torstai 1. lokakuuta 2015

Ammatin vaihtaminen aikuisena - tiedän, mikä minusta tulee isona

Olen työstänyt viime vuodet ammatinvaihdosta aktiivisesti. Siitä taitaa olla jo pari vuotta, kun istua napotin Työvoimatoimiston ammatinvalintapsykologin juttusilla - ja lähdin kotiin tyhjin käsin. Itseasiassa jo toista kertaa. On aika uskomatonta kuinka vähän sitä lopulta saakaan apua tällaisissa asioissa. Tällaisissa isoissa, koko loppuelämään vaikuttavissa päätöksissä, joissa tukea, apua ja keinoja todella tarvittaisiin. 

Uskomatonta on myös se, että olen tismalleen samojen asioiden äärellä, kuin silloin siellä virastossa vieraillessani. Tietenkin näiden parin vuoden aikana on tapahtunutkin jotain. Olen opiskellut markkinointia, viestintää sekä yrittäjyyttä. Olen työstänyt ajatuksiani, miettinyt mitä haluan tehdä, mikä voisi olla mahdollista ja niin edelleen. Olen ollut ahdistunut, väsynyt enkä ole jaksanut aina etsiä tarvittavia tietoja. Olen piilottanut pääni pelästyneen kanin lailla, vain huomatakseni, että ei se auta. On ryhdistäydyttävä ja jatkettava. 

Jotain kättä pidempää. Sitä minä olisin toivonut ammatinvalintapsykologien käynneiltä. Jotain, joka auttaisi suunnan löytämisessa ja siinä, kuinka tavoitteen voisi saavuttaa. Epäilen, että näin olisin nyt jo ainakin yhden askeleen pidemmällä. Nimittäin niinkuin mainitsin, samat asiat pyörivät mielessäni edelleen. Haluan kirjoittaa. Haluan olla mukana tuottamassa tapahtumia/tilaisuuksia, tai tuottaa niitä itse. Haluan olla mukana hyvinvointibisneksessä. Muistaakseni näistä kiinnostuksenkohteistani oli puhe silloinkin. Eroa tähän tilanteeseen silloisesta on vain se, että tuolloin ajattelin, että pitää valita yksi. Ja sen valinnan tekeminen oli yksi vaikeimmista. 

Valitsin kulttuurituotannon. Aloitin opinnot avoimessa ammattikorkeakoulussa, ja huomasin, että haluan mieluummin painottaa opintoni sittenkin kirjoittamiseen. Tapahtumien tuottamisessa on varmasti omat kikkansa, mutta niitä hiukan harjoitelleena kuvittelisin, että nämä taidot opitaan parhaiten tekemällä ja oikeat kontaktit löytämällä. 


Viime keväänä aloitin journalistiikan avoimet opinnot - jotka sitten peruttiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Mietin kuumeisesti seuraavaa siirtoa. Mielessäni pyöri kaksi ajatusta: Hyvinvointiala sekä kirjoittaminen. Ilmoittauduin hyvinvointivalmennuskurssille ja aloitin uudestaan journalistiikan opinnot. Ne onneksi jatkuvat tällä hetkelläkin. 

Sitten tuli taas ahdistus. Tuntui, että olisi saatava jotain konkreettista. Jotain käsinkosketeltavaa, joka auttaisi läpi raskaiden työvuorojen, olisi kuin valo tunnelin päässä. Vatvomista oli kestänyt jo liian kauan. Niinkuin mainitsin, olen miettinyt alanvaihdosta vuosia, joista aktiivisesti ehkä kolme. Eräänä iltana viestitin Janille, että olen nyt tehnyt päätöksen. Haluan kouluttautua personal traineriksi. 

Siitä se sitten lähti. Ilmoittautumiseni on hyväksytty, ja nyt odotan innoissani ensi vuotta ja uusia haasteita. Lisäksi haluan jatkaa journalistiikan opiskelua. Nämä tuntuvat hyviltä ratkaisuilta. Tiedättekö, oikeilta! Päätöksen tehtyäni olen nukkunut yöni levollisesti ja tuntuu että olisi helpompi hengittää.

37 kommenttia:

 1. Hienoa, way to go Ansku! Onnea uusiin ja vanhoihinkin opintoihin. Uskoisin että nuo jo aiemmin haaveilemasi alat voi kyllä yhdistää tavalla jos toisellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Hei oletkin ollut mielessä! Tarttis kehittää treffit!

   Poista
  2. Kehitetään! Nyt oon taas Helsingissä niin voi onnistua helpommin :) Ja laitan sulle muutenkin viestiä tässä lähipäivinä, kun mulla on yksi lehti tekeillä parhaillaan..

