sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kundaliini, eli alkujooga. Jatkoon vai ei?

Viime tiistaina minä, mieheni Jani, Niina ja hänen miehensä Saku pääsimme testaamaan kundaliinijoogaa Tampereen Om Yoga-kouluun.

Minkälainen kokemus tuhansia vuosia vanha tietoisuuden jooga - joka yhdistää fyysisiä harjoituksia, hengitystekniikoita, mantraa, mielenhallintaa ja meditaatiota - oli neljälle, melko erilaiselle persoonalle? 

Yksi meistä on jo ottanut askeleita kohti meditaation rauhoittavaa maailmaa, ja yksi on karannut joogatunnilta siinä vaiheessa, kun on ollut mantrojen aika.

Lähdetään selvittämään asiaa.


Meitä oli vaaleassa, kynttilöin tunnelmoidussa salissa parikymmentä. Vihreät kasvit kukoistivat ikkunalaudoilla, ja turbaanipäinen ohjaajamme istui lootusasennossa edessämme.

Me ohjattavat istuimme alustoillamme silmät suljettuina. Takana oli jo erilaisia harjoituksia. Nyt oli rytmikkään mantran aika 

Guru Guru Wahe Guru Guru Ram Das Guru

Jännitin 22 minuuttista mantraa etukäteen. Kuinka pysyn meditaatiossa kiinni? Miten saan ajan kulumaan? Jaksanko pysyä risti-istunnassa?

Minuutit kuluivat nopeasti, vaikka en pysynyt mantrassa kiinni koko aikaa - unohdin sanat heti alkuun. Mantra oli nopeatahtinen. Jalat puutuivat, mutta koin silti jännittävän hyvän olon tunteen, kun mutisin mantran (vähän sinne päin) läpi viisi kertaa, yhden uloshengityksen aikana.Kokonaisuudessaan kundaliinijoogatunti oli hyvä, uudenlainen kokemus. 

Fyysiset harjoitukset ja hengitys kulkivat käsi kädessä. Valkoiseen pukeutuneen, turbaanilla päänsä suojanneen ohjaajan varma opastus auttoi paljon. Uskalsin luottaa siihen.

Kun hetkittäin pystyin keskittymään vain itseeni ja omaan harjoitukseeni, muu ikään kuin katosi. Aloittelijalle keskittyminen voi olla varsin haasteellista. Aina kun mieleni karkasi ulkopuolisiin asioihin, hymy nousi suupieliin. Varsinkin, kun istuimme jalat suorina, nojasimme käsillä eteenpäin ja liikuttiin nopeasti edestakaisin voimakkaan hengityksen mukaan. 

Tunnille suositellaan vaaleaa, luonnonkuituista pukeutumista. Kysyin ohjaajaltamme Teija Enorannalta miksi.

- Valkoinen väri vahvistaa ja laajentaa auran säteilyä. Se suodattaa pois kielteisiä värähtelyitä. Opettajan tehtävä on ikään kuin avata ovi meditatiiviseen tilaan, ja opettajan tietoisuuden on sitä tehtävää varten oltava kirkas ja puhdas. Valkoinen vaatetus on yksi tapa vaikuttaa tunnin värähtelytasoon suotuisasti. Osallistujilla ei tarvitse välttämättä olla valkoista vaatetusta, mutta olen huomannut että useimmat vaihtavat valkoiseen vähitellen, kun ovat jonkun aikaa käyneet tunneilla ja herkistyneet värien värähtelyille.

Tunnin lopulla Enoranta varoitteli mahdollisesta päänsärystä. Pitäisi kuulemma juoda runsaasti vettä, myös seuraavana päivänä. Ohjaajaan turbaanin tarkoituksena onkin ehkäistä särkyä, jonka meditaation voimakas energia saattaa helposti aiheuttaa. Lisäksi se suojaa herkkää kruunuchakraa päälaella ja pitää kallon luut aloillaan. Kallon luuston hienoiset liikkeet vaikuttavat tietoisuuteen.


Tunti oli loppusuoralla. Makasimme alustoillamme viltit päällämme, jotta keho ei viilenisi. Oli hiljaista. Minä vaivuin johonkin pehmeyteen. Kunnes korahdin vähän ja säpsähdin taas tietoiseksi ympäristöstä. Olin nukahtanut. Joku muukin oli, sen paljasti tasainen ja syvä tuhina jossain lähelläni.

