perjantai 9. lokakuuta 2015

Hyvinvointi-inspiraatio: Jukka Harju

On hienoa että tästä maasta löytyy ihmisiä, jotka kokevat hyvinvointiasiat itselleen niin tärkeiksi, että pitävät niistä puhumista ja niistä tiedoittamista suorastaan elämäntehtävänään. Yksi tällainen henkilö on Jukka Harju. Terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija, valmentaja, yrittäjä ja kirjailija.


Kysyin tältä hyvinvoinnin monitoimimieheltä kaksitoista kysymystä:

1 Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa ja miksi haluat pitää itsestäsi huolta?

Tällä hetkellä tukilihas- ja liikkuvuustreenit ovat minulle itseasiassa pakollisia. ”Entisessä elämässäni” treenasin perinteisesti kovaa, en juuri huoltanut kehoa, tein reilu 550kg yhteistuloksen voimanostossa ilman varusteita, samalla kamppailin ja pelasin salibandyä. Liikkuvuus oli aika heikko, tukilihaksista ei tietoakaan ja se sitten kostautui…

Yhdessä maastavedossa nikamat vähän liikahtivat. Pari päivää kävelin vaivalloisesti ja ajattelin että kyllä se siitä. Mutta ei se mennyt ohi, vaan pian en saanut sukkia jalkaan. Menin osteopaatille joka ensin laittoi nikamia paikalleen ja sitten testaili syviä lihaksiani. Niitä ei ollut…

Magneettikuvassa todettiin pieni pullistuma ja ainut tapa pysyä toimintakykyisenä, oli opetella miten tukilihaksia todella treenataan toiminnallisesti ja miten keho pidetään elastisena ravinnolla ja treenillä. Haluan paitsi että selkäni pysyy terveenä, lisäksi pystyä tekemään koviakin kyykkyjä, vetoja, painia ja pallopelejä. Se on onnistunutkin hyvin. Kunhan teen huoltotreenit niin pysyn terveenä. Tästä onkin syntynyt myös paljon osaamista tähän alueeseen.

Muita syitä ovat mm. esimerkki lapselle joka tekee kaiken perässä. Jumppaamme paljon. Vähän aikaa sitten HopLopissa pikkuisemme meni vähän turhan isoon liukumäkeen, eikä uskaltanut tulla alas ja iski paniikki. Piti sitten juosta sellanen iso liukumäki ylös hakemaan häntä.

Ravinnon puolella tahdon osallistua jotta lapsenlapsillanikin olisi syömäkelpoista ruokaa. Haluan, että oikean ruuan tuotanto pysyy (tai pitäisikö sanoa muuttuu takaisin) kannattavana toimintana. Yhteiskuntamme ei kestä tätä mallia, jossa roskaruoka on halpaa ja oikea ruoka niin kallista, että kaikilla ei ole siihen varaa, eikä laadukkaan ruuan tuotanto enään kannata.

2 Vinkkisi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneelle, mistä aloittaa?

Ensimmäisenä, elä omaa elämää. On hyvä olla jokin tavoite tai missio, löytää merkitys omalle olemassaololle sekä luottamus ja usko itseensä (tämä vähentäisi stressiä joka on se suurin ongelma).

Sitten konkreettiset ajatukseni: Happi: On hyvä opetella hengittämään pallealla, ilman että sitä pitää miettiä JA tehdä riittävästi kevyttä liikuntaa (hyötyliikunnan lisäksi), joka ei hengästytä vaan lisää hapen määrää kehossa. Esimerkiksi pitkiä lämmittelyjä sekä jäähdyttelyjä silloin kun treenaa kovaa.  Nesteytys: On hyvä syödä salaatteja, kasviksia ja marjoja. Paljon. Juoda puhdasta vettä. Paljon. Uni: On hyvä varata kahdeksan tuntia joka yölle ja illan viimenen tunti ilman telkkua
ja kännykkää. Fiksu liikunta: Keho tarvitsee perusjuttuja. Se tarvitsee tietyn liikkuvuuden ja tukilihasten kunnon ollakseen terve. Sen päälle voi sitten urheilla. Puhdas oikea ruoka: Ottamatta kantaa siihen suosiiko rasva-, proteiini- vai hiilaripainotteista, niin syötäisiin ruokaa jossa on ravinteita.

Happi, nesteytys, uni ja liikunta ovat listalla ennen ruokaa siksi, että ne ovat mielestäni fysiologisesti tärkeämpiä ja niistä ei tarvitse kiistellä niin paljon kuin ruuasta. Jos ne eivät ole kunnossa, sitä on vaikea korjata ruualla. Jos väsyttää ja kroppa ei toimi, ei ehkä jaksa panostaa ruokaankaan.

