torstai 3. maaliskuuta 2016

Tilannekatsaus - puoli vuotta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta

Vieläkö muistat sen postauksen, jossa kerroin että lopetan hormonaalisen ehkäisyn käytön? Purin juttuun hiukan taustaa ja fiiliksiäni, sekä syitä miksi päädyin ratkaisuun. Muistinvirkistykseksi voit halutessasi lukea kyseisen  postauksen tämän linkin (klik) takaa. 

Pikaisena muistutuksena: Lopetin pillerit koska hormonien syöminen alkoi tuntui pahalta. Lisäksi e-pillereiden ainut hyöty - tietenkin ehkäisyn lisäksi - pois jääneet kuukautiset, vaihtuivatkin yhtäkkiä aivan päinvastaiseen. Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä syynä oli myös rajusti heikentynyt libido. 

Ehkä eniten jännitin miten ihoni reagoi muutokseen. Aikaisemmin, reilu parikymppisenä hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen aiheutti ikäviä ja varsin kipeitä finnejä. Lopulta ainut apu oli palata taas ehkäisypillereiden käyttäjäksi. 

Puoli vuotta on nyt tullut täyteen. Päällimmäinen tunne on kiitollisuus. Olen kiitollinen siitä että uskalsin lopettaa käytön. Olo on paljon aidompi kuin aikaisemmin. 

Ensimmäiset kaksi kuukautta meni ihon hyvinvoinnin näkökulmasta hyvin. Sitten alkoi tapahtua. Finnejä poksahteli ajoittain. Pelkäsin, että tämä on lopun alkua ja nostin sinkkipikolinaatin (ravintolisä) annostusta. Se tehosi hetkellisesti.


Tällä hetkellä vasen poskeni on pienien ja sitkeiden näppylöiden valtaama. Oikea pysyttelee jostain syystä puhtaampana. Otsassakin on satunnaisia tukkeumia. Mikäli syön reilummin sokeria - vaikka pitsaa tai ihan rehellisesti karkkia - huomaan vaikutuksen hyvin nopeasti suun ympärillä, varsinkin leuassa.

Eroa vuosien takaiseen kokeiluun on siinä, että kun silloin finnit olivat tosiaankin finnejä - kipeitä, tykytteleviä patteja - nyt ne ovat enemmänkin mustapäitä. Vaikuttaisiko erilainen ruokavalio näin? Siis se, etten napostele juustonaksuja ja karkit ja pitsat ovat harvinaista herkkua. Syön jokapäivä tummanvihreitä kasviksia ja niukasti maitotuotteita, toisin kuin vuosia sitten. Kyse voi olla myös iästä. 

No, entäpä se toinen juttu sitten? Seksi nimittäin. Sanon ihan suoraan. Tilanne on huomattavasti parempi. Huomaan kropassani mikä vaihe kuukaudesta on menossa, kun aikaisemmin se oli hyvin satunnaista. Mielialani on paljon parempi. Tasaisempi, vaikka huomaankin että tiettyyn aikaan kuukaudesta saattaa hiukan kiristellä. 

Kuukautiskierto vakiintui hyvin nopeasti ja on säännöllinen. Menkkakivut ovat ikävä riesa, mutta toisaalta, kivut tulivat jo pillereiden kanssa, ja siksi edesauttoivat päätöstäni lopettaa niiden käytön.

Olenko siis tyytyväinen päätöksestäni?

Kyllä. En halua enään syödä hormoneja. Uskon, että ihonikin paranee ajan myötä, kunhan vaan jätän sokerin ja maidon minimiin.


Onko siellä muita saman asian äärellä olevia, tai heitä, jotka vasta pohtivat hormonaalisesta ehkäisystä luopumista? 

