tiistai 29. maaliskuuta 2016

Ahdistus

Viime viikolla fiilis oli lipsahtaa ahdistuksen puolelle. Tai no, mitä sitä suotta kieltämään. Viime päivinä on tuntunut aika paskalta, suoraan sanottuna. 

Kaikki alkoi työvoimatoimiston kirjeestä.

Sen mukaan minut luokitellaan päätoimiseksi opiskelijaksi, enkä siksi ole oikeutettu saamaan työttömyystukea. Kela taas ei myönnä opintotukea, koska opintoni eivät kuulu sen piiriin. Ajattelin, että olkoot, perustan yrityksen. Sitten yritin jatkaa positiivisella fiiliksellä. 

Tein kirjoitustöitä. Ajelin Lahden, Pasilan ja kodin väliä ja yritin painaa mieleeni luiden ja lihasten latinankielisiä nimiä, ja asiaa ravitsemuksesta, vaikka pää oli ihan väsynyt rankan työpäivän jäljiltä. Yritin treenata ja suunnitella. Alkoi tuntua raskaalta, mutta en edes tajunnut sitä vielä.

Kaikki huipentui viime viikonlopulla kun vilkaisin pankkilitilin saldon. Ja tulevan tilipäivän saldon. Nopealla laskutoimituksella kuun lopulla tilini tulisi olemaan pakkasen puolella. Eikä nyt puhuta kahdesta kympistä.


Ahdisti. Itketti. Turhautti. Ajattelin, että nyt kyllä luovutan ja palaan kokoaikatyöhön. Lopetan tyhmän unelman tavoittelun ja menen aikuismaisesti peiton alle murjottamaan (meninkin, kerran).

On ollut vaikea keskittyä ja punainen lanka on ollut hukassa. Lisäksi on tullut muutamia pikkujuttuja, jotka tietenkin tuntuvat jättimäisiltä tässä tilanteessa. Pääsiäisen pyhinä piti työstää liiketoimintasuunnitelmaa ja koulujuttuja. Suunnitella töitä ja muuta elämää. Jäi aika pintapuoliseksi, kun tuntui etten saa mistään kiinni. Niin paljon tehtävää, niin vähän aikaa. Ja rahaa. Kunpa joku tulisi ja laittaisi asiat tärkeysjärjestykseen. Tai edes jonkinlaiseen järjestykseen.

Tiesin toki jo ennakkoon, että alanvaihtoprojektini ei tule olemaan helppo. Tiesin, että alamäkiä ja aallonpohjia tulee. Silti, tahtoisin hetkeksi johonkin pakoon. Kaksi päivää jossain erämökissä voisi toimia. En juuri nyt jaksaisi miettiä miten selviän mistäkin jutusta. Ja jos sunnuntain näyttökoe ei painaisi päälle, samoin kuin paine työstää liiketoimintasuunnitelmaa ja muutamaa muuta juttua, kuuntelisin kroppaani ja lepäisin. 


Onneksi Elastisen ja Robinin biisi AAAA saa hymyn huulille. Muistuttaa, että saan olla kiitollinen että vierelläni on tärkeä ihminen, joka halaa kun ahdistaa. Tuskinpa jaksaisin tätä matkaa ilman rakasta aviomiestäni. 

Sitä paitsi tänään paistaa aurinko, linnut lauloivat kun ajelin pyörällä töistä kotiin ja tiet olivat pääosin kuivat. Ja sain tehdä töitä hyvän ystävän kanssa viiden vuoden tauon jälkeen 

Asiat selviävät. Pakostikin, jollain tapaa (voin kuitenkin antaa tilinumeroni siltä varalta, jos jollakulla on ylimääräistä rahaa tilillään ja haluaisi luopua siitä)

34 kommenttia:

 1. I so feel you! Voitko kuvitella miten ahdistaa kun tulot on n.700€/kk ja taloyhtiöön suunnitellaan remontteja josta tulee mulle maksettavaa n.30 000€. Raha ei tuo onnea mut kylläpä tuo helpottais hengittämistä :P
  Ja millä perusteella kela sanoo et oot päätoiminen opiskelija? Kokemusta löytyy tästäkin väännöstä...

