tiistai 6. syyskuuta 2016

Mahahual - Vastakohtien kalastajakylä Meksikossa

En ole ehtinyt pureskella vielä kaikkia kokemuksia alkuvuoden Panaman matkasta, mutta en millään malta olla haaveilematta uusista seikkailuista. Matkakuumehoureissani hoksasin, että myös Meksikosta on vielä sanottavaa.

Meksikosta nimittäin löytyi yllättävä helmi sattumalta, kun mietimme Tulumin turismihulinassa seuraavaa siirtoa. Sinne me emme haluneet jäädä, vaan piti löytää jotain meille sopivampaa.

VALKOISTA HIEKKAA JA KIRKKAITA VÄREJÄ

Niitä löytyi toki Tulumistakin, mutta myös lähellä Belizen rajaa sijaitsevasta Mahahualista. Se on pieni kalastajakylä, melkein autio suuren osan ajasta. 

Tulumista matka Mahahualiin kestää bussilla noin 2,5 tuntia.


RISTEILUALUKSIA JA VÄENPALJOUTTA KOLMASTI VIIKOSSA

Rantakatu on yleensä hiljainen ja rauhallinen. Osa ravintoloista ja kaupoista pitää ovensa kiinni, koska asiakkaita ei riitä.

Kunnes risteilijät saapuvat.


Kun valtavat Karibianmeren laivat pysähtyvät kolmasti viikossa alueelle, muuttuu rantabulevardin syke melkein Goan rantojen veroisiksi. Ihmisiä on tolkuttomasti, eikä paikkaa uskoisi samaksi!

Sombreropäiset miehet viihdyttävät laivasta ulos lähteneitä turisteja laululla sekä soitolla, ja naiset antavat hierontoja. Vapaita pöytiä ja tuoleja ei löydä, ja aiemmin suljettuna ollut allasbaari on täyttynyt bilettävistä nuorista.

Illalla väki katoaa taas risteilyaluksiin, ja katu hiljenee.  


AKTIVITEETTEINA PYÖRÄILYÄ JA MELONTAA

Loistava aktiviteetti melonnan ja kävelyn lisäksi on pyöräily. Paikallisten asuinalueelle rantabulevardilta on matkaa, eikä sinne välttämättä viitsi helteellä kävellä.

Tosin, ei siellä ole kummempaa nähtävääkään. Pieni ravintola, kauppa sekä perinteisiä Latinotyyppisiä pieniä omakotitaloja vieri vieressä, muurien suojissa. Haukkuva vahtikoira saattaa hyökätä aidalle, ja kalterit peittävät ikkunoita. Yhtä taloa kiersi sähköaita. Takaisintulomatkalla voi tsekata aavemmaisen taxfreeostoskeskusalueen, joka ilmeisesti täyttyy vain risteilijöiden tullessa.

Jos matkaa jatkaa rantabulevardilta rannanmyötäisesti eteenpäin, tulee vastaan muutamia ravintoloita ja majapaikkoja. Pikkuhiljaa välimatkat pitenevät. 

Me taisimme ajaa rantakadulta noin 8 kilometrin matkan, ja jäimme sitten Kabah-Na Eco Resorttiin juomatauolle. Hotellilla oli kaunis ympäristö ja viihtyisän näköisiä bungaloweja.

Vinkki: jos aiot vuokrata tai lainata kajakin, ja melontareissulla myös snorklata, ota mukaasi narua.

En saanut millään sidottua omaa melaani, joten sitä piti vahtia, jotta se ei huku. Lisäksi pidin Janin kajakista kiinni, jotta se ei karkaisi miehen tutkiessa merenpohjaa. Ei tullut samanaikaisesta snorklaamisesta mitään.

Tämä tie johtaa Mahahualin rantabulevardilla ja lopulta risteilijöiden satamaan. 

PÄIVÄRETKI BACALARILLE

Reissun loppupuolella iski kotiinpaluuahdistus. Mietitytti, olenko nähnyt tarpeeksi tai ylipäätään mitään.

