perjantai 30. joulukuuta 2016

Ravintoremontti - näin se kannattaa toteuttaa

Monella on ruoka-asiat retuperällä. Siksi on hyvä, että käsillä on taas se aika kun useat meistä päättävät ryhtyä remontoimaan ruokavaliotaan.

Ihminen on kärsimätön. Siksi hän haluaa luopua kertarysäyksellä vanhoista tavoistaan, ja aloittaa uuden elämän puhtaalta pöydältä. Minäkin ajattelin näin aikaisemmin.

Jos kerralla uusiksi-metodi olisi tie onneen, minkäänlaista ongelmaa ei olisi.

Siksi ehdotan, että annat elämäntapamuutoksellesi ja ravintoremontillesi aikaa. Vuosia opetellut tavat eivät katoa yhdessä yössä. Sen sijaan tämä vuosi voi olla muutoksen vuosi. Se vuosi, kun vatsamakkarat sulavat pikkuhiljaa ja pysyvästi. Kun hyvinvointisi paranee, selkävaivat alkavat hellittää, verensokeri laskee normaalille tasolle ja mieliteot häviävät. Takareisien ja pakaroiden iho siliää ja kasvojen iho kirkastuu. Miltä kuulostaa?

Jos kiinnostuit, jatka lukemista. Ja hei, mikään ei estä sinua aloittamasta elämäntaparemonttiasi tänään. Se on niin helppoa, että oikeastaan ei ole mitään syytä jatkaa entistä elämää.

Tässä ohjelmassa edetään askel kerrallaan. Jokaiseen kohtaan totutellaan niin kauan, kun alkaa tuntua siltä, että uudesta tavasta on tulossa pysyvä. Vasta sitten otetaan seuraava askel, ja lähdetään totuttelemaan seuraavaa tapaa stressiä vältellen. 

Tämän remontin tarkoitus on täyttää pikkuhiljaa ruokavaliota hyvää tekevillä asioilla. Kun kroppa saa tarvitsemansa, se ei huuda kurkkusuorana karkkia ja pitsaa.

Me olemme erilaisia. On tärkeää opetella kuulostelemaan omia tuntemuksia, ja pyrkiä luopumaan kärsimättömyydestä.


1. Otetaan ensimmäinen askel. Ei, se ei ole se, että jätämme heti kaikki epäterveelliseksi leimaamamme asiat pois. Tämä on yleisin virhe jonka teemme, mutta emme tällä kertaa. Nyt me tavoittelemme pysyvää muutosta.

Ensimmäinen askel kuuluu näin: Älä poista ruokavaliostasi mitään

Sen sijaan lisää ruokavalioosi kasviksia. Mahdollisimman värikkäitä ja monipuolisesti.

Syö joka päivä värikkäitä kasviksia jollain aterialla. Varsinkin tumman vihreitä. Jatka ensimmäinen viikko näin.


2. Edetään pienin askelin, jotta mieli pysyy muutoksessa mukana.

Pidä kasvikset ruokalistalla edelleen. Mieti, miten voisit ujuttaa niitä useammalle aterialle niin, että määrä vastaa vähintään puolta kiloa päivässä. Jatka näin.


3. Nyt kiinnitetään huomiota aamiaiseen, mutta kasvikset säilytetään päivittäisessä ruokavaliossa edelleen. Jos se ei vielä onnistu, jatka totuttelua. Palaa kohtaan kolme, kun kohta kaksi alkaa olla hanskassa.

Liian moni skippaa aamupalan, vaikka kroppa kaipaa yöllisen paaston jälkeen energiaa. Jos aamuisin ei ole nälkä, aineenvahdunta ei toimi suunnitellusti. Kroppa on luultavasti säästöliekillä, eli pitää kiinni keräämästään rasvasta, koska ei saa tarpeeksi energiaa.

Kulauta aamuisin iso lasillinen puhdasta vettä, jotta keho saa nesteytystä. Ravitse sitten itseäsi laadukkaalla aamiaisella.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Pinaattimunakas tai uunipaistos

Vihersmoothie

Chiapudding ja marjoja

Turkkilainen jogurtti, pähkinöitä ja granaattiomenan siemeniä


Aktiiviselle ihmiselle sopivat myös enemmän hiilihydraattia sisältävät aamiaiset kuten,

Kaurapuuro raejuustolla tai kananmunalla

Tuorepuuro

100 % kauraleipä, avokadoa ja paistettua munaa


Ihmiselle, joka ei ole juurikaan syönyt kasviksia eikä aamupalaa, edellä mainitut muutokset ovat suuria. Tällaiselle henkilön suosittelen pitäytyvän näissä kahdessa muutoksessa pidemmän aikaa.

Jos on jo vähän pidemmällä ja kasviksia on kulunut edes vähän päivittäin ja aamupala kuuluu rutiiniin, voi tarttua seuraavaan hyvän ravitsemuksen kulmakiveen. Mutta muista, maltti ihan oikeasti on valttia.

Älä edelleenkän lähde tietoisesti puhdistamaan ruokavaliotasi kaikesta ns. turhasta. Jos sokeria ja valkoista jauhoa ei tee mieli, hyvä. Ei niitä silloin tarvitse syödä. Pääasia on, että et ota ravintoremontista stressiä.

4. Seuraava tavoite on säännöllinen ruokailurytmi.

Syö tasaisin väliajoin, noin 3-4 tunnin välein.

Näin aineenvaihdunta hyrrää, verensokeri pysyy tasaisempana ja insuliinin tuotanto tasapainossa. Myös kortisoli, eli stressihormonitaso pysyy alhaisempana. Nämä tekijät auttavat syömisen hallinnassa. Hampaatkin tykkäävät säännöllisyydestä.

Kun kaikki edellä mainitut kohdat toteutuvat ponnisteluitta, voit siirtyä kohtaan viisi.


5. Tässä ravintoremontissa ei lasketa vanhanaikaisesti kaloreita, koska ne eivät oikeastaan kerro ruoan laadusta mitään muuta kuin kaloripitoisuuden. Eikä kukaan jaksa laskea kaloreita koko loppuelämäänsä. 

Kaloreiden laskemisen sijaan keho tarvitsee laadukasta rasvaa, jotta se voi luopua ylimääräisestä. Lisäksi rasvaa tarvitaan solujen ja hormonien rakennusaineena. Hyvät rasvat mm. parantavat sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä.

Kiinnitä huomiota, että saat hyviä rasvoja usealla aterialla päivässä. Huonoja rasvoja me saamme turhankin paljon esimerkiksi valmisruoista, roskaruoista, leivonnaista...

Mikäli mahdollista, ota jokapäiväiseen käyttöön laadukas Omega-3-kapseli. Älä valitse halvinta vaihtoehtoa. 

Turvataksesi rasvan saannin, käytä vaihtelevasti pähkinöitä, siemeniä, avokadoa, erilaisia öljyjä, eri kaloja, voita, gheetä, kookosta eri muodoissa sekä kananmunan keltuaista.

Tärkeää rasvojen saannissa on monipuolisuus ja vaihtelevuus.