  VastaaPoista
 2. I so feel you! Voitko kuvitella miten ahdistaa kun tulot on n.700€/kk ja taloyhtiöön suunnitellaan remontteja josta tulee mulle maksettavaa n.30 000€. Raha ei tuo onnea mut kylläpä tuo helpottais hengittämistä :P
  Ja millä perusteella kela sanoo et oot päätoiminen opiskelija? Kokemusta löytyy tästäkin väännöstä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yök. Ei kuulostaa yhtään hyvältä :/

   Työkkäri laski opintopisteet yhteen ja tuloksena oli tämä. Kela sanoi ettei maksa opintotukea kun ei kuulu tuen piiriin :/

   Poista
  2. Ei voi olla noin. Mäkin kävin lukion ja ammattitutkinnon yhtäaikaa omaehtoisesti työttömyysetuudella.

   Poista
 3. Voi toista, kuulostaa kaikkea muuta kuin mukavalta! Toivottavasti saat pian ajatukset kunnolla kasaan ja elämä alkaa rullata entiseen malliin <3 Hirveästi tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Joo, tos just eilen yritin ajatella että vuoden päästä tästä nämäkin murheet on jo hyyyyvin kaukaisia ;) Kiitos ♡

   Poista
 4. Tiedän, että on aikoja kun stressi on vaan niin valtava, että melkein koko keho lakkaa toimimasta. Onneksi vanha sanonta, että kaikki kääntyy parhain päin pitää paikkansa. Unelmia tulee aina tavoitella ja toivottavasti tämä vastoinkäyminen ei muuta asennettasi :) Olet huikea!

  Ps. Mikäli opintotukea ei saa ja siitä on mustaavalkoisella todistus, viime kädessä sinulla on oikeus saada toimeentulotukea, opiskelija tai ei, työllistetty tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ♡ En muuta asennettani, yritän pitää siitä kiinni, kynsin hampain. Olenhan edennyt jo hyvän matkaa. Mut hitsi, kun paska fiilis tulee niin se tulee rytinällä :D

   Joo, niin mä ymmärsin et voisin viel hakea sitä opintotukea, ja kieltävän päätöksen jälkeen sit hakee uudestaan työttömyystukea. Mut luultavasti siinä vaiheessa kun tää operaatio olis valmis, mä olisin tehnyt jo hetken töitä yrittäjänä. Starttirahaa ja muitakaan kun ei makseta samaan aikaan niin menis aikamoiseksi sotkuksi. Aikamoinen sotku on tosin jo mun pään sisällä :D

   Poista
 5. Oi huomenna mä halaan <3 Huippua kun olit jos vaikka mäkin pääsisin kentälle saakka :) Tsemppiä kyl kaikki järjestyy!

  VastaaPoista
 6. Ne on jänniä nämä jutut, ahkerat ja uraansa edistävät ei saa mitään, mutta kotona vapaaehtoisesti mähivät saavat tukea niin ettei työelämä edes kiinnosta. Ja hei moi! pitkästä aikaa, vähän on ollut haipakkaa. Sulla on tukka kasvanu ja mulla lyheni :D Mutta tsemppiä sinne ja virtuaalihali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kieltämättä sitä välillä miettii et kuinka joillekin tehdään kaikki eteen, vaikkei toinen välttämättä olisi kiinnostunut koko jutusta.... no, meitä on moneen junaan eikä todellakaan pitäisi ajatella näin :D

   Ja moimoi!!! ♡ Ihana kuulla susta. Mun täytyy kans tulla päivittämään :)

   Poista
 7. Hei ihana, kyllä sää selviät!! :)

