tiistai 10. tammikuuta 2017

Näin aloitat bloggaamisen

Mieti miksi ylläpitäisit blogia. Mikä sinua kiinnostaa? Mistä asiasta sinulla on sanottavaa tai mielipiteitä? Oletko jonkin alan asiantuntija tai osaatko jotain erityisen hyvin? Voitko antaa ohjeita tai inspiraatiota muille? Jos haaveilet lifestyle-blogista, pohdi mikä juuri sinun juttusi on. Korosta sitä. Alleviivaa esimerkiksi persoonaasi tai tyyliäsi. Mieti myös paljonko haluat antaa itsestäsi muille. Ihminen, eli tässä tapauksessa lukija, on luonnostaan utelias. Ehkä hiukan tirkistelynhaluinenkin.

Esimerkiksi Vastaisku ankeudelle blogin Jenny kirjoittaa loistavia juttuja lifecoachin näkökulmasta katsottuna ja Nelliinan Niinalla on persoonallista karismaa vaikka muille jakaa. Se kiinnostaa.

Hernepensaskujanne on viherpeukalon valinta, MouMou ylläpitää klassista lifestyle-blogia kun taas Rabbit Glow on vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan asiantuntija. Casa-X:n Ennessä on jotain samankaltaista kuin minussakin. Siksi palaan blogiin äärelle aina uudestaan.


Mieti hyvä nimi. Hyvä blogin nimi on sellainen, jota ei tarvitsisi heti vaihtaa. Pohdi toimiiko nimi jos blogisi on olemassa vielä kymmen vuoden kuluttuakin. Entä miltä nimi kuulostaa ääneen lausuttuna? 

Esimerkiksi minun blogini kuulostaa piis et staililta. Se ei ole kiva juttu, koska blogini saattaa jäädä mieleen "sinä yhtenä ampiaisblogina". Heh.

Polka dots-blogi on hyvä nimiesimerkki. Nimi on kulkenut blogin kanssa käsi kädessä jo vuosikaudet ja on erittäin toimiva tänä päivänäkin. Tyyliä metsästämässä on toinen hyvä esimerkki toimivasta nimestä. Se avaa lukijalle heti, mistä blogissa on kyse.

Kiinnitä huomiota blogin kokonaisuuteen visuaalisuuden näkökulmasta katsottuna. Suunnittele blogin pohja ennen kuin aloitat julkaisemisen ja opettele käyttämään alustaa mahdollisimman hyvin. 

Esimerkiksi Secret Wardrobe-blogi on kaunis kuin helmi ja Kaukokaipuu-blogi on ihanan toimiva.


Kuvat ovat tärkeässä osassa. Kiinnitä huomiota kuvien laatuun, kokoon sekä määrään. En kannata ainoastaan "kiiltokuvia", vaikka niillekin löytyy oma fanikuntansa. Monta samankaltaista kuvaa mutta hivenen eri kulmasta otettuna saa minut, noh, ehkä hiukan ärsyyntymään. 

Tykkään Ilonan ja Stellan kuvista vähintään yhtä paljon kuin se kuuluisa hullu siitä iänikuisesta puurostaan.

Teksti on tärkeässä osassa. Kiinnitä huomiota kirjoitustyyliin ja mahdollisimman paljon oikeinkirjoitukseen. Minä pidän persoonallisesta ja soljuvasta, sujuvasta kirjoitustyylistä. Kirjoitusidolini ovat samat kuin valokuvausidolinikin. Ihanaihanaihana Stella ja ihanaihanaihana Ilona.

Kiinnitä huomiota päivitystahtiin. Postaustahdista on erilaisia näkemyksiä. Minä luen blogeja 3-4 kertaa viikossa. Jos blogi päivittyy joka päivä, osa jutuista saattaa jäädä lukematta.