6. Seuraavaksi kiinnitetään huomiota proteiinin saantiin.

Kaikki tietävät, että proteiinit ovat kehon rakennusaineita. Enkä tarkoita tällä vain lihaksia ja muuta kudosta. Proteiineja tarvitaan myös hormonien valmistukseen, lisäämään vastustuskykyä sekä kuljettamaan ravintoaineita ja kaasuja veressä. Jos proteiinia on nautittu tarpeeksi, siitä riittää myös lihaskudoksen rakennusaineeksi.

Hyviä proteiininlähteitä ovat: kala ja muut merenelävät, kananmunat, siipikarja, punainen liha, luomu- ja maustamaton jogurtti, maitorahka, raejuusto, soija, tofu ja muut kasviproteiinit kuten palkokasvit, pähkinät, siemenet ja täysjyvävilja.

Huolehdi, että saat laadukasta proteiinia vaihtelevasti useammalla aterialla päivän aikana. Varsinkin aamulla. Tarvittaessa vaikka proteiinijauheen muodossa. 


Nyt on tapahtunut jo ehkä suurtakin muutosta, kun keho saa tarvitsemiaan ravintoaineita, eikä mistään ole tarvinnut luopua. Jos muffinsseille, irtokarkeille ja hampurilaisille on jäänyt tilaa, se ei ole ratkaisevaa, kyse on kokoaisuudesta.


7. Seuraavaksi keskitytään hiilihydraatteihin.

Hiilihydraatit ovat olleet puheenaihe pitkään. Toisille ne sopivat paremmin kuin toisille, ja jonkun kroppa tarvitsee niitä enemmän kuin toisen.

On tärkeää miettiä, miksi hiilihydraatteja syö.

Oletko sohvaperuna?

Et juurikaan tarvitse hiilihydraatteja, koska et niitä kulutakkaan. Aivosi saavat silti sokerinsa, kroppa pitää siitä huolen.

Oletko sohvaperunaa aktiivisempi tyyppi?

Se, joka kävelee työmatkat, käyttää rappusia hissin sijaan ja on muutenkin arjessaan aktiivinen? Saatat tarvita hiilihydraatteja sohvaperunaa enemmän.

Oletko aktiiviliikkuja?

Sinä olet tästä ryhmästä se, joka saattaa jopa janota hiilareita, koska kroppa käyttää ne, eikä muunna vararasvaksi vyötärön seudulle. Hiilihydraattien nauttimisen ajankohdalla on myös väliä. Ennen ja jälkeen liikunnallisen harjoituksen on hyvä syödä hiukan hiilihydraatteja.


Mitkä hiilihydraatit olisivat järkeviä?

Vihannekset ja juurekset (kuten porkkana, bataatti) sekä marjat ovat aina hyviä vaihtoehtoja.

Jos kuitenkin liikkuu yhtään sohvaperunaa enemmän, voi nauttia myös hedelmiä, kauraa, tattaria, riisiä, hirssiä, ohraa, ja ruista. 

Yöunen turvaamiseksi voisi olla hyvä kiinnittää huomiota hiilihydraattien saantiin. Minä esimerkiksi suosin aamupuuron sijaan iltapuuroa, joka saa kamomillateen kanssa ihanan raukean olon aikaiseksi.


Ruokavalion perusasiat alkavat olla kunnossa. Kehosi alkaa toimia paremmin. Luultavasti huomaat tämän olossasikin. Edelleen tarvitaan kuitenkin useita toistoja jotta edellämainituista tekijöistä alkaa muodostua tapoja. 

8. Nyt voisi olla hyvä aika miettiä jatkoa. Sokerit- ja valkoiset viljat suosittelen juhlapäiville. Suosittelen myös liikuntaharrastuksen aloittamista buustaamaan hyvinvointia seuraavalla asteelle, jos et ole sitä jo tehnyt. 


Tässä kolme loistavaa vinkkiä, miten liikunta kannattaa aloittaa. Pääset juttuun klikkaamalla tekstin päältä.

1. Maltillisesti pitkäkestoisella matalasykkeisellä aerobisella liikunnalla
2. Vavistamalla ensin kropan syvät tukilihakset kuntoon
3. Panostamalla liikkuvuuteen ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista


Toivottavasti tästä oli sinulle jonkinlaista iloa  Muistathan pitää itsestäsi huolta 


Lue myös:

Miten saavuttaa tavoitteet - vältä nämä 6 ansaa
Täydellinen, terveellinen aamiainen
Ravitsemuksella on tekemistä masennuksen synnyn kanssa
Parhaat lisäravinteet ja superfoodit
Olen sokeriaddikti

torstai 29. joulukuuta 2016

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu - vuosikatsaus 2016

En oikein osaa sanoa kumpi oli raskaampi, tämä vuosi vai vuosi 2015. Mutta tiedän, että olen oppinut itsestäni ja elämästä tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Arvomaailmani on muokkautunut. Katson itseäni sekä muita ihmisiä hiukan eri vinkkelistä enkä välttämättä reagoi asioihin niinkuin aiemmin.

Sanotaan, että muutos vaatii muutosta. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.

Sanonta pitää paikkansa. Lopetin alkuvuodesta viiden vuoden yhtäjaksoisen sijaisuuden työpaikassa, joka sai haaveilemaan kokonaan uudenlaisesta työstä. Toisaalta halusin pitää kiinni myös entisestä. Kirjoitin silloin ajatuksiani tähän postaukseen.


Tämä vuosi on ollut raskas. Olen kokenut paineen, pettymyksen, turhautumisen, kiukun, epävarmuuden, pelon ja surun tunteita. Koin jonkilaista identiteettikriisiäkin kaiken kiireen keskellä, ja stressin pyörteissä muisti pätki.

Tämä vuosi on ollut myös antoisa. Opettelin mielenhallintaa, läsnäoloa ja positiivista ajattelutapaa, jotta kestäisin edellämainitut tunteet, enkä antaisi niille valtaa.

Vaikka ajoittain löysinkin itseni lattialta ahdistuneena makaamasta tai huutamasta kurkku suorana turhatumistani, pääasiassa voin olla kuitenkin itsestäni ihan hiton ylpeä. Selvisin tästä vuodesta entistä vahvempana. 

Mitä ikinä ensivuosi tuokaan tullessaan, minulla on oikanlaista vahvuutta yrittää selvitä niistä.

En halua kuunnella epätoivoista, lannistuvaa, vihaista ja ärsyyntyvää minua, vaan pyrin keskittämään energiani rentoon, ajattelevaan, sosiaaliseen, empaattiseen, kiitolliseen ja tehokkaaseen puoleeni.


Keskustelin pari viikkoa sitten Niinan kanssa eräänlaisen minicoachingin merkeissä aiheesta, mitä haluaisin työelämältä. Keskustelun myötä aiemmat ajatukseni saivat vahvistusta.

Tiedän, että haluan auttaa ihmisiä voimaan paremmin. Tiedän, että haluan vaikuttaa. Tiedän, että haluan kirjoittaa. Tiedän, että haluan tehdä jollain tavalla hoito- sekä valmennustyötä.

