perjantai 15. heinäkuuta 2016

Porvoo - Keskiaikainen kesäkaupunki

Porvoo on sopivan kokoinen kaupunki lyhyellekin vierailulle. Varsinkin, jos reissun keskittää Vanhan Porvoon ympäristöön, jossa katseltavaa riittää ja sydän pakahtuu kaikesta kauneudesta. 

Meillä on ollut tapana tutustua joka kesä johonkin kotimaiseen kaupunkiin pienen, yön tai kahden kestävän visiitin verran.

On koluttu niin Helsinkiä kuin Hankoakin. Tänä vuonna ajelemme Raumalle.

Viimeisimmän reissun teimme kuitenkin Porvooseen. Kaupunki mainostaa itseään unelmien kotikaupungiksi. Kodista en tiedä, mutta aika haavemaisen kaunis kaupunkihan tuo on. 

Tsekkaa vaikka postauksen kuvat. 


Kun puhe kääntyy Porvooseen, tulee enimmäisenä mieleen punamultamaalilla käsitellyt 300 vuotiaat ranta-aitat joen varressa. Klassisinta Porvoota, ja kokemisen arvoisiakin. 

Suosittelen testaamaan esimerkiksi Kesäravintola Johansin, joka sijaitsee Porvoonjoen rannassa. Ravintolaan pääset omalla veneellä tai sisäpihan kautta. 


-Tuuli tarttuu hiuksiin, kun istun pienen, mutta pippurisen jokilaivan nokassa. Saan olla mieheni kanssa hyvinkin rauhallisissa tunnelmissa - vain kuljettaja todistaa romanttista pusuhetkeämme. 

Toinen pariskunta hyppäsi jokiristeilylle viime tingassa, mutta he valtasivat laivan taka-osaston. Saivat hekin pussailla rauhassa maisemia katsellen.

Jos teet retken Porvooseen, suosittelen testaamaan jokiristeilyä. 

Lähdöt satamasta tasatunnein. Risteilyn kesto noin 45 minuuttia ja bonuksena opastus. 


Minua kiinnostaa reissuillani historia. Sitähän Vanhassa Porvoossa riittää. 

- Millaistakohan tuossa nykyään 700 ihmisen kaupunginosassa oli silloin ennen, mietin kuljeskellessani mukulakivin päällystetyillä, sokkelomaisesti risteilevillä kaduilla.  

- Olikohan meno kuin Koiramäen kirjoissa?

Vanhan Porvoon asemakaava on peräisin keskiajalta asti. Tuomiokirkko on sekin vanha, ja kovia kärsinyt. Pienestä kivikirkosta aikanaan laajennettu Tuomiokirkko on palanut viisi kertaa, ja onpa se jäänyt myös lentopommin alle. 

Jos historia ei niinkään kiinnostaa, mutta kauneus ja suloiset yksityiskohdat sitäkin enemmän, kannattaa tutustua lukuisiin pikku-putiikkeihin ja kahviloihin. 

Aika ihanaa on myös syödä lounas viileällä sisäpihalla köynnöskasvien lomassa, tai hörpätä leivoskahvit jälkkäriksi aurinkoisella terassilla. 


Porvoon seutu on kaunista aluetta, ja sopii hyvin myös ulkoilusta ja lenkkeilystä kiinnostuneille. 

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa käytettävissämme, olisin käynyt Linnamäellä. Muinausjäänteellä, josta löytää ainakin vallihautoja ja luontopolkuja. Sinne on kävelymatka keskustasta. 


Hyvä vaihtoehto majoittumiselle on Hotelli Onni, jonka sijainti yllätti meidät iloisesti: 1700-luvulta peräisin oleva kartanorakennus sijaitsee kaiken ytimessä, mutta kuitenkin omassa rauhassa. Ja autonkin sai ajaa pihaan. 

Ihastuttavat puitteet, kaunis persoonallinen huone ja kiireetön tunnelma höystettynä hyvällä aamiaisella. Mitä muuta voi toivoa?  

Hotelli Onnin vastaanotto


Ei muuta kuin kotimaanmatkaa suunnittelemaan  

9 kommenttia:

 1. No on kyllä hienon näköistä!

  VastaaPoista
 2. Oi! Aivan ihanaa :) Ja kovin kuvauksellista. Varmasti viihtyisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kamera kädessä menee äkkiä ihan sekaisin kaikesta nätistä :D

   Poista
 3. On tuo Porvoo kyllä tosi kaunis kaupunki <3 Oikeastaan mulla on perinne käydä siellä edes kerran kesässä!

  VastaaPoista
 4. Oli pakko katsoa kartasta tarkempi sijainti Porvoolle (en oikee osannu sijoittaa sitä mihinkään mielessä :D ), harmi kun on niin kaukana! Todella upeita kuvia, tuolla olisi kyllä mukavaa pyöriä aurinkoisena päivänä :)

  VastaaPoista
 5. Onpa kauniita kuvia Porvoosta! Hotellikin näyttää tosi kivalle :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!