tiistai 4. lokakuuta 2016

Sattuu kesken treenin - Tavoiteltava tuntuma vai vahingollinen kipu?

Taljassa tehtyjen kyykkyjen jälkeen jatkoin superina vielä kehonpainokyykkyihin. Viimeiset joustolla, mietin siinä puuskuttaessani. Kun jalat eivät enään suoristuneet, lysähdin istumaan kuntosalin lattialle.

- Sulla on ihan älytön kipukynnys. Mä olisin lopettanut aikoja sitten, kommentoi sivusta seurannut  nainen.

Useimmat treenaajat ovat törmänneet sanontaan no pain, no gain. Eli vapaasti suomennettuna, ei kipua, ei hyötyä.

Kipua on kuitenkin erilaista. On normaalia lihasrasitusta ja pumppia, eli sellaista kun tietää, että liike vaikuttaa siellä missä pitäisikin. Ja sitten on kipua joka kertoo, että on jarrutettava ja mietittävä mistä on kyse.

Treenikengät Puma / Trikoot Adidas / Toppi Gina Tricot


Mistä sitten voi tietää milloin treenaa oikein, ja milloin vääntää vain, koska iso ego vaatii?

Tärkeintä on opetella ensimmäisenä  oikeat liikeradat, ja hahmottaa lihastensa toimintaa.

Otetaan esimerkiksi ranskalainen punnerrus, eli ojentajille tarkoitettu liike.

Tämä harjoitus voi aiheuttaa erilaista kipua. Tavoiteltavaa ja vahingollista. Kun liike on opeteltu oikein ja kohdelihaksen hermotukset ovat löytyneet, pystyt tuntemaan treenisarjan edetessä kuinka ojentajalihakseen kertyy verta ja se väsyy. 

Tämä on tunne on se, jota tavoitellaan. Lihakseen tulee mikrovaurioita ja kun kroppa korjaa ne, lihas kasvaa.

Jos hermotukset eivät ole kunnossa, tai suoritukseen ei keskity huolellisesti, treeni menee harakoille. Kyynärpäissä saattaa tuntua vääränlaista, mahdollisesti vihlovaa, tuikkivaa tai väännöstä johtuvaa kipua.

Tärkeää on aloittaa pienillä painoilla ja opetella liike, sekä lihaksen aktivointi ennen kuin tartutaan isompaan kuormaan. Oikea suoritustekniikka on painoa tärkeämpää.

Moni lopettaa harjoituksen, kun lihaksessa alkaa tuntua epämukavalta, polttavalta. Sellaiselta, kuin minulla tuntui jaloissani jutun alussa kyykkytreeniäni kuvaillessani. Tämä on kuitenkin sitä hyvää kipua. Ja tähän se aiemmin mainittu sanontakin liittyy.

Kun aloittelija pysyttelee mukavuusalueella, kehitystä voi tapahtua tiettyyn pisteeseen saakka. Kun edistyneempi pysyttelee mukavuusalueella, kehitys pysähtyy.

Harjoitusten jälkeisenä päivänä on tavallista kokea kipua treenatuissa lihaksissa. Tämä on täysin normaalia, mutta - koska poikkeus vahvistaa säännön - ei aina tavoiteltavaa.

Pieni lihasarkuus on ihan ok, mutta kropalle ei ole hyväksi olla jokaisen treenin jälkeen "hakattu".

Kovaa ja aktiivisesti treenaavien olisi tärkeää jaotella harjoituksensa vähemmän ja enemmän rasittaviin. Muuten ylikunto, eli elimistön liiallinen rasitustila vaanii nurkan takana.

Yhteenvetona:


- Opettele aina liike ja liikeradat huolellisesti.

- Opettele aktivoimaan kohdelihasta. Esimerkiksi pakaran aktivointiin hyvä harjoitus on pakaroiden jännittäminen.

- Opettele tunnistamaan oikeanlainen tunne lihaksessa. Älä lopeta liikettä heti, kun tunnet polttelua. Opit kyllä sietämään sitä.

- Älä koskaan jatka liikettä - edes sitä yhtä toistoa vain - mikäli nivelessä tuntuu kipua, tai tunnet jonkinlaista muuta kipeää tekevää, kuin treenattavan lihaksen normaalia, mutta epämukavaa polttelua.

- Mikäli olet edistyneempi treenaaja, jaottele harjoituksesi esimerkiksi kevyisiin, keskiraskaisiin ja raskaisiin viikkoihin. Kevyillä viikoilla ei tarvitse tehdä yksittäistä harjoitusta, kuten vaikka hauiskääntösarjaa ns. loppuun saakka. Tarkoitus on palautella ja treenata liikeratoja ja tekniikkaa. 


Ei muuta kuin tehokkaita, mutta turvallisia treenejä!


Lue myös: 

Kundaliini- eli alkujooga, jatkoon vai ei?
Näin peruskunto kasvaa ja rasva palaa
Roller derby ei ole vain tyttöjen laji
Air jooga - hauskin joogamuoto
Alkulämmittely mäki- tai juoksutreeniin
Muokattava mäkitreeni
Roikkuminen ehkäisee olkapää- ja selkäkipuja sekä ryhtiongelmia
Tehokkaasti kuntoa kohottava ja rasvaa polttava HIIT-treeni

Seikkailupuisto kehittää tasapainoa ja haastaa keskivartalon
Panostan itseeni - vähennän treenikertoja
Amatöörit skippaavat kehonhuollon

2 kommenttia:

 1. Hyvä aihe!
  muistan kun koulun liikuntatunneilla aina tuli just hakattu olo siitä rasituksesta, tai ainakin ylä-asteella ja kaikki lihakset kipeiksi viikoksi. Se on parempi että lopettaa siinä vaiheessa kun rasittuu ja jatkaa sitten toiste rennommin. Liikunnan tarkoitus ei pitäisi olla se että on viikon kipeänä kaikki lihakset. Venyttely auttaa, mutta ei kumminkaan tarpeeksi jos rasittuu liikaa. Hyvä että kirjoitit tästä aiheesta, koska uskon että on urheilijoita jotka ajattelee kivun kuuluvan asiaan vaikka ei pitäisi kuulua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että jutulle oli tilausta ♡

   Poista

Kiitos kommentistasi!