Asenteeni rahaan sekä hoitotyöhönkin on muuttunut mielenkiintoisen paljon. Kun alkuvuodesta ajattelin etten halua, tai oikeastaan että en voi tehdä hoitotyötä, näen asian nyt vähän toisin.


Odotan jännityksellä mitä ensi vuosi tuo tullessaan. Mietin tänään mikä määrittelisi tulevaa uudenvuoden aattoa sekä koko ensivuotta. Nostin uteliaana tarot-kortin. Siinä luki sisäinen johdatus.

Se tarkoittaa, että jos luottaa sisäiseen ääneensä - intuitioon, ajattelen - se johdattaa juuri sinne minne pitääkin.

Tätä ajattelutapaa, ja sitä että elämä kantaa, olen harjoitellut tämän vuoden. Katsotaan tuottaako tänä vuonna kylvetty siemen ensi vuonna hedelmää.

Onnellisia vuoden viimeisiä päiviä 


Keräsin alle aiheesta kirjoittamiani postauksia aikajärjestykseen:

Lopetan
Onnellinen virne - kuulumisia
Oli oikea päätös pyrkiä pois hoitoalalta
Helppo ja herkullinen läsnäoloharjoitus
Ahdistus
Kiukkupussin kuulumisia
Gaala jää nyt väliin
Kun minuus on hukassa
Ajatuksen virtaa
Elämä antaa vihjeitä
Olla lilluttelen läsnäolossa
Mitä mulle kuuluu?
Et lannistaisi ystävääsi. Miksi tekisit niin itsellesi?
Kiitos jooga

keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Kiinnostaako lihaskuntoharjoittelu? Ethän tee aloittelijan virhettä?

Tammikuussa treenisalit täyttyvät innokkaista liikkujista. Huippua! On hienoa että ihmiset alkavat pitää kunnostaan huolta. 

Harmittavan moni tinkii kuitenkin tärkeästä osa-alueesta, eli liikkuvuudesta. Siihen kannattaa panostaa ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista. Tuloksia saa aikaan nopeastikin jos vain treenaa aktiivisesti, vaikka lyhyitäkin aikoja kerrallaan. Minäkin aloitin 5 minuutin päivittäisistä venyttely- ja joogasessioista, eikä aikaakaan kun huomasin kropan saaneen lisää elastisuutta.  


KIREÄ LIHAS RITSAHTAA RIKKI JA VÄÄRISTÄÄ RYHDIN

Kun kireillä lihaksilla aloittaa kuntosalitreenin, revähdysten riski kasvaa oleellisesti. Koska kuntosalitreenikin lyhentää lihaksia, niistä tulee entistä jäykemmät ja koko kroppa muuntuu kankeaksi.

Alaselkä vetäytyy entistä enemmän notkolle, kun pakara- ja lonkankoukistajat ovat lyhentyneet, ja kun rintalihas ja lapojen väli kinnaa, muuttuu ryhti köyryiseksi olkapäiden hakeutuessa eteen.

Lihaskuntoharjoittelu alkaa tuntua epämukavalta, nivel- ja selkäkivut vaivaavat, eikä kehitystäkään tapahdu toivotulla tavalla. Moni lopettaa siinä uskossa, ettei lihaskuntoharjoittelu sovi itselle. Lopulta jäykkään kroppaan alkaa kehittyä lisää vääristyneitä liikeratoja, jotka voivat johtaa esimerkiksi kulumiin. 

Jumppa-alusta saatu Casallilta. Trikoot saatu Odd Mollylta


Hoida siis kropan liikkuvuus mallilleen ennen lihaskuntoharjoittelun aloittamista, ja jatka kehon huoltoa aktiivisesti sen jälkeenkin. Se on puolet kaikesta harjoittelusta, eikä oikotietä onneen ole. Suosittelen lukemaan myös tämän aiemman postaukseni aiheesta. Käsittelen siinä teemaa tarkemmin.


MITEN ALOITTAA LIIKKUVUUSHARJOITTELU

Venyttely- ja liikkuvuusharjotuksia voi tehdä hyvin kotona.

- Tärkeintä on kunnioittaa omia liikkuvuuden rajoja ja venyttää aina rentoa lihasta. Mitään ei pidä tehdä ja vääntää väkisin.

- On hyvä aloittaa pienistä jutuista, lyhyistä harjoitusajoista, niin motivaatio säilyy ja kasvaa. Ensimmäisellä kerralla sormien ei täydy ylettyä varpaisiin saakka. 

- Kuuntele koko ajan omia tuntemuksia.

- Luovu suorittamisesta, ja nauti kehon liikkeestä.

- Ole kiitollinen jokaisesta edistysaskeleesta. Jokainen, pienikin askel vie kohti parempaa liikkuvuutta ja kehon hyvinvointia.


JOOGALLA HELPOSTI LISÄÄ DYNAAMISUUTTA

Jooga on loistava tapa harjoittaa koko kropan liikkuvuutta.

Paras tapa aloittaa jooga, on lähteä ohjatulle tunnille jossa liikkeitä tehdään turvallisesti, aloittelijalle sopivassa tahdissa. Myöhemmin harjoituksia on helppo jatkaa itsekseenkin.


Kun suunnittelet tulevia liikuntatapojasi, mitä ikinä ne ovatkaan, paina mieleesi tärkeä kolmen kombo: Liikkuvuus, voima sekä kestävyys.

Näillä eväin kokonaisuus pysyy tasapainossa. Kaikkia tarvitaan, vaikka jokin alue kiinnostaisikin toista enemmän. 

Iloa treeneihin! 

Suosittelen lukemaan myös:

Syvät vatsalihakset tekevät vatsasta litteän
Näin peruskunto kasvaa ja rasva palaa
Roller derby ei ole vain tyttöjen laji
Air jooga - hauskin joogamuoto
Alkulämmittely mäki- tai juoksutreeniin
Muokattava mäkitreeni
Roikkuminen ehkäisee olkapää- ja selkäkipuja sekä ryhtiongelmia
Tehokkaasti kuntoa kohottava ja rasvaa polttava HIIT-treeni

Seikkailupuisto kehittää tasapainoa ja haastaa keskivartalon
Panostan itseeni - vähennän treenikertoja
Amatöörit skippaavat kehonhuollon
Sattuu kesken treenin - tavoteltava tuntuma vai vahingollinen kipu
Tehokas ja järkevä jalkatreeni
Miten saavuttaa tavoitteet? Vältä nämä 6 ansaa
Tiukempi keskivartalo ja loistava stressinhallintakeino - Mitä muuta jooga on antanut minulle ja miehelleni?
Kundaliini, eli alkujooga. Jatkoon vai ei?
Pakohuoneessa parasta on elämyksellisyys

perjantai 23. joulukuuta 2016

Mikä pikkujouluilta!

Alan pikkuhiljaa toipua keskiviikon pikkujouluista. Kyllä vain, keskiviikko voi olla loistava päivä viettää pikkujouluja! Ainakin, jos osallistujalista pullistelee vain bloggaajia.

