? Ehkä selvitän vaihtoehtoja sitten, jos tulee pitempi tauko luonnostaan esim. raskauden vuoksi.

  VastaaPoista
 15. E-pillerit, laastarit, rengas... Kaikkea on tullut kokeiltua, mutta e-pillereitä popsin eniten. Rengas ei ollut kovinkaan käytännöllinen ja sen kanssa oli muistettavaa (vaihdoinko mä sen tiistaina vai... keskiviikkona?). Laastari ei oikein ollut mieleinen ja tarrapinta kutisi. Lisäksi en oikein saanut sitä itse mihinkään kunnon piiloon ja tottakai sain kummaksuneita katseita uimahallissa vanhemmilta naisilta. Muutama vuosi sitten perimän takia aloin ehkäisyneuvolassa miettimään olisko mullakin muita vaihtoehtoja kuin e-pillerit. Silloin aloitin minipillerit ja kauhulla odotin mitä siitä tuli... Olin niihin ihan tyytyväinen, menkat tuli ehkä kerran puolessa vuodessa ja silloinkin kesti päivän. Olo oli "normaali", mutta ongelmaksi koitui muistaminen. (Otinko jo tänään...?) Seuraavalla kerralla hoitajatäti ehdotti kierukkaa ja nyt puolentoista vuoden jälkeen on kiva todeta, että menkat on pysyneet poissa, olo on edelleen normaali ja rahaakin on säästynyt. Pari kertaa on tullut viiltäviä kipuja alavatsaan, varmaan verrattavissa supistuksiin? No, ehkä mä selviän :) Mutta mitä tahansa tapahtuukin ja tulee lapsia tai ei, ikinä en halua enää pillereitä popsia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!