sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Luksusaamiaisvinkki

En kuulu heihin joiden mielestä vehnän jokapäiväinen puputtaminen on ihan ok. Mutta kuulun heihin, joiden mielestä 80/20 jakauma toimii loistavasti. Pyrin siis syömään 80%:sti hyviä asiota. Näin jää pieni vara satunnaisille, epäterveellisemmille jutuille. 

Lisäksi kuulun vielä siihen joukkoon, jonka mielestä se kaksikymmentä prossaa kannattaa käyttää johonkin oikeasti ihanaan. Ja nauttia siitä hyvällä omallatunnolla. Kuten vaikka kummipojan rippikakkuun. Tai isomummun herkullisiin voileipiin. Tai sitten luksusaamiaiseen. 

Miltä kuullostaisi uppomunalla, punajuurimarinoidulla graavilohella, pinaatilla ja tankoparsalla täytetty baageli? 


Luksusta isolla ällällä. 

Kävin aiemmin tällä viikolla aamiaisworkshopissa tutustumassa Sara la Fountainin johdolla Espan Kokkikoululla, mihin kaikkeen Keski-rinkeli taipuu. Lisäksi opin uppomunan valmistamisen jalon taidon, ja melkein myös flambeerauksen, eli kotoisammin, liekittämisen. 

Olisin päässyt testaamaan kuinka banaania ja mansikkaa flambeerataan, mutta tyydyin ihailemaan muiden suorituksia ja väistelemään yhtäkkisiä lämpöaaltoja. Heh. 

Ihana seuralaiseni Ilona pisti menemään minunkin puolestani, joten käyhän kurkkaamassa hänen blogistaan, miten nainen suoriutui ja pysyikö tukka päässä. 

Kuva: Valokuvaaja Ilona Savitie

Keski-rinkilästä saa taiottua siis ihanan suolaisen aamiaisherkun, mutta myös makean jälkkärin. 

Rinkilä kastetaan vain köyhien ritareiden tapaan maito-munaseoksessa (mausteeksi voi laittaa myös esimerkiksi vaniljasokeria, viskiä, kardemummaa tms.) ja paistetaan sitten pannulla. Täytteeksi voi laittaa mitä tykkää. Kermavaahtoa, liekitettyjä hedelmiä, Nutellaa, tuoreita hedelmiä, you name it! 

Entä se uppomunan valmistus sitten? 

Kuulemma kaiken a ja o on tuoreet kananmunat. 

Kun mahdollisimman tuoreet munat on löydetty, ja rikottu yksi vaikka kahvikuppiin, kiehautetaan litra vettä. Kun vesi hiukan poreilee, sekaan heitetään pieni loraus etikkaa ja pyöräytetään veteen pyörre. Kuppiin rikottu muna tiputetaan matalalta pyörteen keskelle. Sivuilta voi hiukan antaa lisävauhtia jos on tarpeen. 

Muna kypsyy noin 3 minuutissa. Uppomuna nostetaan kattilasta varovasti reikäkauhalla pois. 

Kuva: Valokuvaaja Ilona Savitie

Luksuaamiaiseen kuuluu tietenkin kaunis kattaus, tuoreita kukkia ja hyvän kahvin lisäksi myös jokin raikas juoma. Me kippistelimme tuona tiistaiaamuna porkkana-appelsiinimehulla. Seassa oli varmasti jotain muutakin, en vain pysty muistamaan mitä. 

Oma lempimehuni sisältää kurkkua, luomuomenaa, sitruuna, tuoretta pinaattia ja inkivääriä. 

Kippis Tiia ja Business Woman!

Kuva: Valokuvaaja Ilona Savitie

Ei muuta kuin suunnittelemaan omaa luksusaamiaista vaikka ensiviikonlopulle.

Ihanaa sunnuntain jatkoa 

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! Voi, luksusta olisi kun saisi sen aamupalan syötyä ilman vaipanvaihto/imetys/maito kaatui taukoja. :D Rentouttavaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Äää mua harmittaa etten päässy tuonne!! :( Upean näköistä ruokaa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!