tiistai 15. maaliskuuta 2016

Helppo ja herkullinen läsnäoloharjoitus

Multitaskaus - se kun tekee montaa asiaa samaan aikaan - on ollut minun the juttuni.  Varsinkin hoitajan työssäni multitaskaus on kehittynyt huippuunsa. Pikkuhiljaa en enään palautunut työpäivistä.

Ryhdyin pohtimaan kuinka voin rauhoittaa laukkaavat ajatukseni silloin, kun tuntuu että on liian kiire ja sydän lyö vähän liian nopeasti. Työstäni tuttu multitaskaus jatkui nimittäin samalla tavalla myös kotona. Varsinkin, kun piti keskittyä koulutehtäviin. 

Mielenhallinta ja positiivinen ajattelutapa alkoi kiinnostaa. Tajusin, etten ole koskaan oikeasti läsnä missään. Ajatukseni harhailivat ja olo oli koko ajan levoton. Unohtelin asioita. Nukuin huonosti. Asiaan piti tulla muutos. 

Nykyisin pysähdyn usein miettimään omaa fiilistäni. Kysyn itseltäni miten voin. Jään katselemaan kaunista maisemaa tai yksityiskohtaa. Haistelen ja maistelen. Jopa suudellessa keskityn nyt eritavalla kuin ennen. Aikaisemmin mietin samaan aikaan sitä legendaarista kauppalistaa. 

Koska tietoinen läsnäolo on tärkeä ja hieno juttu - eikä huuhaata niinkuin joku kyynikko siellä nyt tuhahtaa - halusin julkasta helpon ja herkullisen tietoisen läsnäolon harjoituksen. Tähän tarvitaan tuore, laadukas voisarvi sekä hiukan aikaa. 

Lähdetkö kokeilemaan?Katsele edessäsi olevaa croissantia. 

Mieti miltä se tuoksuu. Miltä se tuntuu kohta käsissäsi ja hampaissasi kun puraiset siitä palan? Mieti miltä se maistuu. 

Ota croissant käteesi ja laita silmät kiinni. Miltä se tuntuu käsissäsi? Miltä se tuoksuu? Keskity sen tuoksuun. 

Ota hidas puraisu. Keskity siihen kun hampaasi pureutuvat voisarveen. Millainen ääni siitä tulee? Miltä se tuoksuu? Maistatko jo sen maun?

Maistele croissantia. Miltä se tuntuu suussa? Miltä se maistuu? Millainen olo sinulle tuli? 

Nauti jokaisesta suupalasta näin, ja läsnäoloharjoitus on tehty. 


Loppuun vielä suora lainaus Terveyskirjaston nettisivuilta: 1980-luvulla tietoisen läsnäolon taitojen uskontoihin liittymätön käyttö lisääntyi, kun niiden havaittiin voivan auttaa pitkäkestoisesta kivusta kärsiviä elämään kipujen kanssa. 

Samoihin aikoihin tietoisen läsnäolon taitoja alettiin opettaa epävakaasta persoonallisuudesta kärsiville suunnatun dialektisen käyttäytymisterapian piirissä. Myöhemmin tietoisen läsnäolon taitojen harjoittelun on havaittu voivan tuoda apua muun muassa pitkäkestoisesta masennuksesta, ahdistuksesta ja ahminnasta kärsiville.

Tiedostavaa päivää, ihmiset  ♥

8 kommenttia:

 1. Tosi hyödyllinen postaus ja aion varmasti kokeilla! Olen juuri kaivannut tällaisia läsnäoloharjoituksia, joten kiitos paljon vinkistä :)


  ♥ Vilhelmiina Lyydia

  http://vilhelmiinalyydiaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Herkullisia ja tiedostavia hetkiä sitten vain :)

   Poista
 2. Sehän oli kiva juttu. Varmasti hyödyllisiä tällaiset läsnäoloharjoitukset, ainakin silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti hyödyllistä. Aloitan useimmat aamunikin pienelöä harjoituksella. Ka päätän että tästä tulee hyvä päivä. Usein näin onkin :)

   Poista
 3. Juuri tällaisia pieniä harjoituksia arkeen tarvitaan. Myönnän useinkin ajattelevani aivan muita asioita varsinkin avopuolisoni kanssa, liikaa ajatuksia mielessä ja liikaa tehtävää ja muistettavaa. Tässä kohti jälleen armollisuutta itselleen ja pysähtymistä, taidankin hakea värityskirjan kaapinpohjalta ja ottaa hetken itselleni ja väreille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, munkin ongelma on se että päässä on ihan liikaa ajatuksia. Siinä on hommaa et saa ne rauhoittumaan ja vähenemään-varsinkin jos on innostunut, mut yks ajatus kerrallaan :) kivaa iltaa sulle! ♡

   Poista
 4. Minä teen kaikkia asioita samaan aikaan ja se ei kyllä ole hyvä homma. Ja puhelin on kasvanut käteen kiinni, huono asia sekin... Pitisi opetella pysähtymän, onneksi olen löytänyt siihen tavan ja aika otetaan pienistä hetkistä. Moni mm. inhoaa työmatkoja, mutta itse nautin siitä yksinäisestä hetkestä itseni kanssa lentokoneessa... ennen härdellin alkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ähh, mä tunnistan kyllä niin tän puhelinjutun. Huh. Millähän siitä vieroittuis ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!