  Voisit vaik tehä jotain mainoslinkkikollaasipostauksia ni ihmiset voi ostaa niiden kautta ja auttaa sillä tavalla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♡ Haha! Joo mä alankin tehtailemaan oikein urakalla :D Mut hei kiitos, mieltä lämmitti sun kommentti :)

   Poista
 8. Joskus unelmia kohti tie on tosi haastava. Nyt vaan entistä päättäväisemmin näytät närhen munat :)!
  <3

  VastaaPoista
 9. Ihanan avoin kirjoitus. Pointsit sulle kun tuot myös negatiiviset tunteesi esille. Elämä ei ole pelkkää nami, namia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tällaisillekin on "tilausta". Mietinkin et uskallanko vähän valittaa ;)

   Poista
 10. Voi Ansku, kylläpä ovat taas nihkeitä te-toimistossa... Mä sain työttömyyskorvausta (soviteltu peruspäiväraha kokopäiväisen opiskelun ohessa tjsp) kyllä kun olin koulussa vuoden. Onkohan kyse nyt taas jostain byrokraattisesta ohjesäännöstä, että sun pitäisi ensin pyytää "lupa" opiskeluun työkkäristä työttömyyskorvauksen aikana, ja sitten vasta aloittaa se opiskelu? Mutta se taitaa olla siinäkin tapauksessa myöhäistä nyt kun opinnot ovat jo menossa...

  Käytä sitä Ukkoa vielä tässä vaiheessa, jos sulla on mitään tuloja tiedossa omista työprojekteista. Ja liiketoimintasuunnitelma ei ole ehkä se kaikista kiireellisin asia mikä pitäisi just tällä viikolla tehdä, joten ruksaa se tämän viikon työlistalta yli ja korvaa se vaikka leffalla tai jollain kivalla?

  Niin ja kutsu mun mökille on voimassa, se on ainakin keskellä ei mitään eli melkein kuin erämökki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mä laitoin monta viestiä työkkäriin jo kuukausia ennen tätä mutta en koskaan saanut mitään muuta neuvoa kuin rahoittaa opiskelut työllä.

   Hei ihanaa, täytyis tulla kyllä! Olisi ihanaa nähdä sun kaunis torppa <3

   Poista
 11. Kiitos sinulle Ansku tästä avoimesta postauksesta. Olen varma, että siitä on apua muillekin. Ja toivottavasti myös sinulle, kun sait kirjoitetuksi auki kaikki nämä huolenaiheet. Kohti uusia haasteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mä ensin mietin että en viitsi negistellä, mut sit mietin että voihan tästä olla vaikka vertaistukea jollei muuta ;)

   Poista
 12. Never stop dreaming, never stop believing!

  Alanvaihto on parasta mitä voi tehdä. Rehellisesti kuuntelet mitä Todelleinen Minäsi todella elämältä haluaa ja seuraat sitä polkua. Hankalaahan se on ja toisinaan todella pelottavaa, pohjimmiltaan kuitenkin niin palkitsevaa.

  Because you are worth it <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Ja juuri siksi olen vaihtamassa alaa koska mä tiedän että mun kuuluu. Pitää vaan palauttaa se mieleen ja yrittää pärjätä.

   Kiitos <3

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Byrogratia on juuri tuota; tee töitä ja opiskele ja et saa yhtään mitään tukia mistään ja parhaimmassa tapauksessa pääset maksamaan opintotukesi takaisin. Ja vielä kun saataisiin toimimaan Kelan ja työkkärin kuviot sillä tavalla, että jommasta kummasta olisi "pakko" tulla jotakin. Nyt vaan kauheasti tsemppiä ja pidä leuka ylhäällä, kyllä elämällä on aina ollut tapana järjestyä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Aikanaan jo yhdet tuet maksoin takaisin kun tein töitä koulun ohessa.