Pidin vielä silmiäni kiinni kun ohjaajan puhe alkoi kuulua jostain. Ahaa, hän on vaihtanut paikkaa ja hipsutellut salin toiselle puolelle, ajattelin.

Kipristelin varpaitani, liikuttelin käsiäni. Herättelin varovaisesti kroppaani ja avasin silmäni. Maailma kääntyi ympäri tajutessani, että ohjaaja istui edelleen aivan samassa paikassa, siinä ikkunan edessä jossa hän on ollut koko ajan. Outoa.

Kotimatkalla päätä särki julmetusti. Samoin seuraavana päivänä. Mutta olo oli muuten aiempaa avoimempi. Innostuneempi. Lähtiessäni tunnille fiilis oli ollut kurja, aika negatiivinenkin. Siitä fiiliksestä ei ollut enään tietoakaan. 


Entä miten Jani koki tunnin? Annetaan miehen itsensä kertoa:

Muutamia joogaharjoituksia tehneenä, ennakko-odotukseni kundaliinijoogaa  kohtaan olivat odottavan positiiviset, tiesin ennakkoon sen sisältävän meditaatioharjoituksen. Meditaatiosta minulla ei kuitenkaan ollut aikaisempaa kokemusta. Mielikuvissani näin munkin lootus-asennossa  “mietiskelemässä”. Lähdin mukaan avoimin mielin.

Pidän joogaharjoituksista, joissa keskitytään hengitykseen. Tätä tekemämme kundaliiniharjoitus palveli hyvin. Tunnelma oli ajoittain jopa humoristista ja sai hymyn kasvoille. Viheltäminen hengityksen tahdissa sisään- ja ulos oli mukavaa vaihtelua.

Ohjaaja Teija Enoranta ohjasi erittäin selkeästi ja mielestäni pysyin koko tunnin mukana. Parasta tekemässämme harjoituksessa olivat meditaatio-osuudet ja niissä lausuttavat mantrat. Ne olivat mukaansatempaavia, jopa lumoavia. Hokiessani ensikertalaiselle vaikeasti lausuttavaa  mantraa, kuuntelin samalla muita ja huomasin uppoutuvani mukaan syvemmälle ja syvemmälle. Tuntui, että olisin halunnut keinua puolelta toiselle, nopeatempoisen musiikin ja mantrakuoron vaikutuksesta. Jos minulta olisi kysytty harjoituksen jälkeen kauanko sen kesto oli, olisin arvioinut sen 6-7 minuutiksi. Todellisuudessa se kesti 22 minuuttia.

Tällä kertaa en vielä päässyt tutkimaan sisäistä minuuttani ainakaan tietoisesti, sillä uusi tilanne vei paljon huomiota.
Harjoituksen jälkeen olo oli rentoutunut ja raukea. Seuraavana aamun ja päivän tunsin oloni virkeäksi.

Siis, ehdottomasti jatkoon.

Harjoitus oli erittäin mielenkiintoinen ja tulen ehdottomasti menemään kundaliinijoogaan uudelleen jos siihen tulee mahdollisuus. Kiitos mahdollisuudesta tutustua uuteen harjoitusmuotoon Om Yoga ja Teija. Ja tietty Ansku.

-Jani-


Niina suhtautui kundaliinijoogaan ja meditointiin hyvinkin skeptisesti, Saku avoimemmin. Mitä he olivat mieltä tunnin jälkeen? Lue Niinan blogista (klik)


Koululla on muuten avoimet ovat 30.4 klo 18-20. Luvassa on erityistarjouksia joogakorteista ja tuotteista, sekä leppoisaa tunnelmaa ja pientä tarjottavaa.

Tästä linkistä pääset Om Yoga-koulun sivustolle.

Sunnuntain jatkoa 
0

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen postaus! Kiinnostaa kyllä kovasti kyseinen aihe, lähinnä olen joogaillut kotona yoogaian kanssa, mutta jotenkin kaipaan enemmän syvempää puolta siihen hommaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla :) Jos henkisempi puoli kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti testaamaan jotain tällaista. Avoin mieli vaan mukaan niin hyvä tulee! Ja sit on kiva jatkaa taas Yoogaian kanssakin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!