sunnuntai 6. syyskuuta 2015

-14cm ilman nälkää

-14 cm vyörätöstä. Sen verran mieheltäni on sulanut rasvaa viime syksystä tähän päivään. Nuorena mm. jääkiekkoa pelannut ukkokultani liikkui viime syksyyn saakka lähinnä vaihtelevan niukasti, ja ruokavalioon kuuluivat juustonaksut sekä muut epäterveelliset mössöt. Liikuntakärpänen kuitenkin pääsi puremaan, ja sittemmin Jani kiinnostui laillani myös kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tässä sitä nyt ollaan, melkein vuoden kuluttua siitä. Rasvaa on lähtenyt, lihasta tullut tilalle, into treeniin on hyvä, ja energiatasotkin kuulemma aivan eri luokkaa. Eivätkä joka syksyiset ja keväiset flunssatkaan ole iskeneet.

Pyysin Jania kirjaamaan mietteitään projektista:

"Salille ja lenkkipolulle lähtemisen motivaation kerääminen kesti melkein kaksi vuotta, joten "lievä" painostus oli paikallaan. Sain mm. joululahjaksi levypainosarjan, joka ehti pölyyntyä melkein vuoden ennen kuin marraskuussa -14 sain aikaiseksi aloitettua kuukauden kestävän kotijumpan. Ei sinne salille kehdannut 10 vuoden tauon jälkeen lähteä kylmiltään. Liikeratojen ja hermotusten harjoittelu oli aloitettava alusta. En voi enempää korostaa tässä tarpeksi pienten painojen ja erittäin hallittujen liikeratojen tärkeyttä. 

Nyt olen hionut tekniikkaa n. 8 kuukautta, vyötäröni on kaventunut 14 cm, paino tippunut 4 kg, ollen nyt 78 kg. Kroppa on kiinteytynyt ja joitakin pieniä lihaksia on nähtävissä. Tästä on hyvä siirtyä uuteen vaiheeseen intoa täynnä. Ajoittain salille tai lenkkipolulle lähteminen on edelleen vaikeaa, mutta kun pitää mielessä treenin jälkeisen hyvän olon ja puhtaan mielen, auttaa se kummasti laiskuuden selättämisessä. Kehittyminen on hidasta, mutta pitää muistaa ettei tässä enää parikymppisiä olla, vaikka mieli sille tasolle onkin jäänyt. 

Puhtaamman ruokavalion noudattaminen ei ole ollut minulle vaikeaa, tästä saan kiittää Anskua, joka on ääneen lukenut (pakkosyöttänyt) mm. sokerin haitallisuudesta, insuliinista jne. Vaikka olen opiskellut sairaanhoitajan tutkinnon, tuli ihmisen fysiologiasta moni asia uutena. Kaikkea puppua sitä koulussakin opetetaan/jätetään opettamatta ja sitä sitten Suomen terveydenhuollossa toteutetaan." 


Jutellaan vähän tekijöistä, joiden avulla tähän tilanteeseen on päästy.

- Jo pieni liikunnan lisäys ja epäterveellisten napostelujen pois jättäminen näkyi nopeasti.
- Aluksi kuntosaliohjelma oli yksijakoinen. Se tehtiin läpi kahdesti viikossa tekniikkaan keskittyen. Lisäksi Jani teki mäkivetoja ja kävelylenkkejä. Satunnaisesti yksittäisiä lihasryhmiä harjoitettiin myös omina treenikertoinaan.
- Noin kuukauden kuluttua treeniohjelma muokattiin kaksijakoiseksi, eli ylä- ja alavartalo treenattiin eri päivinä. Lisäksi harjoituksiin kuuluivat kävely- ja hölkkälenkit sekä ajoittaiset mäkivedot. Salitreenejä oli vaihtelevasti 3-4 viikossa.