Joku heitti ensin ilmoille varovaista ideaa, toinen antoi kannatusta ja sitten Nata laittoikin jo oikein kunnolla tuulemaan ja pikkujoulut järjestyivät. 

Meidän käyttöömme oli varattu ravintola Krog Madamen edustustilat varsinaisen ravintolan vinttikerroksesta! Huh, mikä mesta.  Mikä hienointa, ilahduttavan suuri ryhmä pääsi paikalle. 


Minä aloitin juhlahumuun valmistautumisen Niinan kanssa Original Sokos Hotel Presidentistä, jonne saapastelimme suoraan juna-asemalta. 

Olen seurannut hotelli Presidentin remonttia mielenkiinnolla sivusta, joten odotin kovasti pääseväni tutustumaan uudistuneisiin huoneisiin. No, en tietenkään majoittunut kuin yhteen, joten muut Paola Suhosen ja Ivana Helsingin käsialaa olevat huoneet jäivät vielä mysteeriksi. Ehkä ensi kerralla... 

Hotelliin tulee viisi erilaista teemamaailmaa. Juhannus, talvimyrsky, hiljaisuus, satumetsä ja sisu. Me majoituimme talvimyrskyyn. 

Ilta oli tietenkin aloitettava teemaan sopivalla skumpalla, kun sellaisen sattumalta valikoimasta huomasin. 


Alkumaljojen jälkeen lämpöinen talvimyrsky vaihtui sateiseen ja märkään helsingin keskustan katukuvaan. Onneksi matka ei ollut pitkä. 

Ravintola on jokseenkin tuttu jo ennestään - juhlimme siellä rakkaan kaimani kolmekymppisiä - joten tiesin odottaa ruoan olevan loistavaa, mutta ne tilat. Niistä olin positiivisesti yllättynyt. 

Jos nyt satut suunnittelemaan jonkinlaista yksityistilaisuutta tai kokousta, tsekkaa Krog Madamen parvekeelliset edustustilat. Ne sijaitsevat Helsingin kattojen yllä. Tilassa on 2 erillistä saunaa ja yhteinen iso lounge alue. Tai siis kaksi käsittääkseni, mutta itse jämähdin vain toiseen. Sieltä päällimmäisenä jäi mieleen mielettömän magee hirsiseinä, jollaisen minäkin haluaisin kotiini.

Siellä suuren pöydän ääressä kelpasi tavata tuttuja, tutustua uusiin tyyppeihin ja jännätä joulupukin vierailua. 

Kyllä vain! Joulupukki, tai ainakin yksi parrakas mies kävi, ja ihan jokainen sai lahjan. 

Nata abloodeeraa Nooran mielettömälle joulupuserolle


Olin vähän yllättynyt että minun lahjani olikin niin tosi hyvä. Luen paljon, ja yleensä samaan aikaan muutamaakin kirjaa, koska en vain malta antaa loppujen odotella yöpöydällä vuoroaan. No, nyt sain taas lisää luettavaa. Judith Beckin Becin menetelmä - treenaa aivosi, hallitse painosi. Haha! Mahtavaa!

Mutta kuten kuvista näkyy, muidenkin lahjat olivat yhtä mahtavia. Ehkä kuitenkin pisimmät oljenkorret vetivät Noora ja joulupusero, ja Irenen ananaslasit. Olen vähän kateellinen...

Iina sai ihanan joulunpunaisen paketin Sallan seuratessa vieressä

Erika ihastelee Irenen supermageita arskoja. Haluaisikohan Viviankin ne itselleen?

Olen aivan superlaiska ruoanlaittaja, mutta rakastan hyvää ruokaa.  Krog Madame taitaa hyvän, ei vaan loistavan ruoan. En ehkä kestä. 

Oli lohipitsaa, oli falafelia - joita muuten btw rrrrrrakastan - tabboulehia, erilaisia juustoja, bataattia, portobello tortillaa... Ei hyvänen aika, miksi ei meillä täällä päin ole tällaisia asioita tarjoavaa ravintolaa, kysyn vain? Alkaisin vakkariasiakkaaksi. 

Tsekkasin muuten juuri ala carte-hinnat. Eivät ole päätähuimaavia. Tiedänpähän mihin houkuttelen Janin kanssani syömään seuraavan kerran, kun ollaan huudeilla. 

Nina jännää mitä pukki tuo.


Olen tullut niin vanhaksi että nykyisin väsähdän jo alkuillasta. Krapulatkaan eivät ole enään mitään pikkujuttuja, vaan vähintään kahden päivän kärsimyksiä. Siksi oli yllättävää, että ilta jatkui minunkin osaltani niin myöhään - tai siis aikaiseen.

Kaiken hauskuuden, niin tanssimisen, keskustelujen ja herkuttelujen jälkeen oli ihana kävellä pienen pieni matka hotellille, ja käydä omaan viihtyisään talvimyrskyyn nukkumaan. Kello neljältä aamulla. 

Voitte kuvitella, miltä tuntui kun hotellin remontti jatkui aamulla viereisissä tiloissa. Heh. 


Nyt on pikkujoulut juhlittu, ja aatto on huomena. Olen niin valmis. Me aloitame päivän äidin luona riisipuurolla ja joulurauhan julistuksella. Sitten matka jatkuu siskon perheen luo. 

Tulee varmasti ihana joulu. Toivon sitä sinullekin. 


Kiitos vielä Natalle bileiden järkkäämisestä, muulle jengille huippuseurasta, Krog Madamelle KAIKESTA, ja Original Sokos Hotelli Presidentille kun tarjositte näin suloisen majoituksen. Kiitos 

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Syvät vatsalihakset tekevät vatsasta litteän

Pian koittaa uusi vuosi. Moni aloittaa uuden harrastuksen tai peräti elämäntaparemontin. Kuulutko tähän ryhmään?

Elämäntaparemonttiasiaa ravitsemuksen näkökulmasta on tulossa, mutta tässä postauksessa vinkkaan kuinka kannattaa aloittaa lihaskuntoharjoittelu. 

Tammikuussa kuntosalit perinteisesti pullistelevat uusista kävijöistä. Harjoittelu saatetaan aloittaa järkevästi pienillä painoilla ja pidemmillä toistomäärillä jotta kroppa tottuu uudenlaiseen rasitukseen.

Se on hyvä. Niin minäkin ohjaan tekemään.

Ennen tätä vaihetta on kuitenkin kaksi tärkeää asiaa, jotka tulisi hoitaa kondikseen jotta lihaskuntotreenit kuntosalilla toteutuvat laadukkaasti ja turvallisesti. Kun nämä kaksi tekijää on tasapainossa, treenaaminen tuntuukin aivan erilaiselta. Siis oikeasti hyvältä tehdä. Ja sehän motivoi jatkamaan, jos jokin.

Nämä kaksi tärkeää ovat tukilihakset sekä liikkuvuus. Tässä postauksessa keskityn ensin mainittuun.

