perjantai 16. joulukuuta 2016

Matkustustrendit vuonna 2017 ja tulevaisuudessa - Tiedossa supernopeita lentoja ja yhteisasumista

Turhasta roinasta luopuminen - eli nyt niin trendikäs "marittaminen" - sekä erilaiset vaate - ja tavaralainaamot puhuvat sen puolesta, että ihmiset eivät halua enää panostaa omistamiseen, vaan kokemuksiin.

Tämän puolesta minäkin mielelläni rummutan, maailma kun hukkuu tavaraan jo muutenkin.

Mietin myös mitä jää, jos poistaisi kaiken tavaran yksilön ympäriltä. Jos napataan pois päälle liimattu työidentiteettikin, olisiko itsensä määritteleminen vaikeaa? Mistä todellinen onni löytyisi? Et olisikaan se luksuslaukkuja keräilevä trendikäs lääkäri, jolla on valoisa asunto Bulevardilla, tai lastenhoitaja, joka sisustaa innolla vanhaa, maalaisromanttista omakotitaloaan.

Minusta ihmisen sisin ratkaisee pitkälti sen, kuka hän on. Koettu elämä vaikuttaa. Miksi siis emme panostaisi hyviin kokemuksiin?


SUOMIMATKAILU ON POP

Minulla on ensi vuodelle tiedossa kaksi varmaa matkaa, mutta useammallekin olisi tilaa. Tammikuussa lennän Thaimaaseen nauttimaan joogasta, lämmöstä ja uudesta kulttuurista. Kesällä teen perinteeksi muodostuneen tutkimusmatkan johonkin kotimaiseen kaupunkiin. Varsinkin saaristo kiinnostaa. 

Suomimatkailu on muutenkin nyt tapetilla. Lonely Planet ja National Geographic suosittelivat meitä tovi sitten, ja nyt Visit Finland tiedotti siirtyneensä Internet-vertailussa Pohjoismaiden virallisten matkailusivustojen johtoon, kiilaten ohi visitsweden.comin sekä visitnorway.comin.

Kuva: Angela Kakslauttanen/Visit Finland

ULKOMAIDEN TRENDIKOHTEET VUONNA 2017

Suomen lisäksi trendikkäitä matkakohteita ovat World Travel Marketin ja matkailusivusto Napsun mukaan Kuuba, Kiina, Islanti sekä Intia.

Oma näkemykseni mukaan myös Bali sekä Sri Lanka nostavat suosiotaan. Näiden hakujen kautta on päädytty viime aikoina minunkin blogiini yllättävän usein. Myös Meksiko-aiheisia juttuja on luettu ahkerasti.

Aurinkomatkojen Annina Metsolan mukaan jokaisen matkailusta kiinnostuneen pitäisi nähdä vuonna 2017 Kroatia.

- Lähes kaikki maassa käyneet ovat ihastuneita kohteeseen. Hyvin kuvaavaa on eräs palaute asiakkaalta, jossa hän ihmetteli miksi ei ole aiemmin matkustanut Kroatiaan. Hän oli miettinyt sitä useasti, mutta jostain syystä empinyt. Ensi käynnin jälkeen hän aikoi ehdottomasti palata Kroatiaan lomillaan, Metsola kertoo.

Kroatiassa yhdistyy historia, hyvä lähiruoka, upeat maisemat ja rantaelämä - kristallinkirkkaat vedet innostavat surfaamaan ja sukeltamaan - ja lentomatka on varsin lyhyt.


TRY BEFORE YOU BUY

Sen lisäksi, että jutun alussa mainittu kokemuksien kerääminen on ajankohtaista, ja tietty järkevääkin, matkailuala kehittyy muutenkin nyt hurjaa vauhtia.

Tulevaisuudessa saamme nauttia 2 ½ kertaa nopeammista lennosta. Näin mahdollisuudet lyhyisiin lomiin ja seikkailuihin kasvavat. Tämä selvisi, kun Ping Helsingin Inna-Pirjetta Lahti kertoi Lontoon World Travel Market & Global Travel Trends-tutkimustuloksista Ping Studiossa.

Lahden mukaan myös virtuaaliteknologia kasvaa hurjaa vauhtia. Sen ansiosta voimme vierailla paikanpäällä esimerkiksi kiinnostavassa hotellissa - tai jopa maassa, ennen ostopäätöstä. 

Minä tein sen jo! Pääsin nimittäin testaamaan Aurinkomatkojen avustuksella Kreikan Santorinin upeutta virtuaalilasien kautta. Huh, miten hieno kokemus. En olisi halunnut ottaa laseja pois lainkaan. 

Voit katsoa saman videon tästä linkistä, mutta on huomautettava, että fiilis on toki aivan erilainen kun päätä kääntämällä huomaakin yhtäkkiä olevansa purjeveneen kannella tai tunnelmallisella terassilla, jolta voi katsella maisemaa yli upean kaupungin.