Tässä postauksessa käsittelin lähinnä tekijöitä, jotka ovat itselleni tärkeitä blogin lukijan näkökulmasta. Osan olen oppinut vuosien saatossa tai kantapään kautta. Lisää ohjeita ja vinkkejä on Google pullollaan. Suosittelen perehtymään esimerkiksi hakukoneoptimointiin.  


Postauksen taustalla ovat Emilia Turkooseja unelmia blogista sekä Katja Optimismia ja energiaa blogin takaa. He ilahduttivat minua Blogger Recognition Awardilla. Kiitos! Sen ohjeet kuuluvat näin:

Kirjoita postaus palkinnosta
Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen
Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille
Mainitse ja linkitä blogi joka nimesi sinut
Nimeä 10 bloggaajaa palkinnon saajaksi

Avasin blogini taustan jo tässä aiemmassa postauksessa, joten jätetään paino nyt aloittelevan bloggaajaan ohjeille. 

Haluan antaa tämän maininnan bloggaajille, joihin viittasinkin jo ylempänä postauksessa. Kiitos kun kirjoitatte ja kuvaatte. 

21 kommenttia:

 1. Olipa mukava lukea tämä postaus. Olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä. Tässä on uusiakin blogituttavuuksia, joihin onkin ilo vierailla. Kuvasi ovat kauniit ja teksti soljuvaa. Tammikuisin terveisin Tuija/Koti meidän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja iso kiitos että jätit merkkiä käynnistäsi. Se ilahdutti ♡ Ihanaa viikon jatkoa :)

   Poista
  2. Kiitos vastavierailusta! 😘 Tuija/Koti meidän

   Poista
 2. Olipa hyviä vinkkejä! Blogisi pohtivaa ja sopivan rentoa fiilistä on mukava seurata vaikka en ehkä osaakaan aina kommentoida. :) Kiitos haasteesta! Emilia tosin ehti minut jo haastaa aiemmin mukaan ja näpyttelin oman haastepostauksen jokunen viikko sitten. Suosittu tämä Blogger Recognition Award.^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja kiitos palautteesta. Sitä on aina ilo saada jotta tietää mikä kolahtaa :)

   Poista
 3. Kiitos maininnasta! :) Olen kyllä itsekin ollut tyytyväinen blogin nimeen eikä ole tullut sitä koskaan tarvetta vaihtaa vaikka blogi täyttää kohta jo 10 vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veteraani isolla veellä :) Toivottavasti sulla on vielä pitkään intoa jatkaa bloggaamista.

   Poista
 4. Oo, kiitos! <3

  Mä juurikin vastasin tähän, tosin toisen blogin puolella:
  http://www.idealista.fi/bebeaulait/2016/11/u-kaannos-blogimaailmassa/

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia ja vinkitkin hyviä! Tosin itse olen vähän sellainen teen ja opin erehdyksen kautta, jos olisin pitkälti miettinyt blogin perustamisessa kaikkea, olisi rima julkaisemisessa ollut liian korkea. Kivaa kun teit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Itsekin aloitin hetken mielijohteesta! Nyt tosin toivon että olisin ollut hiukan kärsivällisempi ;D

   Poista
 6. Kiitos maininnasta ihanainen, tartun tähän aiheeseen mieluusti!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kauniista sanoista (hullu ja puuro ovat erityisen kauniita!! ;) ) Ansku - sydämiä sulle! :) :) (Ja jos saan tämän kommentin nyt tulemaan läpi niin rasti seinään, olen jo luovuttanut kun kommenttini katoavat aina johonkin bittiavaruuteen kun klikkaan 'Julkaise')
  T. Ilona / Torpan Tyttö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsin vitsi, mä en ymmärrä mikä täsä mättää että kommentit katoaa :/ Nyt onneksi tämä tuli läpi!

   Sydämiä sullekin!!! ♡♡

   Poista
  2. Joo jee, tämä tuli läpi kun en enää yrittänyt sillä 'Nimi ja url' moodilla vaan Wordpress-vaihtoehdolla!

   Poista
 8. Kiitos tästä maininnasta! Otan toteutukseen asap. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!