TÄRKEÄT SYVÄT LIHAKSET

Keskivartalon tuki on äärimmäisen tärkeässä osassa lihaskuntoharjoittelussa, mutta myös ihan jokapäiväisessä arjessa. Moni skippaa keskivartalon tukilihasten treenit, ja keskittyy vain sixpackin muokkaukseen lisäpainojen avulla, tai huhtoo perinteisten istumaannousujen parissa, jotka voimastavat enemmän lonkankoukistajia, kun vatsapalikoita.

Himoittu sixpack saattaa ilmestyä näkyviin, mutta vatsa ei ole silti litteä, eikä siitä ole antamaan tukea muihin treeneihin, tai arkeen.

Lisäksi alaselkä- ja lantion alueen kivut saattavat haitata elämää. Pissa voi karkailla ja kyykyt sekä maastavedot saattavat tuntua epämukavilta. 

Siksi suosittelen aloittamaan treenaamisen tukilihasten harjoittamisella. Lupaan, se oikeasti maksaa vaivan. Eikä näitä harjoituksia tarvitse tehdä 4 kertaa viikossa tunnin ajan, vaan lähinnä ajatuksella, monta kertaa viikossa, pieniä aikoja kerrallaan. Mielellään vaikka joka päivä, pienen hetken ajan.

Ensimmäinen tukilihasten treeni sujuu näin: 

1. Asettaudu selällesi alustalle koukkupolvin, jalkapohjat alustalla.

2. Paina alaselkää alustaan niin, että notko häviää. Vatsa on nyt aktivoitu. Pidä se näin. 

Jos selässä on vahvaa notkoa, ja selän alustaan painaminen tuntuu mahdottomalta, suosittelen venyttelemään pakaroita ja lonkankoukistajia. Se ei silti estä vatsan aktivoitumista. 

3. Kuvittele sitten vetäväsi housujen vetoketjua kiinni, eli vedät vielä lisää vatsaa sisään, ja vähän ylös. Pidä tämä pito.

4. Hengittele rauhallisesti, ja pidä asento niin kauan se pysyy. Eli selkä alustassa kiinni, ja vatsa litteänä.

Jes, ensimmäinen harjoitus on tehty. Nyt osaat aktivoida tukilihakset. Tätä tatoa kannattaa harjoitella usein, koska tarvitset sitä niin arjessa, kuin jokaisessa lihaskuntoliikkeessäkin. 

Jonkin ajan kuluttua voit testata muita harjoituksia. Vinkkaan vielä kolme.

Yksi loistava on pilateksesta ja joogasta tuttu vene.

Asentoon lähdetään esimerkiksi edellä kuvatusta asennosta.

1. Säilytetään vatsan aktivaatio koko ajan. 

2. Nostetaan uloshengityksellä ylävartalo ylös ja nostetaan samalla jalat ilmaan. Voit taittaa polvista hiukan koukkuun jos kaipaat kevennystä, mutta reidet ovat silti kuvanmukaisesti suunnattu ylöspäin.

3. Pidä asento ja hengittele. 

4. Jos haluat tehostaa harjoitusta, voit pienillä, nopeilla mutta voimakkailla hengityksillä liikutella käsiä hiukan (n.10 cm matkan) ylös alas. 


LOISTAVA LANKKU

Yksi erinomainen harjoitus on korkea lankku.

Korkeassa lankussa kannatellaan kroppaa varpaiden ja kämmenien varassa, ranteet, kyynärpäät ja olkapäät päällekkäin. Lantio ei roiku, eikä alaselkää päästetä notkolle. Työnnetään lapoja kohti kattoa. Selkä on niin vakaa, että lasillinen vettä pysyisi sen päällä.

Kun tämä sujuu, eli pysyt laadukkaassa asennossa vähintään minuutin, voit kokeilla sivulankkua, mutta lämmittele olkapäät ensin huolellisesti, ettei satu haaveria.

SIVULANKKU

1. Hae ensin korkea lankkuasento, eli etunojapunnerruksen lähtöasento. Siirrä vasenta kättä hiukan lähemmäs toista, kasvojesi kohdalle.

2. Siirrä paino vasemmalle kädelle ja kierrä vartaloa oikealle. Pane jalat päällekkäin (tai peräkkäin), ja varmista, että kämmen ja olkapää ovat päällekkäin. Oikea käsi voi olla vyötäröllä.

3. Työnnä lantiota kohti kattoa ja jos tasapaino pysyy, ojenna oikea käsi suoraksi ylös. Saat hyvää avausta rintaan samalla. Pidä keskivartalo napakkana ja koko kroppa vahvana.

4. Pysy niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja palauta hallitusti takaisin korkeaan lankkuun. Tee sama toisella puolelle.


Suosittelen aloittamaan tukilihasten treenaamisen tänään, ja jatkamaan koko loppuvuoden. Kun tammikuussa astelet kuntosalille, on treenin aloittaminen mukavampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa. Jos päätät tehdä tänään yhden asian hyvinvointisi parantamiseksi, panosta tukilihaksiisi.

Keskivartalon tuen ohella toinen tärkeä tekijä on kropan liikkuvuus. Jutellaan siitä piakkoin.

Hyvää viikon jatkoa!


Lue myös

Kundaliini- eli alkujooga, jatkoon vai ei?
Näin peruskunto kasvaa ja rasva palaa
Roller derby ei ole vain tyttöjen laji
Air jooga - hauskin joogamuoto
Alkulämmittely mäki- tai juoksutreeniin
Muokattava mäkitreeni
Roikkuminen ehkäisee olkapää- ja selkäkipuja sekä ryhtiongelmia
Tehokkaasti kuntoa kohottava ja rasvaa polttava HIIT-treeni

Seikkailupuisto kehittää tasapainoa ja haastaa keskivartalon
Panostan itseeni - vähennän treenikertoja
Amatöörit skippaavat kehonhuollon
Sattuu kesken treenin - tavoteltava tuntuma vai vahingollinen kipu
Tehokas ja järkevä jalkatreeni
Miten saavuttaa tavoitteet? Vältä nämä 6 ansaa
Tiukempi keskivartalo ja loistava stressinhallintakeino - Mitä muuta jooga on antanut minulle ja miehelleni?

perjantai 16. joulukuuta 2016

Matkustustrendit vuonna 2017 ja tulevaisuudessa - Tiedossa supernopeita lentoja ja yhteisasumista

Turhasta roinasta luopuminen - eli nyt niin trendikäs "marittaminen" - sekä erilaiset vaate - ja tavaralainaamot puhuvat sen puolesta, että ihmiset eivät halua enää panostaa omistamiseen, vaan kokemuksiin.

Tämän puolesta minäkin mielelläni rummutan, maailma kun hukkuu tavaraan jo muutenkin.

Mietin myös mitä jää, jos poistaisi kaiken tavaran yksilön ympäriltä. Jos napataan pois päälle liimattu työidentiteettikin, olisiko itsensä määritteleminen vaikeaa? Mistä todellinen onni löytyisi? Et olisikaan se luksuslaukkuja keräilevä trendikäs lääkäri, jolla on valoisa asunto Bulevardilla, tai lastenhoitaja, joka sisustaa innolla vanhaa, maalaisromanttista omakotitaloaan.

