perjantai 17. maaliskuuta 2017

Hyvän olon tavoittelu ja ekologinen elämäntapako pakonomaista äärimmäisyyksiin hinkkaamista?

Koirat hipsivät vähäeleisen varovaisesti takavasemmalle, kun puuskahtelin tuolissani helmikuun Trendi-lehti käsissäni. Olin ärsyyntynyt ja ne vaistosivat sen.

Kyse on Ruokarauhaa! -nimisestä artikkelista, joka pureutuu ruokavalio- ja hyvinvointiteemaan. Sen ingressi kuuluu näin:

"Vältä sokeria, ryhdy gluteenittomalle, vaihda soijajugurttiin! Vatsa ja maapallo saattavat kiittää ruokavalioiden uudesta suosiosta. Mutta miksi syömästämme ruuasta tuli ravinnon lisäksi lifestyle-valinta?"

Halusin tietää vastauksen esitettyyn kysymykseen, vaikkakin pohdin koko kysymyksen tärkeyttä. Että onko tosiaan oleellista pohtia, miksi syömämme ruoka on lifestyle-valinta, kun kaikkihan me elämme elämäntyylimme mukaan muissakin asioissa.

Lisäksi vastaus ei minusta edes ole oleellinen niin kauan kuin "vatsa ja maapallo saattavat kiittää ruokavalioiden uudesta suosiosta," juttua lainatakseni. Jos hyvinvointia tavoitteleva elämäntapa lisää yksilön ja mahdollisesti jopa suuremman joukon onnellisuutta, eikö se ole ainoastaa hyvä asia?


En lopulta tainnut saada vastausta kysymykseen, tai se peittyi kuohuntaani. Juttu nimittäin jätti fiiliksen, että hyvän olon tavoittelu ja ekologinen elämäntapa on pakonomaista äärimmäisyyksiin hinkkaamista tai hyväosaisten harrastus, joka saa aikaan inhottavaa kateutta muissa. Siis heissä, joilla ei ole mahdollisuutta hankkia tietoa tai laadukkaampaa ruokaa tarjoushampurilaisten sijaan.

Esimerkkinä käytettiin kauniita Instagram-annoksia. Sitä, kuinka aamiaisannosten päälle on "aikaa ja vaivaa säästelemättä, geometrisella tarkkuudella aseteltu pähkinöitä, kiivinpaloja ja tuoreita vadelmia, eikä sen vuoksi jää aikaa selvittää, mitä omaa työaikaa koskevalle kilpailukykysopimukselle kuuluu".

Minä ajattelen, että Instagramin tarkoituksena on tarjota ihmisille visuaalista karkkia ja inspiraatiota. Siitä on tullut vaihtoehto aikakauslehdille tai reseptikirjoille. En jaksa uskoa kenenkään viitsisivän väsätä jokaista annostaan tuntitolkulla, vaan pikemminkin niihin panostetaan, jotka päätyvät Instagramiin.

Tämä upea annos on kuvakaappaus ruokabloggaaja Jon Instagram-tililtä: healthyeating_jo

Myös ruokapreppaajat - eli he, jotka valmistavat etukäteen koko viikon ruuat, jotta jääkaapissa olisi aina jotain terveellistä - saivat oman osansa prässistä. Ruokien etukäteisvalmstelutrendi muistuttaa Trendi-lehden mukaan pari vuotta sitten vallalla ollutta kotoilubuumia. "Samaan aikaan asiantuntijat huolestuivat, haittaako liian innokas kotoilu esimerkiksi naisten työuria, jos kodin puunaaminen alkaa äkkiä kiinnostaa enemmän kuin työtehtävistä suoriutuminen", luin.

Jutussa on paljon kohtia jotka saivat pohtimaan, miksi (hyvää tekevästä) kärpäsestä täytyy tehdä (pahaa tekevä) härkänen? Miksi hyvinvoinnista kiinnostuneen täytyy saada lukea olevansa "ruokaintoilija." Raukka, joka ei kiinnostuksen kohteensa vuoksi tiedä mitä muualla maailmassa tapahtuu.

Vaikka onkin hyvä katsoa ja arvioda asioita eri vinkkeleistä, emmekö voisi olla tyytyväisiä, että jo niin pitkään huonolla tolalla olleeseen tärkeään asiaan on saatu edistystä? Ympäristökysymykset ovat päivän polttava asia ja on kai yleisessä tiedossa myös se, että syömämme ravinto on yhteydessä terveyteen?

Otetaan esimerkiksi tuorein kohdalleni sattunut tiedote: Reijo Laatikainen, terveydenhuollon maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti sekä dosentti ja syöpätutkija Timo Joensuu sanovat, että kolmannes syöpätapauksista voitaisiin välttää terveellisellä ravinnolla ja riittävällä liikunnalla. Tämä käy ilmi miesten pian julkaistusta kirjasta Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena.


Mielestäni ei ole asiallista määritellä itsestään, läheisistään sekä ympäristöstä huolta pitäviä ihmisiä "ruokavalioilla kikkaileviksi, tylsistyneiksi hyvätuloisiksi", jotka harrastuksellaan voivat syventää yhteiskunnallisia jakolinjoja, kun kaverilla ei välttämättä ole varaa vaihtaa jokaista korvapuustiaan raakakakkuun kahvilareissulla. Samalla logiikalla tupakoimattomat ovat pahiksia.

Näinä aikoina, kun ilmastonmuutos on totta ja ihmiset ovat monin eri tavoin sairaampia kuin koskaan, ei olisi varaa sammuttaa kenenkään kipinää pitää itsestään ja ympäristöstään parempaa huolta. Toivoisin, että kirjoittaisimme hyvinvoinnista positiivisessa ja kannustavassa hengessä. Ei latistaen tai pilkaten.

