perjantai 10. kesäkuuta 2016

Näin peruskunto kasvaa ja rasva palaa

Luin joskus järkeen käyvän vertauksen peruskunnon tarpeellisuudesta. Ajattelehan tätä: Jos lähdetään rakentamaan taloa, laitetaan ensin perustukset kuntoon, jotta varmistetaan talon kestävyys. 

Ihan samankaltaisesta vinkkelistä kannattaa lähteä katsomaan omaa temppeliään, eli kroppaansa. 

Olen törmännyt viime aikoina useasti ilmiöön, jossa liikuntaa harrastava kokee tekevänsä jotain kunnolla vasta, kun syke huitelee korkeuksissa. Puuskututtaa ja hiki virtaa. 

Olen kuulunut tähän porukkaan itsekin. 

Kun aloitin juoksuharrastuksen, juoksin täysillä. Kun tajusin hiljentää vauhtia, pidensin matkaa, enkä suostunut antamaan periksi ennen kuin 13 kilometriä oli täynnä. Lopulta juoksin jalkani rikki, mutta silti sykkeet nousivat helposti korkealle. 

Peruskunnon kasvattaminen kannattaa aloittaa seuraamalla sydämen syketasoa. Syketaso pidetään lenkin ajan 50-70% maksimisykkeestä. Mikäli sykemittaria ei ole, on hyvä keino pitää vauhti sellaisena, että pystyy puhumaan puuskuttamatta. 

Tällä vauhdilla tehdyt lenkit kasvattavat kuntoa, ja pian vauhtikin kasvaa sykkeen pysyessä taloudellisena. 

Pitkät, matalatehoiset lenkit toimivat myös rasvanpolttotreeninä, koska tällöin kroppa ottaa energian rasvavarastoista. Kovatehoisissa harjoituksissa polttoaineena toimii hiilihydraatit, ja rasvanpoltto tapahtuu jälkipolton muodossa. Eli kun treeni on ohi. 

Shortsit - Adidas, Lenkkarit - Asics

NÄIN PÄÄSET ALKUUN 

Jos sinulla on sykemittari käytössäsi, laske ensin maksimisykkeesi käyttämällä esimerkiksi kaavaa 220-ikä. Minun maksimisykkeeni lasketaan siis 220-30=190. 

Maksimisykkeestäni 50% on 95, ja 70% 133. Pyrin pitämään peruskuntoharjoituksissa sykkeeni välillä 95-133. 

Näin peruskuntoni kasvaa, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntani paranee ja sairastumisriskini pienenee. Happi ei lopu raskaissa harjoituksissa kesken, palaudun treeneistä paremmin ja jaksan juosta pidempään. 

Suuren osan harjoittelusta olisi hyvä olla peruskuntotreeniä. Myöhemmin, kun kunto on parempi, ei matalalla sykkeellä tehtyä treeniä pidä jättää harjoitusohjelmasta, vaan säilyttää se siellä huoltavana harjoituksena. Lisäksi sen tehtävä on edelleen kasvattaa ja ylläpitää pohjakuntoa. 

Ei kun lenkille ja kesäpäivistä nauttimaan!Lue myös 


8 kommenttia:

 1. Allekirjoitan täysin :)
  Ennen juoksin verenmaku suussa, itseasiassa kaikki treenit olivat sitä. Silloin se oli kyllä trendi..
  Nyt kuuntelen itseäni ja hölkyttelen, sillä se on paaaljon miellyttävämpää ja kroppakin kestää paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaiijjai, kuulostaa hyvältä. Ja alkoi tehdä mieli hölkälle! :D

   Poista
 2. Kiitos tästä! En oo tajunnu mitään noiden sykealueiden päälle mut nyt ymmärrän mistä on kyse :) Onko toi kaava toimiva vaikka olis vähän korkeet sykkeet muuten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en kyseiseen kaavaan täysin luottaisi, se on kuitenkin niin ihmiskohtainen asia. Antaahan tuo suuntaa mutta ei kerro koko totuutta maksimisykkeestäsi. :)

   Poista
  2. Kyse on suuntaa antavasta laskukaavasta. Näillä sykealueilla on yleensä turvallista treenata. Usein korkea syketaso kertoo että kunnossa on parantamisen varaa, tai että stressitaso on korkealla. Kahvikin vaikuttaa ja tosi moni muu juttu. Lääkäriltä toki hyvä varmistaa jos on todettu sydänsairaus tai muuten epävarmuutta.

   Poista
 3. Tätä on nyt tullut tehtyä ja huomaa kyllä, kuinka sykkeet vain laskevat ja laskevat! Tärkeästä asiasta on kuitenkin kyse, koska pohjan luominen on todella tärkeää ja ilman pohjaa saa vain vaurioita aikaiseksi pidemmän päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, tosi hyvä! Huippua et oot hoksannut tärkeän pointin :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!