Minusta ihmisen sisin ratkaisee pitkälti sen, kuka hän on. Koettu elämä vaikuttaa. Miksi siis emme panostaisi hyviin kokemuksiin?


SUOMIMATKAILU ON POP

Minulla on ensi vuodelle tiedossa kaksi varmaa matkaa, mutta useammallekin olisi tilaa. Tammikuussa lennän Thaimaaseen nauttimaan joogasta, lämmöstä ja uudesta kulttuurista. Kesällä teen perinteeksi muodostuneen tutkimusmatkan johonkin kotimaiseen kaupunkiin. Varsinkin saaristo kiinnostaa. 

Suomimatkailu on muutenkin nyt tapetilla. Lonely Planet ja National Geographic suosittelivat meitä tovi sitten, ja nyt Visit Finland tiedotti siirtyneensä Internet-vertailussa Pohjoismaiden virallisten matkailusivustojen johtoon, kiilaten ohi visitsweden.comin sekä visitnorway.comin.

Kuva: Angela Kakslauttanen/Visit Finland

ULKOMAIDEN TRENDIKOHTEET VUONNA 2017

Suomen lisäksi trendikkäitä matkakohteita ovat World Travel Marketin ja matkailusivusto Napsun mukaan Kuuba, Kiina, Islanti sekä Intia.

Oma näkemykseni mukaan myös Bali sekä Sri Lanka nostavat suosiotaan. Näiden hakujen kautta on päädytty viime aikoina minunkin blogiini yllättävän usein. Myös Meksiko-aiheisia juttuja on luettu ahkerasti.

Aurinkomatkojen Annina Metsolan mukaan jokaisen matkailusta kiinnostuneen pitäisi nähdä vuonna 2017 Kroatia.

- Lähes kaikki maassa käyneet ovat ihastuneita kohteeseen. Hyvin kuvaavaa on eräs palaute asiakkaalta, jossa hän ihmetteli miksi ei ole aiemmin matkustanut Kroatiaan. Hän oli miettinyt sitä useasti, mutta jostain syystä empinyt. Ensi käynnin jälkeen hän aikoi ehdottomasti palata Kroatiaan lomillaan, Metsola kertoo.

Kroatiassa yhdistyy historia, hyvä lähiruoka, upeat maisemat ja rantaelämä - kristallinkirkkaat vedet innostavat surfaamaan ja sukeltamaan - ja lentomatka on varsin lyhyt.


TRY BEFORE YOU BUY

Sen lisäksi, että jutun alussa mainittu kokemuksien kerääminen on ajankohtaista, ja tietty järkevääkin, matkailuala kehittyy muutenkin nyt hurjaa vauhtia.

Tulevaisuudessa saamme nauttia 2 ½ kertaa nopeammista lennosta. Näin mahdollisuudet lyhyisiin lomiin ja seikkailuihin kasvavat. Tämä selvisi, kun Ping Helsingin Inna-Pirjetta Lahti kertoi Lontoon World Travel Market & Global Travel Trends-tutkimustuloksista Ping Studiossa.

Lahden mukaan myös virtuaaliteknologia kasvaa hurjaa vauhtia. Sen ansiosta voimme vierailla paikanpäällä esimerkiksi kiinnostavassa hotellissa - tai jopa maassa, ennen ostopäätöstä. 

Minä tein sen jo! Pääsin nimittäin testaamaan Aurinkomatkojen avustuksella Kreikan Santorinin upeutta virtuaalilasien kautta. Huh, miten hieno kokemus. En olisi halunnut ottaa laseja pois lainkaan. 

Voit katsoa saman videon tästä linkistä, mutta on huomautettava, että fiilis on toki aivan erilainen kun päätä kääntämällä huomaakin yhtäkkiä olevansa purjeveneen kannella tai tunnelmallisella terassilla, jolta voi katsella maisemaa yli upean kaupungin.


ASUTAAN YHDESSÄ JA FIILISTELLÄÄN MENNYTTÄ AIKAA

Monet luopuvat turhasta tavarasta, mutta myös oravanpyörästä tiputtautuminen on koko ajan yleisempää. Modernit nomadit valloittavat maailmaa, eivätkä asetu vain yhteen vakinaiseen asuinpaikkaan. He liikkuvat - eivät enään laiduntavien eläinten mukana, vaan mielenkiinnon kohteidensa mukaan.

Tulevaisuuden trendi saattaa olla yhteisasuminen useassa paikassa, pitkin poikin maailmaa. Yhteisöllisyys on avainsana.

Myös kestävään kehitykseen panostetaan, samoin mindfulnessiin. Matkoilla yhdistetään niin historiaa, hyvinvointia, luontoa kuin kulttuuriakin, eikä enään suurin valintakriteeri ole tietty maa tai kaupunki, vaan se, mitä lomalla halutaan tehdä ja kokea.

Tässä minä olenkin edelläkävijä. Rakastan tämänkaltaisia tutkimus- ja aktivitteetti/rantayhdistelmämatkoja. Haluan nähdä, kokea, tehdä ja rentoutua.

 - Omatoimimatkaajien sekä pakettimatkalaisten raja tulee hälvenemään koko ajan enemmän, kun matkan varaaminen ja osto riippuvat esimerkiksi työtilanteesta, perheen koosta, matkan pituudesta tai matkakohteesta, Annina Metsola toteaa.

Voin vain nyökytellä. Haaveilen nimittäin juuri keväisestä tai syksyisestä pakettimatkasta jollekin hyvinvoinnin keitaalle. Siis minä, omatoimimatkaaja henkeen ja vereen!Minkälaisia ajatuksia sinulla heräsi matkailuun liittyen?

Kiinnostaako "kuin kasa kiviä" vai onko uuden kokeminen ja näkeminen, tai ihan vain reissussa rentoutuminen tärkeää?

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Monikäyttöinen petroolinvihreä samettihame

Kun olin yläasteikäinen, yhdet lempihousuistani, siis Leviksen viisnollaykkösten ja MicMacin tiukkojen valkoisten lisäksi, olivat ruskeat leveälahkeiset sammarit. Kyllä. Ja vieläpä sellaiset niin monen inhoamat vakosamettiset. Rakastin ne kirjaimellisesti puhki.

Jostain syystä samettiset vaatteet ovat sittemmin jääneet puuttumaan vaatekaapistani, mutta loppuvuosi toi muutoksen tullessaan.

Ensin katselin sillä silmällä BikBokin hihatonta samettimakkoa, mutta kun Zarassa tuli vastaan naurettavan halpa vastaava, tosin pienillä hihoilla, ostin sen pois.


Monipuolinen mekko on ollut nyt käytössä niin blogigaalassa, kuin isänpäivälounaallakin, eri tavoin asustettuna vain.

Isänpäivänä yhdistin mekon pariksi harmaan, pehmoisen villapaidan. Yhden lempivaatteistani. Sen ansiosta kokonaisuus muuttui yhden pykälän arkisemmaksi verrattuna gaalailtaan, mutta kuitenkin sopivaksi isänpäivälounaalle, kiitos korkokenkien ja ohuiden mustien sukkiksien.