35 kommenttia:

 1. Ollaan seurusteltu mun poikaystävän kanssa 1,5vuotta ja oon mennyt koko sen ajan ilman pillereitä. Mulla on menkkakivut luonnostaan tosi kipeät ja niiden takia oon harkinnut pillereitä mut kuten sulla on ollu pillereiden kanssa jo kivut niin ehkä lopetan harkitsemisen ja pitäydyn päätöksessäni olla ilman ylimääräisiä hormooneja, vaikka tottakai yksilöllistä et mitä pillereistä seuraa ja mitä ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä käyttäjällä vielä oman blogin oikea osoite :D

   Poista
  2. Sehän se, yksilöllisiä juttuja. Minusta tärkein on miettiä mitkä seikat on itselle ne tärkeät :)

   Poista
 2. Pakko sanoa, tässä ihan vähän aikataulullisesti sun perässä tullessa, tää oli yksi parhaimmista päätöksistä. Vaikka mun naama otti ja räjähti ihan järkyttävän kamalaksi, niin muuten olotila on ollut huisin paljon parempi. Just ajattelin, että voisin kans kirjoittaa päivityksen miten on mennyt.
  Mieliala, on muuten tosi paljon erilainen. Äkäisyys on enää kierrosta riippuvaa eikä sellaista päivittäistä öönimööniä. Seksi, joo, parasta ikinä näin suoraan sanottuna ;D Ja sen tosiaan huomaa kun on paras aika kuusta ;) Joo, ehkä too much information, mutta näinhän se vaan on mennyt. Naama toivottavasti näillä hoidolla tulee paremmaksi, mutta oikeasti pienempi haitta tämä, kuin kaikki muut yhteensä mitä pillereistä tuli. Näin on hyvä olla ja tutustua itseensä ihan uudelleen :)
  Hyvä me :*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, äkäisyys on enään satunnausta, ja kukapa nyt joskus ei olisi :D

   Eikä oo mitään too much, koska nää on tärkeitä juttuja ihmisten tietää. Voivat sitten muiettiä onalle kohdalleenkin :)

   Jee! Hyvä me ♡

   Poista
 3. Oho, joko siitä on puoli vuotta? Hyvä että sujuu ja olet tyytyväinen, en kyllä tiedä ketään joka olisi tätä päätöstä katunut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups! Taas huomaa miten aika rientää :D Älytöntä :D

   Totta! Mä en myöskään ole kuullut ketään joka katuisi. Hän ilmoittautukoon nyt!

   Poista
 4. Olen paristi yrittänyt lopettaa, ja viime kerralla kestin puoli vuotta, kunnes oli pakko palata pillereiden pariin. Koko vartaloni kukki pahasti, hiukset muuttuivat rasvaiseksi JA lähtivät päästä, kasvot muuttuivat entistä muodottomammiksi ja aloin hikoilemaan runsaasti. Olin kuin Sormusten Herran klonkku; hirvitys jolla roikkuu kaljusta päänahasta muutama rasvainen hius. Nyt syön taas hormoneja ja odottelen hiusten takaisinkasvua. Tiedostan kyllä, ettei näitäkään voi ikuisesti napsia, mutta tuuppasin asian pohdintaa x vuodeksi eteenpäin. Hienoa, että sä olet pystynyt lopettamaan ja näytät kyllä varsin kauniilta vaikka pari näppyä olisikin! Itse näytän tuolta pillereitä syödessänikin, ilman tilanne kirjaimellisest räjähtää käsiin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts. Ymmärrän oikein hyvin ettei saman kokeminen todella kiinnosta. Kurja juttu. Jos vielä joskus lähdet kokeilemaan, voisikohan sokerista ja maidosta luopuminen sekä siihen ohelle stressinhallinnan opettelu auttaa..?

   Poista
 5. Pillereistä taitaa olla jo vuosia ja taas vuosia aikaa, mutta aina olen oikeastaan käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Paitsi imetysaikana ei missään tapauksessa, edes minipillereitä, siinä on jotain väärää vaan..

  Mutta siis minulle tämä on sopinut ja nyt hormonikierukalla kuukautiset ovat kipuineen kokonaan poissa. En tosin tiedä, mikä aika kuusta on menossa, mutta toisaalta olen lapset jo tehnyt ja nyt keskityn vain ehkäisyyn ja siihen, että kuukautiset pysyvät poissa :D

  Iho-ongelmia ei ole juurikaan ollut, siis sellaisia jotka tähän yhdistäisin. Muutama selkeä hormonifinni, sellainen überkipeä on ollut, mutta johtuuko ne kierukasta vai vaan tästä 30+ hormonimyrskystä.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa kuparikierukkaa joskus hetken mietin - ei olisi hormoneja. Mutta taitaa olla synnyttäneiden juttu..?