3 Mikä on meidän suomalaisten suurin ongelma hyvinvoinnin saralla? Onko siihen ratkaisua?

Mielestäni pahinta on liiallinen ”uskonnollisuus”. Mennään hyvin yksipuolisesti johonkin juttuun mukaan. On se sitten liikunta tai ravinto. Ei tehdä objektiivisia mittauksia ja jopa loukkaantumiset sekä sairaudet selitetään pois oikeasti katsomatta, onko se oma ideologia itseasiassa aiheuttanut sen. Samaan kuuluu myös se, että uusia asioita ei ehkä opetella vaan mennään vanhoilla. Maslov taisi sanoa, että kuka on hyvä vasaran kanssa, näkee kaiken naulana: Se ilmenee niin, että mikä tahansa haaste tai tavoite henkilöllä on, tarjotaan sitä omaa ideologiaa, tutkimatta tai mittaamatta sitä sen enempää.

Liikuntaa ja ravintoa ajatellaan joko-tai meiningillä. Monet jättävät liikunnan kokonaan pois, koska meille on annettu kuva, että sen pitää olla todella rankkaa ja kovaa tai sen pitää olla jokin tietty laji. Toiset treenaavat psyykkisesti vaativiin töihinsä nähden liian kovaa, useasti yksipuolisesti ja ajavat kehon ylirasitukseen.


4 Minkälainen on ruokavaliofilosofiasi?

Olen ”Flexaterian” (termi lainattu Paul Chekiltä). Eli en ole absolutisti mihinkään suuntaan vaan joustava ja ruoka vaihtelee tilanteiden mukaan. Elämäntilanne, vuodenaika, treenikausi ja ympäristö muokkaavat sitä päivittäin.

Tässä muutamia periaatteita joiden mukaan syön: 90 % ”whole foods” (se 10 % on esim. juhlat ja tapahtumat jollon syön mitä tarjolla on ja sillon tällön syön mm. jäätelöä). Paljon kasviksia ja marjoja, reilusti yli kilo päivässä. Laatuproteiinit highlanderia, hirveä, kalkkunaa, karitsaa ja kananmunaa. Ostetaan pääasiassa tilalta suoraan, paitsi kalkkuna. Hiilihydraatinlähteinä käytän hedelmiä, tattaria, quinoaa, hirssiä, ohraa, joskus kauraa ja herkkuna joskus leipää. Rasvoina käytössä on oliivi-, macadamia- kookosöljyt sekä avokado. Paistamiseen voi. Lisäksi käytän siemeniä/pähkinöitä sekä paljon yrttejä. Ihan oman maan ja pihan satoa, sekä lähikaupan vihreistä yrteistä myös jauheisiin ja kapseleihin. Raakasuklaata ja luomusuklaata viikoittain. Lisäproteiinina käytän pääasiassa riisiproteiinia. Voimakausilla palautusjuomassani on heraisolaattia.

5 Mistä ruoka-aineesta tai ruuasta et haluaisi luopua? Miksi?

Tämä onkin vaikea kysymys, en millään meinaa keksiä. Mietin miksi tämä on niin vaikea kysymys. Ehkä tämä ruokasysteemi on niin monipuolinen, että minkä tahansa yhden jättäsi pois niin ei se juuri vaikuta. Mutta kokonaisia kategorioita kuten liha tai hedelmät en kyllä jättäisi listalta. Smoothieta olen tehny 8 vuotta. Ne olisi aika hankala jättää pois. Hmm... Ehkä jos ihan pelkkää kehoa ajattelee, niin jäätelön voisin jättää pois ja tehdä vaan itse sorbetteja. Mutta en mä nyt taida absolutistiksi siinäkään alkaa :)

6 Minkälainen on tavanomainen, päivän ruokavaliosi?

Aamulla sotken joko lautasella tai blenderissä siemeniä (kuten chia, hamppu, kurpitsansiemen), marjoja, vähän hiutaleita, kasvisproteiinijauhetta, viherjauhetta ja yrttejä. Juon sitruunavettä ja kupin kahvia tai teetä. Lisäksi otan aamulla monivitamiinin, MSM:än ja omegaa. Lounaalla salaatti tai wokki jonka kanssa useimmiten on kananmunaa, kalaa tai kalkkunaa. Jos en ole kotona, tai en ole tehnyt eväitä, syön hedelmiä, pähinöitä ja ehkä kasviprotskupatukan, tai haen salaatin kaupasta. Välipalaksi taas smoothie tai protsku- ja viherjauhetta + yrttejä ja vaikka banaani. Tällainen setti menee aina treenin jälkeen myös). Iltapäivällä tehdään taas salaatti jonka kanssa on lihaa. Iltasella on nyt alettu tehdä chiapuuroa + marjoja ja proteiinijauhetta. Meidän kaksivuotias tykkää tästä ihan hulluna. Joskus sekoitan turkkilaiseen luomujogurtiin marjoja ja proteiinia. Lisäksi kuppi teetä ja useinmiten magnesiumia, omegaa, kelppiä ja sinkkiä.

7 Miten liikut ja kuinka usein?

Viimeiset kuusi vuotta olen vetänyt omaa Natural Bootcamp-treeniryhmää jonka kanssa venyttelen, rullailen ja teen tukilihas- ja ”primal movement” liikkeitä joka arkiaamu 8 kuukautta vuodessa. Nyt olen pari vuotta kouluttanut fascialiikkuvuutta ja rullailuja. Siinä tulee sitten itsekin vedettyä sellasia kolmen tunnin settejä aika usein.