Olin tietenkin, vaikka kuinka paljon. Olin nähnyt yhden maailman seitsemästä ihmeestä. Olin nähnyt kuinka vihreä papukaija lentelee satavuotiaan, valtavan suuren puun siimeksessä, kun toisella puolellani oli näky suoraan Maya-intiaanien ikivanhalle observatoriolle. Olin yöpynyt historiallisessa kaupungissa, jonka katetraali oli tehty muinaisesta Maya-pyramidista. Olin nähnyt mustekaloja veden alla. Olin ylittänyt itseni snorklatessani pimeässä luolassa. Ja vaikka mitä muuta. 

Mutta. Kaipasin vielä lisää.

Buukkasimme edestakaisen taxin 1100 pesolla, ja lähdimme Bacalarille, joka sijaitsee vielä lähempänä Belizeä kuin Mahahual, tunnin ajomatkan päässä.

Tarkoitus oli käydä katsomassa turkoosivesinen laguuni, sekä tavata kaupungissa Mayoja, mutta taxikuski oletti meidän haluavan nähdä perinteisiä turistikohteita. Retkestä tuli siis sen mukainen.

Näimme vanhan linnoituksen ja sen kupeessa sijaitsevan museon, joka kertoi äärimmäisen kiinnostavasta Mayahistoriasta. Siitä en saanut reissun aikana tarpeekseni.


Poikkesimme myös cenotella, joka oli meidän näkökulmasta kirkasvetinen ja syvä lampi. Sisäänpääsymaksu oli 10 pesoa. En suosittele tätä. Hienompiakin löytyy, vaikka täältä.

Sen sijaan suosittelen poikkemaan laguunilla. Se oli hieno ja todella, todella kirkasvetinen järvi.


MEIDÄN HOTELLI

Meidän hotellimme, jonka edustalla näimme delffiinin, sijaitsee rantakadulta kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Majapaikkamme Hotelli Arenas tuhoutui melkein kokonaan vuonna 2007 hurrikaanin iskiessä. Vain seinät jäivät pystyyn ja vettä oli toiseen kerrokseen asti. Hotellin takana olevasta metsästä löytyi myrskyssä lentäneitä sänkyjä myöhemmin. Mahahuoalista evakuoitiin silloin ihmisiä, eikä osa koskaan palannut.

Meidän vierailumme mahdollisti Italialainen, hyvin ystävällinen nuori mies, joka oli vuokrannut hotellin. Hän toimi niin hotellinjohtajana, kuin talonmiehenäkin. Lisäksi tapasimme ainakin kolme muuta erittäin mukavaa henkilökunnan jäsentä.


TULEVAISUUS

Alueella tehtiin paljon muutostöitä, rakennettiin uutta hotellia sekä parempaa tietä. Mahahual saattaa olla tulevaisuudessa jotain aivan muuta, kuin mitä se on nyt.

Entäs minun tulevaisuuteni? Lisää matkoja, kiitos. Sitä mä toivon 


Lue Meksikosta myös: 

Viime päivät Isla De Holboxilla
Paikka, jossa vihreät papukaijat lentävät
Little Place called Tulum
Snorklausretki Tulumissa
En koskaan kyllästy hennon aallon ääneen
Kaunis ja sympaattinen Isla De Holbox
Historiaa henkivä Chichen Itza
Valladolid - Pala aitoa Meksikoa

4 kommenttia:

 1. Upea postaus. Hieno kohde ja hienot kuvat. Meillä on Meksiko ollut kauan aikaa matkahaaveena, eli kuvasarja vakuutti minua, että sinne kannattaa mennä. Kiitos kuvien jakamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii voin vain suositella Meksikoa! Mutta en kohteena ainakaan cancunia. Siitä on Meksiko kaukana :D Toisaalta, meksiko on niin suuri, että esim tyynenmeren puolella saattaa olla taas ihan erilaista kuin karibianmeren puolella. Sinnekin tahtoisin ♡♡♡ Menkää siis, ja nauttikaa! Meksiko on ihana.

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Ei vitsi miten kauniita kuvia ❤😊. Mieli lepäsi jälleen niissä. Kiitos

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!