lauantai 5. maaliskuuta 2016

Rennon fiiliksen Bocas Del Toro

Suosituin ei aina tarkoita valtavaa All inclusive-hotellien keskittymää. Panamassa sijaitsevan saariryhmän pääkaupunki Bocas Town sopii sinulle, joka haluat hiukan nähdä vaivaa, ja kokea jotain erilasta. 


Bussin ilmastointi tuntuu viileältä. Vedän huivia ylemmäs, korjaan vähän korvatulppia ja haen mukavampaa asentoa.

Kuinkahan monta tuntia matkaa on jo takana, mietin ja vaivun taas horrokseen.

 - Passports! -kovaääninen karjaisu saa vavahtumaan hereille. 

Siirrän silmälappuja ylemmäs ja siristelen silmiäni. Yritän ymmärtää mistä on kyse. Miksi bussi on pysähtynyt, valot räväytetty päälle ja virkapukuinen, tiukkailmeinen mies kulkee taskulampun kanssa ja osoittelee sillä matkustajia?

Sitten tajuntani terävöityy ja ymmärrän, että kyse on yöllisestä, rutiinipassintarkastuksesta.

Virkailijan poistuttua kurkistan kelloa. Vielä olisi aikaa nukkua ennen määränpäätä, mutta vuoristoisen maaston vuoksi en enään pysy kunnolla bussin penkissä.


Panaman suosituimman matkakohteen leima sai minut pohtimaan vakavasti kannattaako Bocas Del Toron provinssiin lähteä. Mielikuva Cancunin kaltaisesta, jättimäisestä kompleksista sai niskakarvat nousemaan pystyyn. 

Jostain syystä me kuitenkin päädyimme testaamaan miltä maailma siellä suunnalla - Costa Rican kupeessa - näyttää, ja hyvä niin. 

Bocas Del Toron pääsaari, Isla Colon ja sen pääkaupunki Bocas Town oli hyvällä tavalla erilainen paikka, mutta ei lainkaan samanlainen kuin suurimmat turistikeskittymät muissa maissa. 


Aurinko on juuri nousemassa ja saa maiseman kylpemään kauniissa pastellin väreissä, kun pieni, aivan täyteen ahdettu vene kiitää meressä.

Kahdentoista tunnin uuvuttava bussimatka on takana. Olemme nyt matkanteon kakkosvaiheessa.

Pian edessä siintää jotain. Värikkäitä taloja pilkahtelee näköpiiriin. Huokaan innostuksesta. Pitkän matkan jäljiltä nälkäkin kurnii jo vatsassa. Olisi aamupalan aika.


Ensimmäinen kosketukseni Bocas Towniin kertoo puoliksi totuuden. Kaupunki on kaunis. Se on värikäs ja karibialaishenkinen - ja varsinkin näin aamuvarhaisella erittäin hiljainen ja rauhallinen. Tuntuu kuin kävelisin elokuvan lavasteissa. Ketään ei näy missään.

Rauhallisuus karisee pikkuhiljaa päivän edetessä. Surffihenkisiä sortsiasuisia nuoria miehiä ja naisia ilmestyy kaupungin kaduille. Heitä yhdistää rennon letkeä kävelytyyli ja hymynkare suupielessä. Paikalliset kiiruhtavat työhön, ja osuupa katseeni myös muutamaan keski-ikäiseenkin pariskuntaan.


Bocas Town ei ole varsinainen rantakohde, vaikka hiekkarantaakin löytyy. Rannat ovat yleisiä, paikoin roskaisia eikä niitä ole varustettu aurinkotuolein.

Parhaan käsityksen saaresta saa ottamalla alleen vuokrapyörän ja rennon asenteen. Kaupungin keskusta on pyöräilty puolessa tunnissa läpi. Nesteyksen jälkeen on mukava lähteä vähän pidemmälle retkelle. 

Ajellessa ohi kaupungin yleisen rannan ja läpi saaren kapeimman kohdan, päätyy tielle, joka vie hiekkarannalle nimeltä Playa Paunch.

Samalta suunnalta löytää majoitusvaihtoehtoja, varsinkin sellaiselle, jolle surffaaminen on mieleistä. 


Testasimme Bocas Del Toron saarella kahta täysin erilaista majoitusvaihtoehtoa. Resort-tyyppistä Playa Tortugaa sekä nuorekasta Selina-hostellia.