11 kommenttia:

 1. Minun mielestäni on myös erittäin hyvä, että ihmiset jaksavat pitää hyvinvoinnistaan huolta, mutta nuo viimeisen päälle asetellut smoothiebowlit ovat kyllä... No, niitä on nähty aika paljon. Lähinnä mietityttää se, kuinka paljon niitä tehdään vain sitä Instaa varten ja tuoko se sitten hyvinvointia, että mielessä on aina vain some ja hyvä kuva? Tietysti jokaisella on asiaan oma motivaationsa. Itse en ehdi monesti edes syödä kahden pienen kanssa, niin ehkä olen vain kade kun en ehdi värkkäämään nättejä annoksia, hih. :D Itseäni inspiroi tällä hetkellä erilaiset ruokakuvat, hyvät vinkit arkiruokiin ja järkevään syömiseen, ravintolavinkit yms. Mutta tietysti kaikilla tähänkin omat intressinsä.

  Ihanaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä nimenomaan näen, että ne upeat smoothiebowlit tehdään just Instaa varten, inspiraatioksi, ja ne arkisemmat vähemmän nätit vedellään sitten kuvaamatta niitä.

   Poista
 2. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että hyviin elämäntapoihin tulisi kannustaa, eikä terveellisesti eläviä ihmisiä ole oikein syyllistää/leimata mediassa. On toki myös ymmärrettävää, että lehtien on tarkoitus myydä ja että teksteistä ja otsikoista muotoillaan sen takia välillä tarkoituksella kärkkäitä.

  Itselleni tulee usein sellainen olo, että haluaisin peräänkuuluttaa yhteistä vastuuta. Luomme yhdessä sitä yhteiskuntaa jossa elämme ja ne mielipiteet, joita jaamme blogeissa, lehdissä ja facebook seinällä vaikuttavat tavalla tai toisella muihin ihmisiin. Usein vaikutteita ottavat eniten he, jotka ovat ikänsä tai elämäntilanteensa takia muutenkin haavoittuvassa asemassa. Olisi tärkeä miettiä tarkasti mihin sävyyn asioista puhuu - juuri niin kuin myös tuot tekstissäsi esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tämä on ongelma. Siis se, että pitää myydä, myydä ja myydä. Tällaisten asioiden kustannuksella. Kyllähän Brasiliassakin on ihmisten syötävä, ja siksi hankittava rahaa. Vaikka sitten sademetsää salaa kaatamalla. Ei sekään ole ok. Nämä ovat vaikea juttuja, mutta täällä koti-Suomessa olisi asiallista toimia etiikka suuntamerkkinään.

   Poista
 3. Varmasti paljon tehdään näyttäviä ruoka-annoskuvia/kattauksia juuri instaaa varten. Mutta sitten on meitä sellaisiakin, jotka tykkäävät laittaa ihan omaksi ilokseen, ja vaikka naapurin lasten iloksi kauniin kattauksen pöytään. Mutta ehkä se juontaa juurensa siitäkin, että oma äitini on aina kattanut ruokapöydän kauniisti.

  Minä olen näpertelijäluonne, ja aina kun vain on mahdollista se näkyy myös ruokapöydässä. Mutta se on erittäin totta, että valitettavan usein nyky yhteiskunnassa ei ole varaa värikkäisiin annoksiin. Kaurapuuro annos voilla on parasta mitä saa aikaan, vaikka mieli tekisi kuinka hifistellä salaateilla ja katkaravuilla. Raha ei vain riitä. Eikä koske vain työttömiä, vaan myös työssäkäyviä pienituloisia.

  Oma tilanteeni on erittäin hankala ollut jo vuosia valinnoistani johtuen. Mutta toisinaan valitsen tässäkin elämäntilanteessani sen vaihtoehdon, jolloin hedelmät ja vihannekset koristavat enemmän ruokapöytää. Olen myös alkanut muuttaa sisustustani askel askelelta. Eli loppupeleissä omilla valinnoilla voi vaikuttaa, mutta valinta voi tulla myös kalliiksi jos on jatkuvaa.

  Olen edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että sosiaalisessa mediassa luomme tilanteita, jossa kulissit saattavat määritellä elämämme, ja joku joka on herkässä elämänvaiheessa kokee itsensä huonommaksi kuin onkaan. Tiedän sen myös omasta kokemuksesta. Eli ymmärrän ärtymyksesi, minua suorastaan ketuttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hyvä pointti on tämä esittämäsi, että nättiä jälkeä voi tehdä myös ihan vain itseään ja läheisiään varten, vaikka ei edes aikoisi kaivaa kameraa esiin. Ja se on ihan ok. Sehän tekee arjestakin ihanampaa.

   Poista
 4. Ai jessus :O. Toinen keskittyy ruoka-ruokavalio juttuihin. Toinen hiuksiin, joku liikuntaan jne. Lista on loputon. Aika karusti ja hieman yleistetysti oli tuo trendin kirjoitus kirjoiteltu. Jokaisesta asiasasta saa negatiivista kun hakemalla hakee. Ehkä mäkin oon lifestyle kampaaja :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Mut niinhän sä oot. Sä oot ehkä ihminen, jota aika pitkälti unemla-ammatti määrittelee ja vaikuttaa elämään? Voin olla väärässäkin.

   Poista
  2. Kyllä. Olet aivan oikeassa ��

   Poista
 5. Mulla olisi niin paljon sanottavaa tuosta artikkelista, mutta taidan pitää mölyt mahassa. Todella hyvä teksti sinulta sen sijaan, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla jos sait ajatuksestani kiinni :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!