sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Valladolid - Pala aitoa Meksikoa

Satoja vuosia sitten Jukatanin niemimaalla mayat asuttivat Zaci-kaupunkiaan. Espanjalaisten tultua maya-kulttuuri sai väistyä hetkeksi syrjään - valloittajat jopa purkivat muinaisen pyramidin ja rakensivat sen kivestä oman katedraalinsa. 

Nykyisin alue tunnetaan Valladolidina. Pienenä meksikolaiskaupunkina, jossa autenttisuus on käsinkosketeltavaa. Perinteisiin maya-asuihin - valkoisiin, kukin koristelluihin mekkoihin - pukeutuneet naiset tekevät hedelmä- ja vihanneskauppaa kadulla. Aukiolla mies kiillottaa toisen kenkiä perinteiseen tapaan ja paikoin muhkuraisiakin katuja reunustavat monenkirjavat, osin rapistuneetkin talot.

On aivan tavallista, että sivukatujen palveluita tarjoavissa yrityksissä ei puhuta englantia. Silti esimerkiksi bussilippujen ostaminen on helppoa. Hienointa on huomata, kuinka suurta osaa musiikki näyttelee. Olemus rentoutuu ja lanne letkeytyy aivan huomaamatta, kun avoinna olevien kauppojen uumenista soi kutkutteleva lattarimusiikki suoraan kadulla kävelevän korviin. 


Kaupungin keskusta on pieni. On mukavaa istahtaa katubaariin maistelemaan Pina coladaa ja katselemaan verkkaisesti etenevää elämää. Pimeän tultua Valladolidin maamerkki,  tunnelmallisesti valaistu katedraali kohoaa korkeuksiinsa. 

Loikatessasi sivummalle pääkadulta, pääset haistelemaan aitoa, arkista latinoelämää. Pienet ja vähän suuremmatkin talot tönöttävät korkeiden aitojen ja muurien takana. Yllättäen vihaisesti haukkuva vahtikoira saattaa singahtaa aidalle esittelemään purukalustoaan.


Kun keskustasta jatkaa vielä vähän pidemmälle, vastaan tulee cenote. Makealla vedellä täyttynyt allas, joka johtaa maanalaisten luolissa virtaavien jokien verkostoon. Näitä altaita on Jukatanin niemimaalla useita. Joitakin niistä muinaiset mayat käyttivät uhraamiseen. Altaisiin upotettiin niin ihmisiä, kuin esineitäkin. Nykyiseen Valladolidin keskustan kupeessa sijaitsevaan cenoteen on hyvä pulahtaa virkistäytymään kuumana päivänä.


Mikäli mielit Valladolidiin, reissu on helppo yhdistää esimerkiksi Chichen Itzan retkeen. Taxi Chichen Itzasta Valladolidiin kestää noin 45 minuutia ja kustantaa noin 350 pesoa. 

4 kommenttia:

 1. Menetin sydämeni Meksikolle käytyäni siellä ensimmäisen kerran vuonna 2005. Olen palannut useasti sen jälkeen takaisin, kerran jäin puoleksi vuodeksi. ;) Yukatanin niemimaalla en ole vielä harmikseni käynyt, näyttää aivan ihanalta! Sinne suuntaan kyllä varmasti seuraavalla kerralla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii! Ole ehkä vähän kade ;) Kunpa voisikin jäädä vähän pidemmäksi aikaa. Meksiko oli ihana, ja suosittelen ehdottomasti Yukatania, mutta samalla suosittelen myös skippaamaan suurimmat turistirysät. Itse tahdon joskus nähdä vielä muutkin Meksikon osat kuin tuon niemimaan :)

   Poista
 2. Kiitos ihanasta Meksiko tarinasta, itsekin pääsi samalla hetken seikkailulle. Ja miten ihania kuvia ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Näitä onkin kiva kirjoittaa koska samalla voi unohtua muistoihin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!