   Huippua että löytyy myös niitä joilla on positiivisia kokemuksia. Yksilöllistä puuhaa tämä :D

   Poista
 6. Mä olen usein skipannut tämän aihepiirin postaukset blogeissa, mutta nyt piti tulla kurkkimaan sun kokemuksia. Olen itsekin miettinyt pillereiden lopettamista, kauhistuttaa pelkkä ajatuskin siitä, miten kauan niitä olen syönyt. Mietintää kuitenkin aiheuttaa lopettamisen sivuvaikutukset ja jotenkin ahdistaa ajatus siitä, että enää ei olisi varma koska menkat tulee. Nooh, pakko ne on kuitenkin joskus lopettaa jos haluaa vauvoja ;) Tämä postaus ainakin oli rohkaiseva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit :)

   Joo tää menkkapuoli muakin mietitytti, mut lopulta kävi niin että ne tulee säännöllisemmin kun pillereiden kanssa. Joskus pillerit toimi kyl hyvin. Menkkoi ei tullut ollenkaan mut sit jokin muuttu, ja ne saattoi tulla jopa kahden viikon välein!

   Poista
 7. Itsellä ollut pillerit vuoden ja aloitin ne joskus menkkakipuihin ja vuodon vähentämiseen, ja sainkin niistä apua. Olen ollut tyytyväinen ainakin toistaiseksi. Tosin kaikki merkit eivät sovi kaikille.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin pillerit sopivat jossainvaiheessa hyvin-mitä nyt seksiä ei tehnyt mieli ja mieliala heitteli vähän, mut muuten. Kuukautiset jäi melkein kokonaan, iho oli hyvä ja ei ollut kipuja. Sit aloin kiinnostuun ympäristövaikutuksista ja ylipäänsä siitä et syön hormoneja. Pikkuhiljaa alkoi sit tulla muutakin, jotka sit ratkaisi. Mut hyvä kuulla että että oot tyytyväinen. Sehän on pääasia :)

   Poista
 8. Mä lopetin muistaakseni 13 vuotta sitten, enkä ole katunut päätöstä ehkä yhtä ainoata kertaa koko aikana. Itsellä taisi käydä samalla niin päin, että iho kaunistui ja paino putosi, ja sellainen pieni muutaman päivän epäsäännöllisyys ei itseäni oli koskaan haitannut. Menkat tulevat kun tulevat, nykyisin sitä tunnistaa jo kierron eri vaiheiden kaikki merkit muutaman päivän varoajalla. :)

  Miehille hormonaalisen ehkäisyn puuttuminen ei ole myöskään ikinä ollut minkäänlainen ongelma eikä sitä ole minulta tivattu tai kyseenalaistettu. Joten tällä nykyisellä elämänkokemuksellani uskallan sanoa että ainakaan sen vuoksi ei kenenkään naisen pitäisi tarvita syödä pillereitä/käyttää muuta hormoniehkäisyä, jos itsestä tuntuu että se ei ehkä ole itselle hyväksi.

  Koen myös vahvasti, että kun en syötä itselleni ylimääräisiä hormoneja, kuulen kehoani paljon herkemmällä korvalla. Se sama tosin pätee oikeastaan muuhunkin "kemialliseen" tai ylimääräiseen; lääkkeisiin, alkoholiin, jopa sokeriin vaikka syönkin sitä aina ihan liikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samoilla linjoilla sun kanssa, varsinkin siitä että ilman ylimääräisiä hormoneja "kuulee" itseään ja kehon merkkejä huomattavasti herkemmin. Itseasiassa en kuullut mitään merkkejä pillereiden kanssa!

   Poista
 9. Kovasti on pohdinnassa hormonaalinen ehkäisy. En tahtoisi käyttää, juurikin suuresti sen vuoksi, että mm. ovulaation aikainen hehku jää kokematta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä mietityttää? Tarkoitan, mitkä asiat puoltavat?