Ehkäpä seuraavan kerran muunnan mekon täysin arkeen sopivaksi paksumpien sukkahousujen ja matalien kenkien avulla.


Rakastan tällaisia monikäyttöisiä vaatteita! Onko sulla joku luottovaate, joka taipuu arkeen ja juhlaan?

maanantai 12. joulukuuta 2016

Tiukempi keskivartalo ja loistava stressinhallintakeino - Mitä muuta jooga on antanut minulle ja miehelleni?

Sen lisäksi että mieleni rakastaa sitä, myös kroppani toimii paremmin. 

Keskivartalon tuki on parantunut huimasti, samoin liikkuvuus. Joogan myötä hankalat selkävaivani ovat jääneet vain ajoittaisiksi, ja se, voin kertoa, on todella, todella suuri juttu. Henkeä salpaavat selkäkivut ovat nimittäin melkein veemäisin vaiva mitä tiedän.

Jooga on loistava apu stressinhallintaan, koska se ohjaa hengittämään oikein. Oikeanlainen hengitys saa stressitasot laskemaan lehmänhännän lailla.

Joogan myötä olen alkanut hyväksymään itseäni sellaisena kuin olen, vaikka elänkin juuri nyt melkoisen kehitysmyllerryksen silmässä.

Ystäväni kuvaili minun muuttuneen hyvällä tavalla napakammaksi. Sellaiseksi, joka pitää omia puoliaan. Työkaverini mukaan vaikutan aiempaa seesteisemmältä. Itse koen, että viihdyn nahoissani aiempaan nähden erinomaisesti.

Myös kärsivällisyyteni on kehittynyt, mutta on myönnettävä, että varsinkin tietotekniikan kanssa saatan tuskastua edelleen hiukan liian nopeasti.

Osaan olla paljon enemmän läsnä, kuin koskaan aiemmin. Se tuntuu mahtavalta! Kehtaiskos muuten tässä yhteydessä mainita myös seksinlaadun parantuneen?

Olen saanut joogalta niin paljon, että en voi kuin kiittää.


MIES NUKKUU PAREMMIN KUN SE JOOGAA

Mielenkiinnosta kysyin Janiltakin, mitä hän on mieltä yhteisestä harrastuksestamme. Näin hän sanoi:

Jooga on vienyt mennessään, vaikka ennakkoasenteeni olikin epäileväinen, kuten Anskun tekstistä myöhemmin ilmenee. Mutta ei kaduta.

Keskivartalotuen kehittäminen on ollut syksyn treenitavoitteeni ja ilokseni olen pystynyt hoitamaan tämän joogan avulla. Satunnaisesti ryhmätunneilla, pääsääntöisesti kotona tehtävillä 5-75 min. joogaharjoituksilla. Samalla olen kehittänyt mm. tasapainoa, liikkuvuutta ja kokonaiskehonhallintaa.

Olen oppinut hallitsemaan hengitystäni ja kohdistamaan näin ajatukseni nykyhetkeen, pois murheista ja turhista ajatuksista. Pystyn keskittymään paremmin ja saan tekemistäni treeneistä hyödyt paremmin esiin, niin joogasta kuin salitreenistäkin.

Nukahdan helpommin ja olen virkeämpi kuin ennen.


EI SE ENSIN KIVAA OLLUT - MITEN KAIKKI ALKOI? 

Siitäkin huolimatta, että ensimmäiset kokemukseni joogasta olivat kaukana miellyttävästä, olen ollut aina kiinnostunut siitä, ja sen filosofiastasta.

Olin teini-ikäinen, selkävaivainen ja kärsimätön naisenalku, kun menin ensimmäiselle joogatunnille siskoni houkuttelemana.

Makasin joogamatollani ja yritin keskittyä hengittämiseen. Oli tylsää, ja selkäänkin sattui niin, että henki salpautui. Ketutti. Ja ajatukset. Ne harhailivat kuin viimeistä päivää. En osannut lainkaan hallita niitä. En tosin muista yrittäneenikään. 

Kävin silti vielä muutaman kerran tunneilla, koska halusin todella tutustua lajiin. Tuskastuin kun en saanut mitä toivoin. Kaikki se hengittely tuntui turhanpäiväiseltä.

- Kaipaan selkeästi enemmän toimintaa ja hikoilua, ja vähemmän selkäkipuja, muistan miettineeni.

Miten vähän tiesinkään tuolloin.


Vuosien saatossa kävin satunnaisesti joogatunneilla. Sitten, häitä edeltävinä kuukausina joogan aloittaminen tuli puheeksi Janin kanssa. Mies tokaisi, ettei hän lähtisi millekkään ryhmätunnille, joten annoin hänelle lahjaksi joogaopetusta meillä kotona, yksityisopettajan toimesta.

Jani innostui. Ja niin me lähdimme yhdessä niille ryhmätunneillekin.

Yläasteen tylsä, joko liian pimeä tai vaihtoehtoisesti kalsea loisteputkivalaistu jumppasali ja sen vetoinen lattia, sekä vähän väsähtäneen oloinen joogaopettaja eivät vakuuttaneet. Olisin kaivannut suitsukkeita, kauniita lamppuja ja kynttilöitä, tai edes taustalla soivaa arvoituksellista musiikkia. Vähintäänkin olisi ollut mukava tietää miksi mitäkin liikettä tekee. Emme jatkaneet seuraavalle kurssille.

Mutta päädyimme häämatkalle Balille. Siellä oli upealla näköalalla varustettu, bambusta tehty joogasali jonne piti kiivetä bambutikapuita pitkin. Perinteistä balilaista joogaa oli kuitenkin melko vaikea seurata kokemattomana eri kielellä, ja arvaatte varmaankin minkälainen fiilis jäyhällä suomalaisella oli, kun piti sihistä käärmeen tavoin, ja karjua kuin tiikeri? Tilassa, joka on täynnä vieraita ihmisiä.

Joogaan tuli taukoa. Kuvittelin, että ehkä se ei vain ole minua varten.


JOOGA OLIKIN JUURI SITÄ MITÄ TARVITSIN

Sitten tuli vuosi 2015. Loppusyksy. Se oli vaikea. Keikuin masennuksen ja uupumuksen rajamailla. Lääkärin mielestä kaipasin masennuslääkitystä, mutta minä olin eri mieltä. Olin treenannut kovaa jo pidemmän aikaa, suorittanut ja vaatinut itseltäni parasta mahdollista tulosta joka asiassa. Liikkumisessa, ruokailuissa, työssä ja ihmissuhteissa, koiran koulutuksesta puhumattakaan. Oikeastaan koko elämäni oli suorittamista.

Uupuneena ei ole mitään järkeä rääkätä kroppaa raskaalla liikunnalla, joten silloinen personal trainerini veti minulle joogatunnin suunnitellun rankan treenin sijaan.

Jooga tuntui hyvältä. Valmentajani suosituksesta lähdin taas tunneille.

