maanantai 7. joulukuuta 2015

Historiaa henkivä Chichen Itza

Muinaisessa maya-kaupungissa voit aistia historian havinan ja entisaikojen kulttuurin.  Ota suunnaksesi Meksiko, ja lähde seikkailemaan Indiana Jonesin hengessä. 


Seison valtavan pyramidin juurella. Vedän syvään henkeä. Suljen hetkeksi silmät ja siirryn mielessäni aikaan, jolloin ylipappi - mayakuningas - seisoi porraspyramidin huipulla. Kuvittelen kuinka hän avaa kädet kohti taivasta, ja puhuu kansalleen. Tunnen kuinka kylmät väreet hiipivät läpi kehoni. Paikassa on mahtava akustiikka. Ylipapin puhe lienee kuulostanut komealta ja voimakkaalta. Akustiikan voi todeta itsekin taputtamalla käsiään yhteen alueella.

Maya-nainen

Hienointa matkustamisessa on uuden kokeminen ja näkeminen. Arvostan kohteissa lämpöä sekä meren läheisyyttä, mutta huomaan koko ajan enemmän janoavani myös muunlaisia kokemuksia. Historialliset kohteet kiinnostavat. On upeaa tehdä aikamatkoja miettien, minkälaista elämä mayakaupungissa silloin joskus oli.

Mahtipontinen Kukulcanin pyramidi

Suosittelen majoittumaan raunoalueen läheisyyteen. Näin pääset paikalle heti aamusta, kun valtavat turistimassat ovat vasta matkalla pelipaikoille. On nautinnollista tutustua pyramideihin, muinaiseen observatorioon sekä lukuisia ihmisuhreja vaatineisiin, vihreävetisiin luonnonlähteisiin rauhassa. Mikäli omatoimimatkustaminen ei onnistu, mutta historian havina kiinnostaa, tehdään Chichen Itzaan päiväretkiäkin ryhmissä. Tällöin on hyvä valmistautua tungokseen, mutta mitä siitä, jos tavoite on nähdä ja kokea.


Me majoituimme matkallamme niin lähelle rauniolauetta kuin se fyysisesti oli mahdollista. Espanjalaistyylisen hotellimme - entisen haciendan - huoneesta oli suora näkyvyys observatoriolle. Oli kutkuttavaa miettiä yöllä teemuki kourassa omalla parvekkeella, miten mayat silloin joskus tekivät astronomisia laskelmiaan jaguaarien hiipiessä yössä. Ihan tuossa vieressä, sen saman tähtitaivaan alla, jonka kirkkautta minäkin juuri ihailin. Matkaopaskirja heräsi kuin eloon paikan päällä.

Suuri Kukulcanin pyramidi valaistuna näyttäytymään entisaikojen loistossa

Jos päivän kierros raunokaupungissa ei uuvuta liiaksi, ja kiinnostus historiaan vain kasvoi, voi seikkailua jatkaa vielä illalla pimeän tullen. Hanki liput näytökseen, jossa istut tähtien alla seuraamassa, kuinka valtavaan pyramidiin luodaan valojen avulla mahtipontinen näytös Mayahistoriasta. Tämä ei jätä kylmäksi. Paitsi jos unohdit lämmittävän huivin. Illalla on nimittäin viileä.

4 kommenttia:

 1. Voi - jotta pitää tällaisia postauksiin eksyä kun kauhea matkakuume vaivaa - ja tiedossa ei ole reissun reissua;)
  Kiitos historian havisettelusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten ei muuta kuin reissuja suunnittelemaan :)

   Poista
 2. Vau miten upeat kuvat tuolta! Olen itsekin joskus käynyt Chichen Itzassa useita vuosia sitten ja se todella teki vaikutuksen, vaikka teimmekin vain päiväretken sinne juuri sellaisessa turistirysässä. Oli huikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matkatar! Paikka tosiaan oli vaikuttava. Kiertelimme vaikka kuinka monta tuntia, kun nähtävää oli niin paljon ja just se fiilistely. Se oli parasta :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!