   Poista
 10. Ensinnäkin kiitos sinulle siintä kun laitoit luonnollisen kuvan. <3
  Toisekseen koskaan en ole pillereitä syönyt enkä syö!
  Kolmannekseen mulla (kiitos sen älyttömän karkin syönnin) tulee näppyjä suun ympärille ja leukaan kanssa, mutta ei muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Okei! Hauska kuulla että meitä on myös sellaisia jotka ei ole koskenutkaan pillereihin. Musta tuntuu että mun ikäluokan tytöt suurin osa on vähintäänkin käyttänyt. Niitä sai ihan superhelposti koulun terkalta.

   Poista
 11. Itsellä tulee selkään todella kipeitä finnejä ja mustapäitä. Itsellä ei taida kuitenkaan olla aknediagnoosia, joten finnit ja mustapäät katsotaan silloin lähinnä kosmeettiseksi haitaksi ja lääkkeistä ei saa Kelan korvausta. Hoitoon käytettävien voiteiden hinta järkytti aluksi. 60g tuubi voidetta maksoi liki 60 euroa ja sillä nyt ei kovin montaa kertaa selkää rasvata. Lääkäri kysyi ensimmäisenä, että käytätkö hormonaalista ehkäisyä tai kannattaisiko aloittaa. Vaikka selkä on ajoittain ihan kipeä, jäin silti vielä empimään pillereiden aloitusta :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jouduin silloin aikaisemmin syömään antibioottikuureja ja käyttämään jotain tosi rajuja voiteita. Eikä niistä ollut mitään apua :/ Ootko koittanut ruokavaliohoitoa? Maito ja sokeri pois?

   Poista
 12. Lopetin pillerit sen takia, että aloin empiin kuinka vaarallista loppujen lopuks voi olla itselle ja ympäristölle tuupata ittensä täyteen hormoneja. Iho on nyt jotenkin harmaa ja eloton,tukka on niin rasvanen, hikoilen, olo on jotenkin turvonnut... Pillereiden aikaan iho oli niin hyvässä kunnossa! Oon ite nyt tosi kahden vaiheilla et onko tää ollut muutos parempaan vai ei - mutta tuskin alotan uudelleen käyttään, koska lopettaminen on näin vaikeeta ( en halua käydä tätä enää koskaan toiste läpi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu mulla. Ensin mietin omaa hyvinvointia, sit vielä ympäristönkin. Sit kun ona kroppa ilmoitti että se on loppu nyt, niin olihan ne lopetettava.

   Mä oon nuuten alkanut varmaan kans hikoilemaan. En tajunnut edes kirjoittaa sitä tähän kun ajattelin et johtuu siitä että vaihdoin luonnollisempaan dödöön... tiedä sitten kummasta johtuu. Toivotaan että kummallakin helpottais ajan kanssa! :)

   Poista
 13. Itse olen myös harkinnut hormonaalisen ehkäisyn lopettamista, mutta ei se ole niin helppoa. Siinä kuitenkin on hyvätkin puolensa (säännölliset niukat kuukautiset, ihon hyvänä pysyminen), mutta enemmän itselleni siitä kuitenkin on haittaa ja juuri noita samanlaisia haittoja kuin sinullakin. Syksyyn asti kerään vielä rohkeutta ja silloin katson asiaa taas uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, päätös oli tosi vaikea mullakin. Onneksi mun kroppa lopulta vähän niinkuin päätti mun puolesta, kun ne ainoot hyvätkin puolet jäi uupumaan :D

   Mutta tsemppiä sulle päätökseen. Kannustan luottamaan vaistoosi.

   Poista
 14. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn 8 vuotta sitten, enkä ole kertaakaan katunut. Alkuun iho kukki, mutta rauhoittui kyllä. Suurin plussa oli migreenien katoaminen vähitellen. Nykyään tunnen kehoni paremmin, tiedän, missä vaiheessa mennään. Tunne siitä, etten myöskään myrkytä omaa kehoani ja samalla ympäristöä (vesistöä, kaloja...) kemikaalisilla hormoneilla, on sekin helpottava.