Siitä se sitten lähti. Se oli juuri sitä mitä kaipaisin. Sitä, mitä uupunut kroppani tarvitsi. Minkä perään väsynyt mieleni haikaili.

Kyyneleet tulvivat silmäkulmistani, kun joogaohjaaja neuvoi tekemään harjoituksia juuri niin kuin hyvältä juuri tuona päivänä tuntui. Se oli niin helpottavaa, outoa ja samaan aikaan niin täydellistä, että vaihdoin kuntosalin joogaan melkein koko loppuvuodeksi.

ELÄMÄNTAPA

Nykyisin joogaan melkein joka päivä. Rakastan aloittaa aamuni joogan parissa. Joskus teen muutaman minuutin harjoituksen, joskus yli tunnin. Fiiliksen ja mahdollisuuksien mukaan. Mikä ihaninta, myös Jani herää kanssani aamuisin joogaamaan. Ei ole ollenkaan tavatonta, että meiltä kajastaa aamuviideltä valo, kun teemme harjoituksiamme ennen töihin lähtöä. 

Fiiliksen mukaan.


Valoa viikkoosi 


Lue myös 

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Täydellinen, terveellinen aamiainen

Voisi sanoa, että aineenvaihdunta pelaa vähintäänkin kohtuullisesti jos yöllisen paaston jälkeen on nälkä. Kroppa toimii suunnitellusti, ja kaipaa energiaa. Aamupalan skippaaminen saattaa johtaa säästöliekki-ilmiöön - jota muuten sivusin tässä aiemmassa jutussani. 

Aamupala on yksi hyvinvointini kulmakiviä. Haluan sen olevan laadukas, täynnä ravintoaineita jotta päivä saa hyvän startin. Muistaakseni siitä on jonkinlaisia tutkimuksiakin tehty, että aamupalan laatu saattaa määritellä päivän aktiviteettitason sekä muiden ruokailujen laadun. Tämän olen todennut itsekin. 

Yksi lempiaamupalani on tuorepuuro. Ja se kelpaa muuten miehellekin. On kuulemma hyvää ja terveellistä. 


Pohjan teen usein samankaltaiseksi. Siihen tarvitaan:

- Kaurahiutaleita

- Chiansiemeniä

- Muita siemeniä. Itse käytän pellavansiemeniä sekä lisäksi Go Greenin siemensekoituspussia, jossa on auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä sekä cashewpähkinöitä.

- Turkkilaista jogurttia. Mielellään luomuna jos mahdollista. Minä suosin Lindahlsia, josta muuten laktoositon miehenikin voi huoletta käyttää "perus"- tai luomuversiota ilman vatsanväänteitä. 

- Kookosmaitoa

- Granaattiomenan siemeniä

- Marjoja


Kasaan aineksia kerroksittain fiilispohjalta suureen lasipurkkiin, tyyliin; pohjalle granaattiomenan siemeniä, päälle reilu ripaus kaurahiuteita ja kaikkia siemeniä, marjoja ja loraus kookosmaitoa, pieni kauhallinen jogurttia ja sitten kierros alkaa alusta. Jätän sen verran tilaa, että kaikki ainekset mahtuvat sekoittumaan.  

Lopulta sekoitan huolellisesti ravistelemalla. Jätän tekeytymään yön ajaksi. Tästä määrästä riittää hyvin kahdelle.

Tällä kertaa lisäsin annoksiin kiiwiä sekä luumua, ja hiukan kookoslastuja päälle. 

TÄY-DEL-LIS-TÄ. 

Ihanaa sunnuntain jatkoa 

torstai 8. joulukuuta 2016

Hankin euron kehykset

Yhteistyössä Instrumentariumin kanssa

Aika pitkään on jo pitänyt siristellä, joten ei tullut yllätyksenä, että näköni on huonontunut siitä kun hankin viimeksi silmälasit. Kuulemma jo reilut kaksi vuotta on kulunut viime käynnistäni, sanoi optikko pyöritellessään käsissään lappusta, johon on merkitty aiemmat näkötestini tulokset ja päivämäärä.

Oho. Aika rientää, on taas todettava.

Oli siis aikakin suunnata silmälasikauppaan. Sen lisäksi etten enään näe, on toinenkin loistava syy miksi kannattaa etsiä omaan päähän sopivia kakkuloita juuri nyt. Instrumentariumissa on nimittäin kauhea määrä kehyksiä yhdellä eurolla. 

Minä löysin Kauppakeskus Goodmanin Instrumentariumin mukavan monipuolisesta valikoimasta omani, mutta myönnän, että kyllä se vaati aika monen kehyksen sovittamisen. 

Haluatkos nähdä lempparini? Postauksen lopussa odottelevat myös ne, joihin päädyin. 


Nämä pyöreät on ihan huikeat. Vastaavat olivat vahva vaihtoehto jo silloin kaksi vuotta sitten. Ihan mahtavaa Harry Potter-fiilistä! Enkä edes ole sarjan tai kirjan fani. 


Jani bongasi nopeasti ylärivin keltaiset, mutta ne olivat pikkupäähäni auttamatta liian suuret. Höh. Niiden avullahan piristyisi koko naapuripitäjäkin!

Ylärivissä oikealla: Aika kivat. Mutta. Asialliset. Ehkä jopa liian? Kehykset ovat Calvin Kleinin. 

Noista InStylen kehyksistä tuossa alarivissä vasemmalla tykkäsin hurjasti. Kiva tuo sangan yläosa.


Ihanaa pientä seitkytluvun twistiä noissa Fuzionin kehyksissä ylärivillä vasemmalla. En kuitenkaan valkannut näitä. Nyt melkein harmittaa.

Punaiset Fuzionin kisulasit ovat aivan liian Neiti Näpsät (vai sittenkin Mummo Ankat) minun makuuni, mutta pakko oli kokeilla. Viimeksi nimittäin harkitsin myös tämän kaltaisia, mutta haalean vanhan roosan värisiä, ja läpikuultavia.

Alarivin kummatkin kakkulat, niin mustasankaiset Carrerat kuin musta-pastellit Guessitkin, ovat ihan sikamageet, mutta ehkä kuitenkin liian räväkät tarpeeseeni.


Lopulta kehykset löytyvät. Kahdet, itseasiassa. Toiset normihintaiset, ja toiset euron kehysten joukosta. En voisi olla tyytyväisempi. Enkä todellakaan malta odottaa, että saan ne käyttöön ja näen taas paremmin.

Oli nimittäin aika jäätävä ero, kun optikko demosi miten näen nykyisillä laseillani, ja miten tulen näkemään uusilla. Huh! 

Ehkä jo seuraavalla kerran tunnistan vastapäätä istuvan ystävänikin kahvilan muiden asiakkaiden joukosta. Tänään en vielä tunnistaut. Sori Ilona

Tässä nämä kaunokaiset nyt sitten ovat. Harry Potter ja hänen isoveljensä. Kuvassa etualalla olevat kehykset ovat Tommy Hilfigerin ja taka-alalla olevat ovat Fuzionin.

Mitäs sanot?