   Kiitos tosi paljon!!! <3 Mäkin uskon näin :)

   Poista
  2. "Ja vielä kun saataisiin toimimaan Kelan ja työkkärin kuviot sillä tavalla, että jommasta kummasta olisi "pakko" tulla jotakin"

   Pakko kommentoida tuohon liittyen pari juttua! Työkkäristähän ei käytännössä makseta rahaa, vaan Kela maksaa etuudet. Jos kelasta ei saa, on aina mahdollisuus hakea toimeentulotukea kunnasta. Avioliitossa olevat ovat tosin lain mukaan elatusvelvollisia toisiaan kohtaan, eli jos hakee toimeentulotukea, vaikuttaa puolison tulot/omaisuus. Mutta siis kyllä viimesijainen etuus eli toimeentulotuki on jo olemassa :)

   Ja sossu-Riikka lopettaa nyt :D Piti vaan korjata, ettei kellekään jää vääriä mielikuvia tuosta, että ihan kokonaan tulottomana joutuisi olemaan, jos jostain syystä ei ole töitä/oikeuksia etuuksiin. Harmi vaaan, että viimesijaisiin etuuksiin vaikuttaa puolison tulot.

   Poista
 15. Miksi et ole hakenut aikuiskoulutustukea tai sitten opiskele omaehtoisesti työttömyyskorvauksella? Itse opiskelen peruspäivärahalla ja kävin vain ensin työkkäristä hakemassa siihen luvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei kai täyttynyt ehdot. Mä selvittelin näitä jo kuukausia sitten (ennen kun lopetin pitkän sopparin työpaikalla), kyselin myös työkkäristä kun en tajunnut ohjeita, ja aina sanottiin että työllä pitää opiskelut maksaa jne.

   Poista
  2. Omaehtoista työttömyyskorvausta ei saa mitenkään automaattisesti. Eli ei sitä niin vaan haeta. Siinä on ehtona mm. se, että opiskelu parantaa nykyistä ammattitaitoa ja sitä kautta työllistymismahdollisuuksia. TE-toimisto arvioi aina tilanteen. Harmi kyllä sun tilanteen kannalta, mutta tavallaan ymmärrettävää, että jotkut säännöt on oltava.

   Toimeentulotukea voisit hakea, jos et vielä ole yrittäjä. Siihen tosin vaikuttaa puolisosi tulot ja omaisuus (siis jos on vaikka säästötili). Toimeentulotukea voi hakea ihan vaikka kuukaudeksi kerralla (tai siis sitä pitääkin hakea aina joka kuukausi uudelleen), joten siitä voi saada väliaikaisesti apua. Myös yleistä asumistukea voi hakea jos on pienet tulot, mutta siinäkin puolison tulot vaikuttaa.

   Poista
  3. Hei huippua, kiitos kun jätit kommenttia "sossu-Riikka" :) Ja kyllä, puolison tuloilla on siis tultava toimeen :)

   Poista
 16. Luin postauksen vasta nyt, mutta munkin oli pakko kommentoida. Kun oletetaan että lorvitaan vaan kotona tekemättä mitään ja saadaan tukea. Kuinka moni loppupeleissä haluaa olla tekemättä mitään päivät? Itselläni siis vaikeita mielenterveysongelmia ja välillä tuntuu pahalta kun puolitutut ja tuntemattomat paheksuvat tapaani elää. En ole kuitenkaan valinnut tätä vapaaehtoisesti, vaan en pysty opiskelemaan tai tekemään töitä. Olen monesti kuullut kuinka selkäni takana on puhuttu pahaa siitä kuinka elän muiden rahoilla. Miettivätkö ihmiset ikinä millainen onkaan se syrjäytynyt vähemmistö, joka ei kykene normaaliin arkeen ja mitä he sillä menettävät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset tekevät tosi paljon pelkkiä olettamuksia. Osa myös kertoo näitä olettamuksiaan faktoina eteenpäin. Minusta se on väärin, mutta onneksi tiedän itse mikä asian laita on. Ja se on tärkeintä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!