- Tälle keväälle mukaan otettiin mäkivetojen tilalle räjähtävät treenit kuntosalilla. Esimerkkinä penkille hypyt.
- Kesällä testailtiin myös pumppaavia, pidempiä sarjoja esimerkiksi jalkaprässissa, mutta tekniikan pettäessä kurja treenitauko tuli eteen Janin loukatessa kylkensä. Melkein kuukauden tauon jälkeen ryhdyttiin uudestaan toimeen, vahingosta viisastuneena.

Ravitsemukseen on kiinnitetty koko ajan paljon huomiota.

- Kantava ajatus on mahdollisimman puhdas ruokavalio, josta saisi kaiken tarvittavan, ilman turhia sokereita (=hiilihydraatteja) tai lisäaineita. Janin kroppa sietää hiilihydraattia enemmän kuin esimerkiksi minun kehoni, joten tietyt hiilarit kuuluvat ravitsemukseen - varsinkin treenipäivinä ja iltapäivä/iltapainotteisesti. Mm. iltapäivä- tai iltakaurapuuro on pop.

- Lisäravinteina käytössä on ollut spirulina, raakakaakaojauhe, MSM sekä proteiinijauhe.
- Maitotuotteet ovat minimissä, mutta niitä ei ole poistettu ruokavaliosta kokonaan. Luomutäysmaito kahvissa sekä turkkilainen jogurtti maistuvat päivittäin.
- Ravitsemuksen kulmakiviä ovat liha, kananmuna, kala, kana, kasvikset, bataatti, rasvat, chiansiemenet, pähkinät, kookoskerma, mantelimaito sekä pieni määrä hedelmiä.
- Ajatus on, että vähintään 80% ruokavaliosta olisi järkevää - näin ajoittaiset juhlat ja muut (sokeri)herkkupäivät eivät sotke kuviota, ja motivaatiokin pysyy korkealla.


Nyt kun pohjakunto on rakennettu ja uusi elämäntapa asettunut uomiinsa, on aika astua seuraavalle tasolle.

Tein Janille kahdeksan viikon treeniohjelman (joka toistetaan ennen uuden ohjeman alkua), jonka tavoitteena on lihasmassan lisäys sekä räjähtävän kunnon kasvattaminen. Tarkoitus on, että kuudentoista viikon kuluttua lihasmassa on lisääntynyt, ja lisäksi nopeat pyrähdykset esimerkiksi junalle hoituvat helposti. Katsotaan sitten mitä tilanne näyttää, minkälainen ohjelma olikaan, ja minkälaisia fiiliksiä se on herättänyt.

Myös ravitsemukseen tulee muutoksia. Koska treenin intensiteettiä on tarkoitus lisätä, on aiheellista ottaa lisäravinteita enemmän käyttöön. Jatkossa mm. magnesiumin sekä D-vitamiinin saanti turvataan lisäravinteilla, ja palautumiseen ja kehittymiseen kiinnitetään huomiota kreatiinin sekä glutamiinin käytöllä. Lisäksi jo aikaisemmin mainitut spirulina, proteiinijauhe, MSM ja muut hyväksi havaitut pysyvät käytössä. Lisäksi hiilihydraattien saantia lisätään hiukan, koska laihduttamiselle ei ole tarvetta.


Nyt on loistava aika laittaa elämäntavat kuntoon. Mikäli sinua kiinnostaa elämäntaparemontti, ja haluat testata kuntosi tason, osallistu blogissani arvontaan, jossa voit voittaa liput Suomen suurimaan treenipäivätapahtumaan. Se järjestetään Helsingin Narikkatorilla 12.9. Tästä osallistumaan, klik! Nähdään Treenipäivässä!

Kivaa sunnuntain jatkoa!

Ansku

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Eikö! Ja aikalailla ilman suurempia hammasten kiristelyjä :)

   Poista
 2. Upeeta Ansku. Todella hieno suoritus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mut Jani teki työn, mä vaan koutsasin ;)

   Poista
 3. Mahtavaa ja niin kovin inspiroivaa! Reipasta syysviikkoa teille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja hei teille myös! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!