Rannalla sijaitseva Playa Tortuga on ehkä nähnyt parhaat päivänsä, mutta pienellä kunnostuksella sillä olisi niitä vielä rutkasti edessäkin. Tällaiselle paatuneelle resortin vastustajalle kolmen yön majoitus Playa Tortugassa oli yllättävän mielekäs kokemus.

Allasalueella oli joka päivä tilaa. Lapset eivät huutaneet ja mellastaneet. Keski-ikäiset miehet ja naiset pysyivät kohtuudessa juomiensa kanssa ja minä suorastaan nautin olostani.

Playa Tortuga on siisti, allasalue mukava ja vuoteessa sai hyvät unet. Naapurihuoneista kuului jonkinverran ääniä, mutta se ei varsinaisesti häirinnyt. Koska hotelli sijaitsee matkan päästä keskustasta sekä venesatamasta, on sinne järjestetty ilmainen kuljetus päivittäin. Taxit ovat saarella halpoja. 

Miinusta ropsahtaa ruuasta sekä rannalla sijaitsevan ravintola-bungalowin henkilökunnan töksähtävästä käytöksestä.


Nuorten kansoittamat hostellit ovat jääneet aikalailla testaamatta. Tällä reissulla tuli sekin tehtyä.

Hostelli Selina sijaitsee Bocas Townin keskustassa. Sillä on oma laituri jolla voi nauttia kavereiden kanssa virvokkeita, pelata pelejä tai vain ottaa rennosti. Laiturille pääsee myös veneellä, ja siltä voi lähteä testaamaan vaikka suppausta.

Hostelli on siisti, värikäs ja persoonallinen. Huoneita on kahdenlaisia. Kalliimmalla hinnalla saa oman parvekkeen sekä vessan, halvemmalla täytyy tyytyä pieneen, mutta ilmastoituun huoneeseen jossa ei ole juuri muuta kuin sänky ja yöpöytä. Me valitsimme jälkimmäisen. Yleiset wc- ja suihkutilat olivat siistit.

Miinusta yöllisestä metelistä - joka tosin ei tullut yllätyksenä. Korvatulpat olivat tarpeen kun nuoret juhlijat antoivat palaa.


Hyvä tietää

Missä: Bocas Del Toro sijaitsee luoteis-Panamassa, hyvin lähellä Costa Rican rajaa. Sen saariryhmään kuuluu Isla Colon, jonka pääkaupunki on Bocas Town. 

Miten: (yö)Bussimatka Panama Citystä kestää noin 12 tuntia. Päätepysäkki on Almiranten satama, josta matka jatkuu veneellä. Saarelle pääsee myös lentämällä ja purjehtimalla.  

Bocas Townissa on runsaasti ravintoloita moneen makuun. Meidän suosikiksemme nousi Raw Fusion. Söimme siellä valehtelematta elämämme parhaat sushit. Kahdesti. 

Aktiviteetteja löytyy moneen makuun. Voit lekotella lähisaarien hiekkarannoilla, snorklata, suppailla, surffata, joogata, pyöräillä...

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja löytyy runsaasti. 

Hintataso on kohtuullinen mutta korkeampi verrattuna moneen Aasian kohteeseen. 

13 kommenttia:

 1. <3 Aaaaa miten ihana väripläjäys tähän pimenevään iltaa! Upeat maisemat =)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sieltä sai kyllä niin valo- kuin värienergiaakin :D

   Poista
  2. Mun oli pakko katsoa nää vielä uudelleen :) Näistä kuvista ja tosta upeasta värimaailmasta saa energiaa.
   Oliko siitä viidakkoreissusta vielä kuvia?

   Poista
  3. Ei ole vielä, kun oli eri paikka. Mut suunnitteilla on :)

   Poista
 2. Vauu vauu upeita muistelmia! Pieni lomakuume tuli. :D

  VastaaPoista
 3. Nonnii, kiitos vaan matkakuumeesta :D Ihanasti kirjoitettu ja vau noita maisemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitäs sait! Ei kun reissua suunnittelemaan ;)

   Poista
 4. Ei ois pitänyt katsoa, niin tekisi mieli lomalle :)

  VastaaPoista
 5. Hei. Olen lähdössä Panamaan helmikuussa. Pohdin tarvitsenko malarian estolääkitystä. Oliko sinulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ei ollut estolääkitystä, enkä juuri muista hyttysiin itseasiassa törmänneenikään.

   Huippua reissua sinulle! :)

   Poista
  2. Moikka! Ei ollut estolääkitystä, enkä juuri muista hyttysiin itseasiassa törmänneenikään.

   Huippua reissua sinulle! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!