  Lääkäreihin en juuri luota. Yksikään lääkäri (vaihdoin monta kertaa) ei kyseenalaistanut hormonaalista ehkäisyä, ei, vaikka kerroinkin pahoista usean päivän kestävistä migreeneistäni. Päinvastoin, heidän intonsa määrätä pillereitä ja suoranainen suuttumuksensa siitä, että niistä kieltäydyn, on saanut minut epäilemään että he saavat jonkinlaisen provikan koko pilleribisneksestä. Isot rahathan siinä joka tapauksessa liikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistatko yhtään missä vaiheessa se kukinta tasottui?

   Joo, ymmärrän tosi hyvin tän ympäristöpuolen. Se oli yksi iso tekijä kun mietin päätöstä. Kamala ajatus että vesistös tosiaan on täynnä mm estrogreeniä!

   Munkin lääkärikokemukset on tosi e-pilleri(tms)myönteisiä, mutta niinhän se on, että lääkärit on sellaisia. Kuulunee koulutukseen ;) Mutta onneksi on vaihtoehtotyyppejä. Ovat varmaan aika vähän arvostettuja vain vielä, ja niillehän osa naureskeleekin kyllä. Toivottavasti asian laita muuttuu.

   Poista
 15. Lopetin pillerit kaksi vuotta sitten, kun en vaan pitänyt ajatuksesta, että olen jo pitkään syönyt ylimääräisiä hormoneja enkä tuntenut oloani kovin luonnolliseksi. Ainut mikä jännitti oli ihon huononeminen, koska akneen ne pillerit mulle alunperin määrättiinkin. Ja niinhän siinä kävi, että iho huononi tosi paljon. :( Outoa on se, että ekat puolitoista vuotta iho pysyi ihan hyvässä kunnossa, mutta nyt viimeiset puoli vuotta akne on ollut paha. Ei auta muuta kuin toivoa, että tämä vielä joskus helpottaa. Ekan puolen vuoden aikana huomasin voimistuneen hikoilun ja nopeamman hiusten rasvoittumisen, mutta lopulta kumpikin oire hävisi. En tiedä mikä tähän ihoon auttaisi. Ruokavalioni on lähes kokonaan maidoton, sokereita saan lähinnä hedelmistä ja gluteeniakin vältän. Silti olen onnellinen, että lopetin pillerit enkä aio koskaan enää niitä syödä. Mieli on tasaisempi ja eri kierron vaiheet oon oppinut tuntemaan - tuntuu hyvältä tuntea itsensä paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei. Jännä tosiaan että meni noinkin pitkä aika ja vasta sitten ihon kunto huononi. Mikähän siihen sitten mahtoi vaikuttaa..? Mä toivon kovasti että helpottaa ja tilanne ratkeaa parhain päin <3

   Poista
 16. Söin e-pillereitä oikeastaan koko nuoruusikäni, kunnes noin 25-vuoden ikäisenä päätin etten halua enää syödä hormoneja. Jätin pillerit pois ja kaikki meni hyvin useamman vuoden, kunnes minulle puhkesi endometrioosi ja nyt 37-vuotiaana olen saanut lapsettomuustuomion. Mietin usein että olisi vain kannattanut niitä pillereitä popsia niin tauti ei olisi puhjennut tai ainakin olisi pysynyt kurissa. Olen koko ikäni kärsinyt kovista kuukautiskivuista, mutta endometrioosia ei kuitenkaan osattu epäillä.

  VastaaPoista
 17. Piti oikein palata lukemaan tämä postaus tarkasti nyt kun tilanne on omalla kohdalla ajankohtainen. Kuukausi hormonaalisen ehkäisyn lopetuksesta (puoli vuotta pillereistä, tein "pehmeän laskun" ehkäisyrenkaan kautta) ja nyt odottelen kauhulla, räjähtääkö iho käsiin. Aloitin samaan aikaan vahvan sinkkikuurin ja myös ruokavalio on remontissa, toivon näiden ainakin hillitsevän mahdollista tulevaa iho-ongelmaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!