ASUTAAN YHDESSÄ JA FIILISTELLÄÄN MENNYTTÄ AIKAA

Monet luopuvat turhasta tavarasta, mutta myös oravanpyörästä tiputtautuminen on koko ajan yleisempää. Modernit nomadit valloittavat maailmaa, eivätkä asetu vain yhteen vakinaiseen asuinpaikkaan. He liikkuvat - eivät enään laiduntavien eläinten mukana, vaan mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

Tulevaisuuden trendi saattaa olla yhteisasuminen useassa paikassa, pitkin poikin maailmaa. Yhteisöllisyys on avainsana.

Myös kestävään kehitykseen panostetaan, samoin mindfulnessiin. Matkoilla yhdistetään niin historiaa, hyvinvointia, luontoa kuin kulttuuriakin, eikä enään suurin valintakriteeri ole tietty maa tai kaupunki, vaan se, mitä lomalla halutaan tehdä ja kokea.

Tässä minä olenkin edelläkävijä. Rakastan tämänkaltaisia tutkimus- ja aktivitteetti/rantayhdistelmämatkoja. Haluan nähdä, kokea, tehdä ja rentoutua.

 - Omatoimimatkaajien sekä pakettimatkalaisten raja tulee hälvenemään koko ajan enemmän, kun matkan varaaminen ja osto riippuvat esimerkiksi työtilanteesta, perheen koosta, matkan pituudesta tai matkakohteesta, Annina Metsola toteaa.

Voin vain nyökytellä. Haaveilen nimittäin juuri keväisestä tai syksyisestä pakettimatkasta jollekin hyvinvoinnin keitaalle. Siis minä, omatoimimatkaaja henkeen ja vereen!Minkälaisia ajatuksia sinulla heräsi matkailuun liittyen?

Kiinnostaako "kuin kasa kiviä" vai onko uuden kokeminen ja näkeminen, tai ihan vain reissussa rentoutuminen tärkeää?

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus ja hienoja kuvia. Tuo viimeinen kuva on aivan upea. - Meillä on varattuna Intian matka helmikuussa. Emme ole siellä ennen käyneet ja nyt menemme Intian kiertomatkalle. - Sitten lopputalvesta haluaisin tehdä ihan perinteisen aurinkoloman - aurinkoa, kirjoja, löhöilyä, uinti ja hyvää ruokaa. Kohdetta ei ole päätetty vielä. - Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että mä haluaisin myös kierrellä Intiaa. Teille on varmasti tulossa huikea matka! Kävin Intiassa noin 7 vuotta sitten, mutta nähtävää jäi kyllä. Taj Mahal pitää ainakin käydä ihailemassa :)

   Hyvää joulun odotusta sullekin ♡

   Poista
 2. Voi matkakuumetta - Kroatia onkin ollut toivelistalla jo tovin. Ja ilman muuta omatoimimatkaillen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin on alkanut kiinnostaa Kroatia, tosin, enpä montaakaan paikkaa keksi mitkä ei kiinnostais ;)

   Poista
 3. En ymmärrä, miksi tunnen niin suunnatonta häpeää/myötä häpeää tämän blogin kohdalla. Kirjoitus ei luista, ei sitten millään. Oikeinkirjoitusvirheet sekä kielioppivirheet sattuvat silmiin, noh eivätkä kuvatkaan kovin imartele itse objektia saati katsojaa. Katsellaan vaikka ensi keväänä, kuinka bloggaus täällä sujuu. Leppoisaa joulua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Hassua, mut mä en oikein pysty antamaan huomiotani sellaiselle, jota kohtaan tunnen järkyttävän suurta myötähäpeää :D Mut meitä on niin moneen junaan...

   Hyvää joulua! :)

   Poista
 4. Hyvä aihe, Kroatiassa tuli käytyä tänä vuonna risteilyn muodossa mutta vesiputouspuisto jäi näkemättä ja se kiinnostaa kyllä. Kuubaan kannattaa matkustaa juuri näinä vuosina, ennen kuin amerikkalaiset saattavat tehdä Kuubasta "uuden Havaijin/kanarian". Nyt esim. Floridasta pääsee laivalla Kuubaan, lentämisen lisäksi. Kuubasta saattaa tulevaisuudessa tulla sellainen että aitous laantuu ja hotellikolossit valtaa, tosin ei koskaan tiedä, mutta niin on epäilty. Virtuaalilasit kuulostaa aika kivalta! ja useiden hotellien nettisivuilla on jo muuten niitä videoita ja sellaisia animaatioita joissa voi hiirtä klikkaamalla liikkua ja tutkia miltä hotelli näyttää.

  Hyvää Joulua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vesiputoukset kiinnostaa aina! Kuubaa mietittiin ja tutkittiin hintoja pitkään, mut päädyttiin thaikkuun lyhyehkön reissuajan vuoksi. Olen kuullut paljon näistä mietteistä mitä tulee Kuuban muuttumiseen, mut mä haluaisin uskoa et nää muutokset toisivat vain positiivisia vaikutuksia, eikä välttämättä vain huonoja tuulia. Uskalsimme jättää Kuubanmatkan tulevaisuuteen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!