   Poista
 2. Kaikki nuo kiinnostuksesi aiheet ovat varmasti yhdistettävissä :) Onnea opintoihin, uskon että susta tulee todella hyvä PT - ja musta saa prokkiksen jos tarttet lopputyötä varten jonkun tms :D Hirveästi tsemppiä sinne ja hyvä kuulla, että ainakin tällä hetkellä pystyt nukkumaan yöt rauhassa ;)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin luulen :) Ongelmallisinta oli vain päättää mitä ryhtyisi opiskelemaan, miten saisin paikan, mistä ja kuinka rahoitus. Ottaa aivoon kun en saanut apua :D

   Kiitos. Uskon että tästä tulee jotain <3

   Poista
 3. Hyvä Ansku. Ihanaa, että olet löytänyt nyt langan mitä pitkin kiivetä. Mä voisin sanoa, että mä olen miettinyt varmaan viimeiset 20-vuotta, että haluanko olla valtion virkamies... aina mä vaan olen, mutta en ole edes varma, että haluanko olla.

  VastaaPoista
 4. Jes, mahtavaa!! Tuo tunne. Se on niin hieno! Ja odotahan vain sitä tunnetta kun aloitat ♥ Onnea ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijjoi, mä en oikeesti meinaa malttaa odottaa! Mut onneksi on tää journalistiikan kurssi nyt. Pääsin just koulusta ja istun junassa hymyillen. Niiiiiiin inspiroivaa! :D

   Poista
 5. No jes! Hienoa että keksit uuden suunnan tekemiselle :) Se ei varmasti ole aina helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Joo ei tosiaan! Vaikka nyt tuntuu siltä että mitä ihmettä, miksi en tehnyt näin jo kaksi vuotta sitten. Vaikka tiedostanhan minä ettei se silloin ollut mahdollista. Ei tätä journalistiikan kurssiakaan mm. ollut silloin :D

   Poista
 6. Hienoa Ansku! Siul on jo niin hyvä pohjakin kaikkiin hyvinvointijuttuihin ja kirjoittamiseen, että tuut varmasti pärjäämään loistavasti. :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! <3 Toivottavasti näin on :)

   Poista
 7. Huikeeta! Ja susta tulee ihan varmasti huipputraineri <3

  VastaaPoista
 8. Jes, tsemppiä!! :) Kivaa, kun hyppäsit sille omalle polullesi, jonka suunta on kyllä ollut jo pitkään aistittavissa!! ;) xo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittikiittikiitti!!! :) Ja joo, mä oon samaa mieltä. En vaan osannut yhdistää näitä palapelin paloja :D

   Poista
 9. Voi että, niin ihana kuulla!! Olen superinnoissani puolestasi tuosta koulutuksesta, mikään ei ole ihanampaa kuin se, että ihmiset pääsevät kulkemaan lähemmäs inspiraatioidensa lähteitä ja tekemään lisää niitä asioita, jotka saavat liekkeihin, eikä päinvastoin. Jee, ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Nooo, mulla oli yks innoittaja ;) <3 <3 <3

   Poista
 10. Vau, hienoa! :) Onnea tulevaan. :)

  VastaaPoista
 11. Mahtavaa, olet löytänyt oman juttusi. Onnea <3

  VastaaPoista
 12. Onnea! :) Näin ne asiat vaan järjestyy lopulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Toivottavasti kaikki menee hyvin :)

   Poista
 13. Hienoa, onnea opintoihin <3. Sä olisit kyllä aivan loistava personal trainer ja minä ainakin haluaisin juuri sinun luontoisen ihmisen personal trainerikseni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos tosi paljon! Tulipa hyvä mieli <3

   Poista
 14. Oi ei miten ihanaa!!!! Mikään ei ole niin parasta kun se, että kuuntelee sydäntä ja antaa mennä!!! Se ei todellakaan ole aina helppoa, mutta vau!! <3 Ihan mahtavaa että oot seurannu unelmia!! Ja yhdyn ylempiin kommentteihin, että sä olet varmasti ihan huippu personal trainer!!! Mä tarviisin jonkun kunnon tiukkis personal trainerin, joka laittai pökkö pesään tai siis tarkemmin ottaen ottais sitä pökköä pois! :D Mutta vau, tulipa itsellekin tästä ihan voimaantunut olo!! Unelmat on tehty toteutettaviksi!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Ihana kommentti! Kiiiiitos <3 <3 <3 olen kyllä ihan huippuinnoissani :)

   Poista
 15. No wau! Kuulostaa kuule aivan sun jutulta!! :) Onnea!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!