torstai 25. toukokuuta 2017

Ihmiskoe: Liikunnan avulla eroon särkylääkkeistä ja parempaa elämänlaatua

Hei tyyppit! Näin helatorstain kunniaksi olisi tiedossa loistavia uutisia kaikille kipulääkkeitä popsiville, tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville.

Niinhän se menee, että särkylääkkeet eivät paranna, niillä hoidetaan vain oireita. Lääketeollisuus tienaa aikamoisia summia, kun kipuja potevat syövät lääkkeitä, jopa päivittäin. Fysioterapian avulla sen sijaan voitaisiin puuttua säryn varsinaiseen aiheuttajaan, ja sitä kautta päästä ulos lääkekierteestä.

Näin ajatteli viime syksynä Fysioterapiaketju Auron omistaja Panu Kuusisto, ja lähti etsimään vapaaehtoisia särkylääkkeiden käyttäjiä ihmiskokeeseen.

100 särkylääkkeiden suurkäyttäjää, suurin osa parhaassa työiässä olevia suomalaisia, joilla oli ollut jo pidempään tuki- ja liikuntaelinvaivoja, osallistui kokeeseen. Tulokset olivat hienot.

Kolmen kuukauden jälkeen 75 % kokeeseen osallistuneista lopetti särkylääkkeiden käytön kokonaan, tai vähensi lääkkeiden käyttöä merkittävästi. Mikä hienointa, kokeeseen osallistuvat kokivat elämänlaatunsa parantuneen rutkasti.

Onhan se hieno tunne, kun on kivuista ja lääkkeistä vapaa

ETÄHARJOITTELULLA ON SUURI MERKITYS

Koe kesti kolme kuukautta. Ensimmäisen kuukauden aikana kokeeseen osallistuvat kävivät fysioterapeutin vastaanotolla neljä kertaa. 

- Olennaista on ollut, että osallistujat on saatu sitoutettua omatoimiseen harjoitteluun. Ilman sitä vanhat vaivat olisivat pian palanneet, toteaa Jukka Pekka Kouri, fysiatrian erikoislääkäri, jonka erityisosaamista on kivun hoito, tuki- ja liikuntaelinongelmat sekä kuntoutus.

Fysioterapiajakson jälkeen kokeeseen osallistuneet suorittivat etäohjattua harjoittelua iCoach-etävalmennusohjelman avulla kotona, seuraavien kahden kuukauden ajan. 

Kouri toivoo, että tuloksilla olisi vaikutusta hoitotottumuksiin. 

-Tuki- ja liikuntaelinsairaudet maksavat meille kolme miljardia euroa vuodessa. Eikä niiden syytä poisteta pillereillä. Pelkään, että kuntoutus jää Sote-suunnitelmissa muiden asioiden jalkoihin.


Jos sinusta tuntuu, että kaipaat jeesiä vaivoihisi, kipin kapin varaamaan aikaa fysioterapeutille. Voit myös aloittaa lukemalla tämän aikaisemman juttuni: Apu kankealle tai kipeälle selälle.

Lisätietoa: www.auron.fi

Lue myös

Kivuttomaksi fysioterapian avulla - hae mukaan ilmaiseen testiryhmään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!