torstai 27. elokuuta 2015

Muovisissa pulloissa sairauksia edistäviä ainesosia

Olet varmaankin kuullut, että maailman vesissä on valtavia muovijätelauttoja - suurimmat niistä painavat yhteensä yli kolme miljoona tonnia (kaikista kookkain niistä on kuusi kertaa Ranskan kokoinen jätepyörre), mutta oletko tullut ajatelleeksi, että sinä syöt sitä samaa moskaa? Sitä muovia, mikä pyörii merivirtojen mukana, ja tappaa suuret määrät lintuja ja nisäkkäitä? Osa muovista päätyy meihin esimerkiksi kun syömme mereneläviä, mutta valitettavasti muovi päätyy kuormittamaan kehojamme muutakin kautta.

Mikä siitä muovista sitten tekee haitallisen?

Mm. joissakin ruuissa, säilyketölkeissä, muoviastioissa/pulloissa, kosteusvoiteissa ja hiustuotteissa on xenoestrogeeneja - kemikaaleja, jotka imitoivat estrogeenia. Xenoestrogeenit voivat vahingoittaa hermostoa, hormonitoimintaa, hermovälittäjäaineita, solujakautumista ja immuunipuolustusta sääteleviä geenejä. Niiden tiedetään voivan aiheuttaa keskenmenoja ja sikiön epämuodostumia. Esimerkiksi muovipulloista juotuja juomia, säilykkeitä ja eineksiä sisältävä ruokavalio raskauden ensimmäisen 16 viikon aikana saattaa aiheuttaa vauvalle tulevaisuudessa esimerkiksi agressiivisuutta, hyperaktiivisuutta, masentuneisuutta ja motorisia ongelmia. Xenoestrogeenit kiihdyttävät kaikkien syöpien kasvua. Ne voivat olla osasyynä myös tiukasti alavartalossa istuvaan rasvakudokseen, etenkin takareisissä, kirjoittaa Kaisa Jaakkola Hormonitasapaino-kirjassaan.


Tiedetuubin nettisivustolta selviää, että Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan esimerkiksi normaalissa ravintolassa tarjottavassa simpukka-annoksessa on noin 500 mikromuovihitusta. Suomalaispöydissä muovia on erityisesti merikalatuotteissa; Helsingin ympäristökeskuksen tutkimukset osoittavat, että mikromuovia on lähes kaikista Helsingin merialueella kerätyistä pintavesi- ja sedimenttinäytteistä; MARLIN-projektin (Baltic Marine Litter Project) tutkimuksen mukaan puolestaan 75% kaikesta Suomen rannoilta löytyneestä jätteestä on muovia.

Kaisa Jaakkola kirjoittaa blogissaan, kuinka keskellä villeintä luontoa elävien ja pääosin kalaa syövien eskimoiden rintamaito sisältää korkeimpia haitta-aineiden pitoisuuksia koko maapallolla. Ja jääkarhuista ja suomalaisista poroista löytyy palonestoaineita. Suomalaiset järvikalat sisältävät nykyisin jäämiä e-pillereistä, masennuslääkkeistä ja särkylääke ibuprofeenista.


Ympärilläni oleva muovin määrä on alkanut kuluneiden kuukausien aikana kiinnostaa - ja ahdistaa etenevissä määrin. Ennen lämmitin ruokani usein työpaikalla muoviastiassa, ja söin suoraan siitä. Enään en olen näin hassu, koska kuumennus siirtää muovista haitallisia xenoestrogeenejä ruokaani. En käytä myöskään kuorinta-aineita jotka sisältävät muovirakeita. Enhän halua niitä tulevaisuudessa ruokalautaselleni. Paljon on kuitenkin vielä tehtävänä, mutta askel kerrallaan. Haluan olla tiedostava ja yrittää parhaani. Haluan pitää kehostani huolta, enkä halua kuormittaa maapalloamme tyhjillä vesipulloilla.

Seuraava askel on hankkia uusi valurautainen paistinpannu.

Ihan ensimmäisen askeleen otin vähempimuovisessa elämämässäni, kun vaihdoin muovisen juomapulloni kuvissa näkyviin SIGG:in ekologisiin ja terveellisempiin juomapulloihin. Siskoni on ollut asiassa valveutunut, ja hänen lapsensa eivät ole juoneet retkillä tai koulussa muovisista pulloista aikoihin. Siitä idea alunperin lähtikin - kun näin siskonpojan hienon pullon. SIGG:in pulloja löydät ainakin TopSportista, Partioaitasta sekä Ruohonjuuresta ja lisätietoja löydät nettisivuilta.

Terveellisempää loppuviikkoa!

Ansku

P.s: Löydät minut myös Snapchatista nimellä peaceandstyle.


Sponsored: pullot saatu blogin kautta

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen, mutta samalla aika herättävä postaus! Muistan kuulleeni muovin potentiaalisista haitoista ennenkin, mutta miksihän asiasta puhutaan niin vähän & ihmisten tietoisuus asiasta on niin vähäinen? Itsekin vaihdoin töissä muovipullon ei-muoviseen ja samaa voisi kyllä hyvin harkita myös treenipullon kohdalla. Muovisille säilytys- ja eväsrasioille alkaa olla jo hankalampaa keksiä vaihtoehtoja..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Munkin kaikki eväsrasiat on muovia ja säästösyistä niin on vielä jonkin aikaa. Mutta aina kun tulee eteen, ostan ja heitän vanhimman ja kuluneimman pois. Kunpa ne vaan oikeasti häviäisivät eivätkä päätyisi väärin paikkoin :/

   Poista
 2. Kemikaalit on toinen asia joita suosittelen oikeasti opiskelemaan vaikka ei kauneudenhoitoalalla työskentelisikään. On paljon asioita joissa on pahaa ja saastuttaa meidän luontoa ja kehoa. Joihinkin voidaan vaikuttaa...joihinkin ei. Kauneuden hoitotuotteethan ovat valtaosaltaan täyttä shaibaa.keinotekoisia synteettisiä ainesosia. On suuri viidakko selvittää millaisissa määrissä mitäkin elimmistö tarvii sairastuakseen esim. syäpään. Kaikki me kuollaan joskus :/ mutta ei liikaa kannata ressata. Yöunet menee. pst. tutkipa mitä sisältää kainaloihin laitettavat dödöt ;)...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Just siks käytänkin luonnondödöä. Haisen pahemmalle mut en kyllästä itseeni alumiinilla jne...

   Poista
 3. Minä olen kaiken tuon tiennyt jo tovin - silti useimmiten sivuutan jutut muovin haitoista - alkaa nimittäin ahdistaa. Ja pelottaa. Mutta niin pitääkin, sillä kyllä pelko auttaa oman kulutuskäyttäytymisen muuttamisessa!
  Kiitos hienosta postauksesta, Ansku ja hyvää viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on kieltämättä tosi ahdistavia juttuja, enkä voisi enään tehdä enkä ostaa mitään jos miettisin liikaa. Siksi yritän tiedostaa, ja pohtia joka ostosta ja valintaa, mutta en halua alkaa elämään vain roskalautat mielessäni.

   Kiitos sulle, kiva jos pidit :) Ja kivaa viikonloppua sullekin <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!