perjantai 11. syyskuuta 2015

Hyvinvointi-inspiraatio: Aino Rouhiainen

Syksyn tullen ihmiset palaavat taas treenirutiineihinsa, ja osa päättää aloittaa kokonaan uuden harrastuksen. Syksy on loistava ajankohta myös elämäntapamuutokselle! Tänä perjantaina terveellisen elämäntavan ilosanomaa meille julistaa ryhmäliikuntaohjaaja ja personal trainer Aino Rouhiainen. Aino kirjoittaa myös ravintoon sekä liikuntaan keskittyvää suosittua blogia.


Upeassa kunnossa oleva Aino vastasi kahteentoista hyvinvointia käsittelevään kysymykseen:

1 Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa, ja miksi haluat pitää itsestäsi huolta?

Hyvinvointi on mulle aika kokonaisvaltainen juttu, johon kuuluu liikunnan ja ravinnon lisäksi myös riittävä uni ja mahdollisimman stressitön elämä. Hyvinvointi on jatkuva olotila mikä tuntuu hyvältä. Haluan pitää itsestäni huolta ihan puhtaasti olotilan vuoksi. Kun elän omien kriteerien mukaan terveellisesti, voin hyvin ja jaksan paremmin.

2 Miten liikut, ja kuinka usein?

 Liikun paljon, sillä ohjaan työkseni ryhmäliikuntaa. Treenaan noin 2-4 tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Ohjaan paljon meneviä lajeja kuten bodyattackia, steppiä, combattia, spinningiä jne. Ryhmäliikuntojen lisäksi teen muutaman kerran viikossa voimatreenejä salin puolella.

3 Personal trainerin näkökulmasta katsottuna, mikä on kuntosalilla yleisin virhe, johon haluaisit ihmisten kiinnittävän enemmän huomiota?

 Yleisin virhe on väärä tekniikka liikkeissä. Monesti liikkeitä tehdään vajaana tai käytetään vääriä lihaksia liikkeen suorittamiseen. Etenkin vaikeammat liikkeet kuten kyykyt, maastavedot ja rinnallevedot vaatisivat ammattilaisen ohjeistuksen. Myös tehottomuus on yksi asia mitä näkee usein, eli liian pitkät tauot, kevyet painot tai vajaat liikeradat vievät tehoja ja tuloksia treeneistä.

4 Miten tsemppaisit juustonaksupussilta itsensä usein löytävää, hyvistä elämäntavoista haaveilevaa sohvaperunaa? Entä miten jo aktiivisesti itsestään huolta pitävä säilyttää motivaationsa?

Ohjeeni on aloittaa muutokset pikkuhiljaa. Jos laittaa koko elämän kerralla uusiksi, voi muutos olla liian hurja, eikä kestä kauaa. Ensin säännöllistää ruokarytmin, sen jälkeen vähentää herkkuja ja alkaa lisätä liikuntaa mukaan. Muutoksille kannattaa antaa aikaa.
Aktiivisesti liikkuvava voi asettaa itselleen liikunnallisia tavoitteita, jolloin motivaatio säilyy paremmin. Esimerkiksi leuanveto tai vaikka jonkun juoksumatkan saavuttaminen tuo hyvän fiiliksen!

5 Mistä ammentaa tarvittava intensiivisyys, ja miten syrjäyttää mukavuudenhalu viimeisissä toistossa itsenäisessä kuntosalitreenissä?

Fakta on se, että (aloittelijoita lukuunottamatta) kehitys vaatii itsensä ylittämistä ja mukavuusalueelta poistumista. Jos lopettaa aina siihen kun alkaa tuntua, ei ikinä pääse eteenpäin. Viimeisten toistojen aikana voi kysyä itseltään että jos joku laittaisi nyt aseen ohimolle ja vaihtoehtona olisi lopettaa ja pam, tai jatkaa. Kumman tekisit? (Aika hurja vertaus, mutta kertoo siitä että ihminen pystyy usein paljon parempaan kuin itse luulee) :)

6 Mistä ruoka-aineesta tai ruuasta et haluaisi luopua? Miksi?

Olen kausisyöjä, joten vastaan että jauheliha-riisipasta-tomaattikastike-combosta!

7 Minkälainen on tavanomainen, päivän ruokavaliosi?

Syön useimmiten 4 kertaa päivässä, en käytä juurikaan niin sanottuja välipalaruokia, vaan pyrin syömään kunnon ruokaa ja erittäin runsaasti vihanneksia. Syön vihanneksia jokaisella aterialla aamiaisesta illalliseen. Hiilarin lähteenä toimii riisipasta, riisi, peruna tai bataatti. Proteiinit saan lihasta, kalasta, kanasta sekä nykyään myös useammin erilaisista pavuista ja kasvisruokavalion proteiininlähteistä. Rasvanlähteenä käytän pääosin pähkinöitä, siemeniä, avocadoa, kookosöljyä sekä oliiviöljyä. Kaapistamme löytyy aina myös luomulaatuista kirnuvoita.
En periaatteessa vältä mitään ruokavaliossani, sillä uskon että negatiivinen ajattelutapa vain lisää halua syödä juuri kyseistä ruokaa. Pyrin ajattelemaan niin, että mitä enemmän lisään hyviä juttuja, sitä vähemmän syön huonoja. Hyvien juttujen lisääminen on johtanut siihen, ettei ruokavalioni sisällä juurikaan sokeria, maitotaloustuotteita tai gluteiinia.

8 Vältteletkö jotain ruokavaliossasi? Miksi?

Aiemmassa tuli jo vastaus tähän, mutta jos jotain pitää sanoa, pyrin välttämään tuotteita jotka sisältävät lisättyä sokeria. Valmisruuat eivät myöskään kuulu ruokavaliooni. Koen, että sokeri aiheuttaa minulle "masentavan olotilan". Usein mässäilyn jälkeisinä päivinä olen jopa hieman apaattinen, eikä mikään kiinnosta.

9 Miten rentoudut?

Katsomalla TV-sarjoja Netflixistä, Viaplaysta tai HBO Nordicilta. Mulla on tunnukset jokaiseen palveluun ja takana mooonta sarjaa. :)

10 Mikä on paheesi?

Liikuntaa lukuunottamatta olen aika laiska hoitamaan asioita. Monet asiat jäävät aina viime tippaan, tai kokonaan hoitamatta. Mielestäni on ylitsepääsemättömän vaivalloista vastata sähköposteihin tai puhelimeen. :D

11 Mitä aiheeseen liittyvää haluaisit sanoa teini-ikäiselle Ainolle?

Älä mieti kaloreita, vaan ravintoaineita. Syö monipuolisemmin ja enemmän. Enemmän ei ole aina enemmän, vaan laatu korvaa määrän, etenkin urheillessa.

12 Vielä lopuksi hyvinvointiterveiset lukijoille?

Mukavaa syksyä kaikille! Muistakaa syödä paljon marjoja ja vihanneksia, niistä tulee hyvä olo! ;)


Lisää upean Ainon ajatuksia ja vinkkejä hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja urheilulliseen elämäntapaan löydät hänen blogistaan, Ainon tarinoita treenaamisesta.

Hyvää viikonloppua, pitäkää itsestänne huolta!

Ansku


Lue myös Saran, Martinan, Tarun, Noran, Monan, Nannan, Karitan, Vilman, Tuijan, Petrin,  Kaisan, Marian, Jarin sekä Sadun mietteitä aikaisemmista hyvinvointi-inspiraatiopostauksista! Klikkaa nimen kohdalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!