Lisäksi käyn potkunyrkkeilemässä ja painimassa noin kerran viikossa, sekä kuntosalilla 1-2 kertaa viikossa. Salilla en oikeastaan enää tee ns. perusvoimaa, vaan teen suurimman osan vuodesta lihastoiminatketjuille suunnattuja treeneja taljoilla ja kahvakuulilla, useimmiten kevyesti ja teknisesti. Lisäksi käyn Liikuntamyllyssä sillon tällön tekemässä crosstraining-tyyppistä treeniä: Pallonheittoja, juoksua, loikkia ja olympianostoja.

Pari kertaa vuodessa teen noin 2 kuukautta maksimivoimakauden penkkiä, kyykkyjä ja maasta- sekä rinnallevetoa. Lisäksi haluisin sanoa, että käyn juoksemassa ja uimassa, mutta todellisuudessa ne ovat jääneet aika vähälle. Käyn ehkä kerran kuussa… Lapseni kanssa leikkipuistossa käydessäni kiipeilen, venyttelen ja liikun.

8. Miten jo aktiivisesti itsestään huolta pitävä säilyttää motivaationsa?

No itselläni se on oikeastaan pakko, koska olen joskus rikkonut selkäni. Jos en tee tuki- ja huoltoliikkeitä, se alkaa oireilla. Toinen hyvä, motivoiva tekijä on se, kun lapsi pyytää puistoon. Että olisi energiaa lähteä. Kolmas on työni / intohimoni: Tämä keho on mulle ehkä sellainen tutkimusmatka, tykkään testailla erilaisia ruokia ja ravinteita ja erilaisia liikkeitä. En koskaan valmenna asiakkaille mitään, mitä en ole itse todella kokeillut. Neljäs on sitten ihan suorituskyky omaan kamppailuharrastukseen. Kovemmat laji, lihaskunto ja kestävyystreenit on sekä tapa tukea harrastustani, että saada huippukokemuksia. Ne on osaltaan meditaatiota.

9. Miten rentoudut?

Teen rentoutusharjoituksia ja meditaatioita realistisesti kolme kertaa viikossa (yritän päivittäin). Lisäksi (putki)rullailusta on tullut tärkeä osa. Se on sekä meditatiivista, että fyysisesti hyvin rentouttavaa. Lisäksi katson komediaa. Tällä hetkellä paljon stand upia (jota muuten aion joskus kokeilla) ja kamppailutreenit on paras paikka päästää irti kaikesta. Myös mukaansatempaavat elokuvat on yksi keino. Katson usein tiettyjä lempileffojani uudelleen ja uudelleen. Lapseni kanssa leikkiminen on myös yksi parhaista keinoista. Nyt firman kasvun ja lapsen tulon jälkeen kahdenkeskinen aika puolison kanssa tuntuu olevan kiven alla, mutta sitä haluan järjestää enemmän ja enemmän.

10 Mikä on paheesi?

Ruokapuolella jäätelö ja kahvi. Psyykkisellä puolella liika stressaaminen. Joku voisi sanoa että teen liikaa töitä, mutta tykkään työstäni niin paljon etten koe sitä työksi, vaan elämäntehtäväksi :) Mutta mietin minä vähän liikaa työjuttuja kotona. Siinä haluan kehittyä.


11 Mitä aiheeseen liittyvää haluaisit sanoa teini-ikäiselle Jukalle?

Älä stressaa niin paljon. Kaikella, mitä tapahtuu on tarkoitus. Vastoinkäymiset valmistaa ja vahvistaa tulevaisuuteen. Löydät vielä ihmisiä ympärillesi jotka jakavat saman halun kehittyä ja muuttaa maailmaa. Et ole yksin.

12 Vielä lopuksi hyvinvointiterveiset lukijoille?

Meidän pitää suhteuttaa ruokamme ja ravintomme informaatioyhteiskunnan kehollemme ja mielellemme asettamiin vaatimuksiin. Tarvitsemme enemmän mikroravinteita ja vähemmän kaloreita. Enemmän laadukasta rentoutumista. Vähemmän kiirettä ja enemmän tarkoitusta. Lisää tasapainoa työn, harrastusten ja sosiaalisen elämän välille (joka muuten lisää tuottavuutta töissä). Enemmän kevyttä palauttavaa liikuntaa ja juuri riittävästi fiksua, rasittavaa treeniä.Ammatikseen jo vuodesta 2003 valmentanut Jukka Harju on myös kiitelty luennoitsija. Tästä linkistä (klik) pääset tutustumaan miehen kotisivuihin. Kiitos Jukka näistä mielenkiintoisista ajatuksistasi!


Hyvää viikonloppua, muistaa pitää itsestänne huolta!


Lue myös Saran, Martinan, Tarun, Noran, Monan, Nannan, Karitan, Vilman, Tuijan, Petrin,  Kaisan, Marian, Jarin, Sadun, Ainon sekä Brädin mietteitä aikaisemmista hyvinvointi-inspiraatiopostauksista! Klikkaa nimen kohdalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!